Suora

  • Jalkapallon naisten maaottelu: FIN - ISL
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: CHN - ESP
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: RSA - GER
  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon naisten maaottelu Suomi - Islanti 17.6.
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: NGA - FRA
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: KOR - NOR
  • Urheiluruutu
  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

Terveyshuolet pilasivat Suomi-futiksen suurlupauksen kauden, Emmaliina Tulkki joutui palaamaan Suomeen: "Olin jo unohtanut, että futis on näin kivaa"

Ruotsin mestaruutta Linköpingissä viime syksynä juhlinut Emmaliina Tulkki on kärsinyt lähes kokonaisen vuoden ylirasitustilasta ja huimauksesta. Suomalaislupauksen koko kausi on mennyt pilalle, mutta toivoa paremmasta on ilmassa.

jalkapallo
Emmaliina Tulkki
AOP

Vuosi sitten Emmaliina Tulkin tulevaisuus huippujalkapallon parissa näytti valoisalta. Vasta 17-vuotias Tulkki oli murtautunut hallitsevan Ruotsin mestarin Linköpings FC:n pelaavaan kokoonpanoon ja iskenyt kaksi maalia päästyään ensimmäistä kertaa avaukseen Damallsvenskanissa. Suomi-futiksen lupaus sai suitsutusta niin Linköpingin päävalmentajalta kuin Ruotsi-futiksen supertähdeltä Kosovare Asllaniltakin.

Peliaika Linköpingissä väheni syksyn pimetessä seuran hankittua kovia vahvistuksia Mestarien liigaa varten, mutta suomalainen juhli uransa ensimmäisen ammattilaiskauden päätteeksi Ruotsin mestaruutta. Tulkki pelasi kauden aikana mestarijoukkueen riveissä pääsarjaa, Mestarien liigaa ja Ruotsin cupia yhteensä 17 ottelussa, ja kausi päättyi täyteen 90-minuuttiseen Bunkeflota vastaan.

Vakavia terveyshuolia

Kauden päättymisen jälkeen nuori suomalainen sai huonoja uutisia. Tulkilla oli jo marraskuussa ollut oireita ylirasittumisesta, ja helmikuussa nuorelle keskikenttäpelaajalle diagnosoitiin sekä rasitusastma että ylirasitustila. Tulkki joutui täyslepoon käytännössä koko harjoituskauden ajaksi. Pelejä ei Ruotsissa ole kertynyt vyölle koko kaudella ainuttakaan.

– Päätin keväällä tulla kuntouttamaan itseäni Suomeen. Heinäkuusta lähtien olen pikku hiljaa lisännyt treeniä. Vieläkään en käy aamuharjoituksissa, keväällä täysi-ikäistynyt Tulkki kertoo Yle Urheilulle.

Emmaliina Tulkki Linköping FC
Esa Fills / Yle

Kunto on kuitenkin kohentunut sen verran, että Tulkki on päässyt palaamaan pelikentille. Ylöjärveläinen solmi syyskuussa loppukauden mittaisen lainasopimuksen kasvattajaseuransa Ilveksen kanssa. Tamperelaiset pelaavat naisten liigan alemmassa loppusarjassa. Tulkki on tullut vaihdosta kentälle kolmesta ottelusta, ja sunnuntaina suomalainen pelasi TiPS:iä vastaan ensimmäisen täyden 90-minuuttisensa lähes vuoteen.

– Tuntuu tosi hyvältä. Olin jo unohtanut, että futis on näin kivaa. On ollut henkisesti tosi rankkaa, mutta nyt asiat alkavat olla aika hyvin.

Terveyshuolet eivät vieläkään ole täysin ohi. Tulkki toipuu hiljalleen ylirasitustilastaan, mutta vaivana ovat olleet myös rasitusastman ilmeisesti aiheuttamat huimauskohtaukset.

– Minulla lisättiin nyt astmalääkitystä, ja se on alkanut auttaa kunnolla. Hiljalleen sekin tuntuu menevän parempaan suuntaan.

Tavoitteena saada ehjä kausi alle

Tulkin Linköpingin kanssa solmimasta nelivuotisesta sopimuksesta on jäljellä vielä kaksi optiokautta. Suomen ensimmäinen 2000-luvulla syntynyt maalintekijä pääsarjassa ei kuitenkaan näe Ruotsiin palaamista parhaana mahdollisena vaihtoehtona uralleen.

– En näe, että se olisi välttämättä järkevintä käyttää optiota. En ole vieläkään sataprosenttisessa kunnossa. Ennen paluuta ulkomaille olisi hyvä saada alle ehjä kausi, vähintään puolikas, että olisi siihen valmis. Minulla ei ole mihinkään kiire, 18-vuotias Tulkki arvioi.

Vaila Barsley vas Emmaliina Tulkki (oik)
AOP

Ilveksessä jatkaminen on Tulkille yksi vaihtoehto ensi kaudeksi, mutta kiinnostusta on ollut muualtakin.

– Tässä vaiheessa en osaa vielä sanoa yhtään mitään. Pitää pohtia asiaa ja tehdä ratkaisu, jonka jälkeen olisi parhaat lähtökohdat palata ulkomaille.

Ilveksessä pelaaminen on ollut antoisaa niin Tulkille itselleenkin kuin hänen kasvattajaseuralleenkin.

– On hienoa, että Emmaliinan paluuprosessi etenee aikataulussa ja pystymme häntä taas peluuttamaan pikkaisen enemmän, se tietenkin tuo meidän hyökkäyspelaamiseen lisää juonikkuutta, Ilveksen Ollipekka Ojala kehui Palloliiton sivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Itseluottamus edelleen kunnossa

Emmaliina Tulkki tunnetaan fyysisesti vahvana ja peliälyltään luovana pelaajana. Vaikka kulunut vuosi on ollut nuorelle suomalaislupaukselle henkisesti ja fyysisesti erittäin raskas, mielikuvituksellinen suhtautuminen jalkapalloon ei ole hävinnyt mihinkään.

Alemman loppusarjan kärjessä oleva Ilves sai Pallokissoja vastaan ottelun loppuhetkillä rangaistuspotkun, jota Tulkki asettui laukomaan. Taiteilijasielu päätti laukoa 11-metrisen rabona-potkulla (siirryt toiseen palveluun), jossa palloa monotetaan tukijalan takaa.

–Piiricupissa vedin joskus rankkarin rabonalla sisään. Johdimme 2–0 ja peli oli aika lopussa, joten ajattelin kokeilla. Maalivahti jäi seisomaan, mutta veto meni vähän tolpasta ohi, Tulkki naurahtaa.

Ilves voitti pelin 2–0. Alempaa jatkosarjaa on jäljellä kaksi ottelua, joista tamperelaisille riittää kaksi pistettä sarjapaikan varmistamiseksi. Emmaliina Tulkin lyhyen tähtäimen suunnitelma on auttaa Ilvestä uusimaan liigapaikkansa, mutta pitkällä tähtäimellä suomalaislupaus toivoo tervehtyvänsä täyteen pelikuntoon ja pelaavansa taas ulkomailla.

– Se on kuitenkin minun unelmani, Tulkki sanoo.

Suomi-futiksen 17-vuotias timantti lähti maailmalle ilman äitiä ja pelaa jo Mestarien liigaa supertähtien rinnalla – "Poikkeuksellinen suomalaispelaaja"

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat