KooKoon jättävä Tuomas Tuokkola kertoo liigavalmentajan ammatin raadollisesta puolesta – istuu valtaosan vapaa-ajastaan autossa: "Lapset kasvavat koko ajan, minulla on huono omatunto ja heitä ikävä"

Tuomas Tuokkola perustelee, miksi hän päätti jättää KooKoon päävalmentajan pestin kuluvan kauden jälkeen.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Tuomas Tuokkola
Valmentamisen ja perhe-elämän yhdistäminen on ollut haasteellista Tuomas Tuokkolalle.AOP

Jääkiekon SM-liigakausi on vasta päässyt vauhtiin, mutta ensimmäinen ensi kauden valmentajia koskeva uutinen on jo julkaistu. KooKoo kertoi viime torstaina, että Tuomas Tuokkola ei jatka joukkueen päävalmentajana ensi kaudella.

Tuokkolan mukaan jatkosuunnitelmista kannatti kertoa jo nyt, ennen kuin huhumylly lähtee liikkeelle.

– Ei tässä ole mitään aihetta salailla. Tämä on kolmas vuosi täällä ja työ tehdään niin hyvin kuin pystytään loppuun asti, Tuokkola sanoi lauantaina Yle Puheen Jääkiekkokierroksen haastattelussa.

Juuri nyt Tuokkolan lähtöpäätös tuntuu hieman omituiselta. KooKoo on pelannut hyvän alkukauden ja on SM-liigassa kahdeksantena. Vuonna 2015 Mestiksestä SM-liigaan noussut seura vaikuttaa vihdoin saaneen kasaan joukkueen, jolla voisi mennä pudotuspeleihin.

Tuokkolan päätöksen taustalla on inhimillinen syy. Hänen perheensä asuu Ylöjärvellä Pirkanmaalla. Päivittäinen työmatka Kouvolaan on runsaat 200 kilometriä, jonka taittamiseen autolla menee lähes kolme tuntia.

– Arki on yksinkertaisesti sitä, että minulla on leivät pakattuna autoon. Kun peli loppuu, sitten mennään illaksi kotiin. Nyt on ihanaa, kun on kello neljän peli. Olen yhdeksän jälkeen lauantai-iltana kotona. Melkein ehdin perheen kanssa saunaan, Tuokkola kertoi ennen lauantain kiekkokierrosta.

Sunnuntaina Tuokkola sai viettää vapaapäivää perheensä kanssa, mutta maanantaiaamuna auto starttasi puoli kuudelta kohti Kouvolaa.

– Tämä on kolmas vuosi tätä ruljanssia. Lapset kasvavat koko ajan, minulla on heitä ikävä ja huono omatunto samaan aikaan. Jokaisen työpestin perässä lapsien siirtämisessä ei ole mitään järkeä. Lapsille on taattava turvallinen kasvuympäristö.

Tuomas Tuokkola
Tämä kausi on Tuomas Tuokkolalle kolmas KooKoon päävalmentajana.AOP

Tuokkola korostaa, että hän on viihtynyt Kouvolassa. Hän kokee, että joukkue on mennyt parin vuoden aikana eteenpäin ja pelannut parempaa jääkiekkoa. Kun puhutaan pelkästään työstä, se on maistunut Tuokkolalle.

– Suurin syy tähän päätökseen on, että haluan olla myös perheenisä ja lasten arjessa mukana.

"Minulla on palo valmentaa"

Jääkiekkovalmentajan ammatin karu puoli on, että työ vaatii valtavaa omistautumista. Päivät ovat pitkiä ja työn perässä joutuu myös vaihtamaan paikkakuntaa usein, koska pestit ovat yleensä lyhyitä, parin kauden mittaisia.

Tuokkola valmentaa nyt kahdeksatta peräkkäistä kauttaan liigassa päävalmentajana. Hänen puheistaan paistaa, että pieni tuumaustauko tämän KooKoo-kauden jälkeen olisi paikallaan.

Valmentamista hän ei kuitenkaan aio jättää.

– Minulla on palo valmentaa. Se ei ole lähtenyt mihinkään. Töitä on tehtävä ja perhe on elätettävä. Ei tässä ole tarkoitus työttömäksi heittäytyä.

Jos Tuokkola haluaisi valmentaa lähellä perhettään, työpaikan pitäisi löytyä Tampereelta. Tuokkola on valmentanut aikaisemmin urallaan Ilvestä.

Yksi vaihtoehto on valmentaa ulkomailla. Silloin koko perhe lähtisi mukaan.

– Siitä on puhuttu perheen kanssa. Olemme vähän kahden vaiheilla, onko se hyvä ratkaisu tässä vaiheessa, kun poika menee yläkoulun puolelle ensi syksynä, Tuokkola sanoi.

– Olen avoimin mielin ja anturoin. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Lue myös:

Tuomas Tuokkola jättää KooKoon kauden päätteeksi

KooKoo pelaa seuraavan kerran keskiviikkona, kun joukkue matkaa KalPan vieraaksi. Otteluita seurataan Yle Puheen Jääkiekkokierroksella.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat