Eremenko saa kertoa ratkaisustaan itse, Kanerva ei surkuttele Huuhkajien lopettajien perään: "Katseet on käännetty tulevaisuuteen"

Huuhkajat lähtee Kansojen liigan seuraaviin otteluihin lohkonsa kärkipaikalta. Päävalmentaja Markku Kanerva suhtautuu tulevaan optimistisesti, vaikka avainpelaaja Alexander Ring ilmoittikin lopettavansa maajoukkueuransa.

Kuva: AOP

Päävalmentaja Markku Kanervalla on aihetta odottaa ensi viikon maaotteluja innolla. Huuhkajat lentävät tällä hetkellä myötätuulessa Kansojen liigan käynnistyttyä kahdella 1-0-voitolla.

Unkari- ja Viro-voittojen jälkeen luvassa on kaksi seuraavaa kamppailua. Viro-revanssin lisäksi Suomi pääsee ottamaan mittaa lohkonsa neljännestä joukkueesta, eli Kreikasta.

– Asetelmat ovat erittäin positiiviset. Nämä kaksi peliä kohottivat joukkueen itseluottamusta ja saimme unelma-alun tälle projektille. Voitot tulivat kovan taistelun kautta ja olen todella ylpeä siitä, miten joukkue esiintyi, Kanerva iloitsee Yle Urheilulle.

Suomi johtaa C-liigan kakkoslohkoa, kun kaikki joukkueet ovat pelanneet kaksi ottelua. Huuhkajat on ainoa puhtaalla pelillä urakkansa aloittanut joukkue. Unkari ja Kreikka ovat kolmessa pisteessä ja Viro viimeisenä ilman ainuttakaan tehtyä maalia.

– Kreikka on vähän erityyppinen vastustaja ja ehkä lohkon ennakkosuosikki jatkoonmenijäksi. He kuitenkin kompuroivat Unkaria vastaan ja osoittivat haavoittuvaisuutensa, Kanerva pohtii.

– Voitontahto, pelillinen ilme ja taistelutahto ovat peruslähtökohta, jos haluamme menestyä. Molemmissa peleissä saimme luotua maalipaikkoja, toki olisimme voineet olla tehokkaampia. Viron hyvä prässi aiheutti vähän ongelmia, ja sitä tullaan varmasti harjoittelemaan. Puolustuspelaamisessa pidimme vastustajan maalipaikat vähissä.

Kanerva nimesi joukkueensa ensi viikon otteluihin tiistaina. Nimilista oli pitkälti sama kuin syyskuun voitoissa. Kiinnostava uusi kasvo on Puolassa kovia tehoja iskenyt Petteri Forsell, joka palaa maajoukkueeseen puolentoista vuoden jälkeen.

– Hän on hyvässä maalivireessä. Hän ei ollut viime tapahtumissamme mukana, mutta on jatkanut hyvää virettään. Emme laske pelkästään tehoja, vaan katsomme kokonaissuorittamista. Nyt edelliset pelimme on analysoitu ja pitää miettiä, millaisia pelaajia kuhunkin rooliin tarvitaan. Näiden ottelujen pelisuunnitelmia tehdessä katsottiin, että Petterille voisi olla käyttöä, Kanerva taustoittaa.

Eremenkon panna päättyy

Huuhkajat sai maanantaina harmillisen uutisen, kun maajoukkueen avainpelaajiin lukeutunut Alexander Ring ilmoitti lopettavansa maajoukkueuransa. MLS:ssä New York FC:tä edustava Ring ilmoitti päätöksensä syyksi maajoukkueotteluihin matkustamisen tuoman rasituksen.

Ring, 27, liittyy joukon jatkeeksi maajoukkueuransa yllättävänkin nopeasti lopettaneiden pelaajien listalla. Edellisiin MM-karsintoihin maajoukkuepelinsä lopettivat Niklas Moisander, Perparim Hetemaj ja Kari Arkivuo.

– On luonnollista, että maajoukkueura loppuu jossain kohtaa. Ehkä joidenkin kohdalla olen vähän yllättynyt siitä, että se loppui jo nyt. Ymmärrän kuitenkin heidän perustelujaan. Syitä on monenlaisia. Keskusteluissamme pelaajat ovat kertoneet ne syyt selkeästi ja kunnioitan niitä, Kanerva sanoo.

– Kyse on kovista pelimiehistä, joille olisi varmasti ollut käyttöä, mutta en lähde surkuttelemaan heidän peräänsä. Katseet on käännetty tulevaisuuteen. Minun aikanani on jo tuotu paljon uusia pelaajia, jotka ovat hyvin ottaneet paikkansa ja kantaneet vastuunsa.

Yhtä uuttakin nimeä ryhmään silti odotellaan, vaikka lokakuun pelit tulevatkin liian nopeasti. Roman Eremenkon kahden vuoden pelikielto päättyy tällä viikolla, mutta keskikenttäpelaaja ei ole vielä ilmoittanut ratkaisuistaan maajoukkueen suhteen. 31-vuotias teki loppukesästä sopimuksen moskovalaisen Spartakin kanssa.

– Asiasta ei ole uutta kerrottavaa. Sovin Roman kanssa, että hän infoaa tilanteestaan, kun katsoo sen asialliseksi. Sitä sopimusta kunnioitan edelleen. Pelikielto päättyy 6. lokakuuta ja toivon, että hän saa paljon pelejä Spartakissa ja kertoo sitten tilanteensa maajoukkueen suhteen.

Huuhkajat kohtaa Kansojen liigassa Viron 12.10. ja Kreikan 15.10. Molemmat ottelut kuullaan Yle Puheessa.

Lue myös: