1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Mestarien liiga

Jari Litmanen kääntää illan Mestarien liigassa katseen kohujoukkue Manchester Unitediin – "On yksi tie, jolla joukkue saa työrauhan"

Yle Urheilun jalkapalloasiantuntija Jari Litmanen nostaa Manchester Unitedin ja Valencian kohtaamisen ennakolta tiistain mielenkiintoisimmaksi Mestarien liigan otteluksi. Old Traffordilla erityisesti manageri Jose Mourinho on suurennuslasin alla.

Jose Mourinho ei ole saanut Manchester Unitedin peliä kulkemaan odotetulla tavalla tällä kaudella. Kuva: AFP / Lehtikuva

Harvemmin on Mestarien liigan toisena ottelupäivänä yhtä paljon kohua kuin Old Traffordilla nyt. ManU on aloittanut kautensa Valioliigassa heikosti, joukkue on jo pudonnut Liigacupista ja muutenkin esitykset ovat olleet hyvin ailahtelevia. Mestarien liigassa joukkue otti puhtaan 3-0 -voiton Young Boysista, mutta tämä ei kriitikoita mitenkään vaientanut.

Manchesterista tulleiden tietojen mukaan ManU:n avoimien harjoitusten avointa varttia seurasi ennätysmäärä televisioyhtiötä ja toimittajia. Myös Jose Mourinhon ottelua edeltänyt lehdistötilaisuus keräsi täyden tuvan. Miksi? Siksi, että brittimedia haistaa nimekkään saaliin. Mourinho myy hyvässä ja pahassa. Nyt on sitten negatiivisen vuoro.

On täysin selvää, että ManU:n resursseilla pitäisi pystyä taistelemaan mestaruudesta. Kun fanit ovat myös tottuneet menestykseen, takaiskut aiheuttavat paljon kohua. Sir Alex Fergusonin jälkeen ei jatkuvaa menestystä ole pystytty luomaan vaikka siirtomarkkinoilla on käytetty surutta puntia. Tasapaino ei ole vain löytynyt.

ManU:n rakenne on muuttunut, monen muun suurseuran tavoin. Suurimman osa Sir Alexin menestysjoukkueesta rakentui tietyn selkärangan varaan. Joukkueessa pelasi omia kasvatteja isompi joukko ja tätä tukirankaa tuettiin täsmähankinnoilla. Maalivahdit, keskushyökkääjät ja topparit hankittiin ulkoa, muilta osin joukkue koostui hyvin pitkään seuraa palvelleista pelaajista.

ManU oli yksi eurooppalaisen jalkapallon päätepisteseuroista – eli seura, josta pelaajat eivät juurikaan omasta halusta siirtyneet pois. Se on sitten eri juttu, että useampikin nimimies laitettiin pois – joskus siksi, ettei ManU:ssa saa kukaan kasvaa seuraa isommaksi ja siksi, että Sir Alex osasi aika tarkalla silmällä katsoa, milloin joku tietty pelaaja oli parhaansa jo antanut.

Nykyisin ManU toimii samalla tavalla kuin muutkin suurseurat. Se on aktiivinen siirtomarkkinoilla. Tässä kilpavarustelussa ei olla ainakaan täysin onnistuttu. Jos vertaa vaikkapa Cityyn, on sinne hankittu pelaajia, jotka ovat kasvaneet supertähdiksi oikeastaan vasta Cityssä, ManU:un taas hankittu jo valmiiksi tähtistatuksella tunnettuja pelaajia.

Jo kesällä nähtiin pieniä viitteitä siitä, ettei kaikki ole ManU:ssa hyvin. Jose Mourinho ilmoitti julkisesti useammankin kerran, ettei hän saanut siirtomarkkinoilta oikeita pelaajia. Hän syytti suoraan tai vähemmän suoraan seurajohtoa siitä, ettei ManU tule tällä kaudella pelaamaan mestaruudesta. Materiaali ei Mourinhon mukaan siihen riitä. Alkukauden perusteella vaikuttaa, että Mourinho oli oikeassa, mutta toisaalta, ei ManU:n nimilista mitenkään huono ole… Päinvastoin.

Kesään asti Mourinho oli ollut hyvin maltillinen seurajohtoa koskevissa lausunnoissa, mutta linja muuttui. Osittain tämä johtui varmasti turhautumisesta ja siitä johtopäätöksestä, ettei joukkue pelaa mestaruuksista – ja Mourinho on koko uransa tottunut pelaamaan vain ja ainoastaan pokaaleista. Ei hänelle riitä se, että joukkue olisi neljän joukossa tai Mestarien liigassa vaikkapa puolivälierissä.

Toinen syy muutokseen liittyy todennäköisesti seuran sisällä tapahtuneisiin henkilövaihdoksiin. Erittäin arvostettu Club Secretary John Alexander lähti eläkkeelle ja sitä kautta seurassa oli yksi henkilö vähemmän, jota jopa Mourinho kuuntelee. Kun lähes samalla ovenavauksella lähti myös jo Sir Alexin pressipäällikkönä kunnostautunut ManU:n viestintäjohtaja Phil Townsend Uefan johtotehtäviin, lähti toinenkin sellainen henkilö seurasta, jolla oli mielipidevaltaa Mourinhon julkiseen esiintymiseen.

Jose Mourinho on niin kokenut ja monissa liemissä keitetty manageri, että uskon hänen olevan täysin tietoinen siitä, missä mennään. Ulkoinen paine on ManU:ssa aina kova, mutta niin se on ollut Chelseassa, Real Madridissa ja Interissäkin. Mitään uutta tässä ei Mourinholle ole. Aivan yhtä hyvin hän tietää, että on yksi tie, jolla joukkue saa työrauhan. Se tie on pelien voittaminen. Kun tulosta tulee, kriitikot hiljenevät.

Se on ainakin varmaa, että ManU:n pitää pelata paremmin kuin mitä alkukaudesta on nähty. Ensimmäinen askel oikeaan suuntaan on tarjolla tiistaina, kun vastassa on oman kotoisen sarjansa myös paljon odotuksia heikommin aloittanut Valencia. Viikonloppuna on vastassa Newcastle Valioliigassa. Nappaamalla kaksi voittoa tällä viikolla, tilanne on jo aivan toinen maajoukkuetauolla, jonka aikana akkuja voidaan vähän ladata tähtipelaajien lähtiessä omien maajoukkueittensa mukaan. Sen jälkeen voi kauden aloittaa ikään kuin uudestaan.

En usko, että Jose Mourinho on vielä kanveesissa. Köysissä ehkä, mutta ei tyrmättynä. Vastaisku saattaa tulla hyvin jo tiistai-iltana.

Jari Litmanen

Katso tuoreimmat tulokset, tulevat ottelut, sarjataulukko ja parhaat maalintekijät Mestarien liigan Kisaoppaasta.