Suora

  • Painin MM, naisten paini

Suomalaisnuoret pääsevät olympialaisten pikakurssille

Buenos Airesin kesäkisat on 15–18-vuotiaiden koulutustapahtuma.

olympialaiset
Jessica Kähärä lähti Buenos Airesiin ennätyskunnossa.
Jessica Kähärä lähti Buenos Airesiin ennätyskunnossa.AOP

Yhdeksän urheilulajin nuoret suomalaislupaukset käyvät parhaillaan viikkojen pikakurssia arvokisakävijöiksi. Yhteisen leirityksen jälkeen 25 urheilijan joukkue matkusti tiistaina Buenos Airesiin kaksi viikkoa kestävään nuorten kesäolympiatapahtumaan.

Nuorten olympialaiset eli Youth Olympic Games YOG on 15–18-vuotiaille polkaistu arvokisa, jota kokenut korkeushyppyvalmentaja Juha Isolehto kehuu vuolaasti.

– Mahtava mahdollisuus. Nuorelle urheilijalle hieno tie kasvaa, Isolehto tiivistää vuodesta 2010 kolmatta kertaa järjestettävän kesälajien suurtapahtuman.

Yleisurheilun kansallisessa lajiliitossa Urheiluliitossa (SUL) tilaisuutta ei nähdä yhtä tähdellisenä. Matkassa on 13 yleisurheilijaa, joita SUL ei esittänyt kisoihin, mutta Olympiakomitea valitsi. Isolehdon mielestä näin nuorille järjestetystä monilajitapahtumasta on vain hyötyä. Mahdolliset riskit eivät liity tapahtumaan.

– Eiköhän jokainen ymmärrä, missä uran lopulliset tavoitteet ovat. Tämä on vain osa prosessia, välietappi, Isolehto huokaisee epäilyksille.

Tulppa joutaa lavuaariin

Isolehto perustelee kantaansa yksilöllisyydellä. Ulrike Meyfarth voitti korkeushypyssä 16-vuotiaana olympiakultaa 1972. Armand Duplantis voitti kesällä Berliinissä 18-vuotiaana seiväshypyn ja Filip Ingebrigtsen 1 500 metrin juoksun Euroopan mestaruuden.

– Eivätköhän esimerkiksi nämä urheilijat ole osoittaneet, että sen ikäiset ovat valmiita tällaisiin tapahtumiin, Isolehto toteaa.

– Ei se ole niin, että kaikkien pitää odottaa hamaan tappiin asti ja rakentaa peruskuntoa. Nuorilla pitää olla oikeus kilpailla kuntonsa ja tasonsa mukaisissa kisoissa.

Isolehto ei silti usko, että yleisurheilu on muuttumassa teinien temmellykseksi.

– Haitari kasvaa. Jotkut nousevat huipulle hyvin nuorina. Joillekin se sopii, eikä heidän uralleen saa tehdä tulppaa, Isolehto korostaa.

Kähärällä ja Mattilalla on pomppu jengoillaan

Nuorten kesäolympialaisiin osallistuvat korkeushyppääjät Jessica Kähärä ja Arttu Mattila lensivät Buenos Airesiin ennätyskunnossa.

Molemmat jatkoivat kesää harjoituskaudella Ruotsi-ottelun jälkeen ja kevennettynä ohjelma antoi tilaisuuden keskittyä hyppytekniikkaan. Viime viikonloppuna kaksikko ponnisteli viimeistelyharjoituksensa Pajulahdessa. Edellisen viikonlopun he uurastivat Kuortaneella.

– Molemmat ovat hyvässä kunnossa. Heillä on mahdollisuudet vaikka kauden parhaisiin tuloksiin, kaksikon konsulttina ja leirivalmentajana olympiadin verran toiminut valmentaja Juha Isolehto vakuuttaa.

Kähärä saavutti kesällä 17-vuotiaiden EM-hopean korkeushypyssä ja pronssin kolmiloikassa. Mattila ponnisti Unkarin Györissä järjestetyissä kisoissa kuudenneksi. Nuorten olympialaisissa molemmat pystyisivät ennätystuloksillaan kelpo sijoituksiin.

– Tavoitteena on ennen muuta opetella valmistautuminen ja oppia arvokisojen rutiinit. Sijoituksia on turha miettiä, kun emme vielä edes tiedä, keitä täällä on mukana, Isolehto muistuttaa.

Lue myös:

SUL ei olisi lähettänyt yleisurheilijoita nuorten olympialaisiin – Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö päätti toisin

Nuoret menestyjät Kähärä ja Leveelahti lähtevät Ruotsi-otteluun intoa puhkuen – ”Silloin tulee hyviä tuloksia, kun kaikilla on hauskaa”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat