Suora

  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Urheiluruutu

SULia ryöpyttänyt Kristiina Mäkelä haluaa valmennusjohtoon taitavan keskustelijan, Oskari Mörö selkeyttä leirityksiin – "Pitää ymmärtää, että olemme yhtä tiimiä"

Arvokisaurheilijat Kristiina Mäkelä, Oskari Mörö ja Sanna Kämäräinen kertovat mielipiteensä, mitä he uudelta SUL:n valmennusjohtajalta haluavat.

yleisurheilu
Sanna Kämäräinen ja Kristiina Mäkelä tiedotustilaisuudessa.
Jussi Saarinen / AOP

Kovaa kritiikkiä syksyllä saanut Suomen urheiluliiton valmennusjohtaja Jorma Kemppainen siirtyi sivuun valmennusjohtajan paikalta viime viikolla. Kemppainen joutui operoimaan talouskurin keskellä, mutta myös urheilullinen menestys jäi laihaksi.

Suomi jäi kolmissa perättäisissä aikuisten yleisurheilun arvokisoissa ilman mitalia.

– Tämän hetken tilanteessa muutos on hyväksi. Varmaan urheilijat ja muutkin ymmärtävät sen. Yleisurheilussa ja taloudessa tulos ratkaisee. Nyt ei ole menty eteenpäin. Koska urheilijoita ei voi muuttaa, muutoksen täytyy tapahtua johtoportaassa, 400 metrin aitojen Suomen-ennätysmies Oskari Mörö kertoo.

SUL:n mukaan uusi valmennusjohtaja valitaan syksyn aikana. Vielä ei ole tarkalleen tiedossa, mitä tuleva pesti pitää sisällään.

Urheilijoilla on kuitenkin selkeitä toiveita tulevalle johtajalle.

– Hyvä johtaja, hyvät sosiaaliset taidot. Pitää tietää, ketkä urheilijat ovat kunnossa ja mitä heille kuuluu. Tottakai myös urheilijan suunnasta tulee kertoa, mikä on tilanne ja mitä tarvitaan, kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä kertoo.

– Pitää pystyä toimimaan monenlaisten ihmisten kanssa. Ettei käy niin, että suositaan tietynlaisia ihmisiä, jolloin suljetaan pois menestysmahdollisuuksia.

Kiekonheittäjä Sanna Kämäräinen korostaa yhteishenkeä, Mörö taas konkreettista asiantuntemusta urheilijan näkökulmasta.

– Reilu, rehellinen ja luottamusta rakentava. Pitäisi ymmärtää, että olemme yhtä tiimiä, jonka tavoitteena on urheilijan paras, Kämäräinen toivoo.

– Hänen pitää olla henkeen ja vereen yleisurheiluihminen. Lisäksi hänen pitää tietää urheilijan näkökulmasta mitä tekeminen kenttätasolla tarkoittaa, niin että asiat tehdään 100-prosenttisesti, Mörö sanoo.

Hänellä on myös konkreettisia muutosehdotuksia jo seuraavalle kaudelle. Yleisurheilun harjoitusleirit ovat perinteisesti olleet levällään ympäri maailmaa, jolloin toimintojen keskittäminen on ollut vaikeaa.

– Toivoisin selkeämpää koordinointia. Esimerkiksi etelän ja kotimaan leireillä tukipalvelut pitäisi saada yhteen paikkaan. Valmennusjohtajan pitää olla kovana, että näin tapahtuu ja urheilijat leireilevät samassa paikassa, Mörö sanoo.

– Kotimaassa esimerkiksi Jyväskylässä tämä toimii hyvin ja tukipalvelut ovat samassa paikassa, mutta Helsingissä ei.

Kristiina Mäkelä kritisoi keväällä painavin sanoin SULia ja sen toimintaa. Moni asia liittyy keskustelutaitoihin.

– Täällä on ollut paljon kommunikaatiokatkoksia. Kaikkien tulisi tietää tehtävänsä, eikä niitä saisi olla liikaa, linjaa Mäkelä.

Sanna Kämäräinen korostaa johtajuutta myös keskustelussa urheilijoiden kanssa.

– Kävin juuri tänä aamuna keskustelun, jossa puhuimme, että hyvän johtajan tärkeimpiä taitoja on käydä vaikeita keskusteluja. Niitä tulee olemaan ja täytyisi osata käydä fiksusti, avoimesti ja rehellisesti, arvioi Kämäräinen.

Hän oli loukkaantumisten vuoksi sivussa kiekkoringistä lähes 1 000 päivää. Paluukaudellaan hän rikkoi EM-rajan heittäen parhaimmillaan 56.96.

Kesän EM-kisoissa Kämäräinen karsiutui loppukilpailusta. Kauden tulokset eivät riittäneet SULin valmennustukeen, mutta silti Kämäräinen haluaa tuoda mielipiteensä esiin.

– Haluan kuitenkin puhua tästä, koska valinta vaikuttaa suorasti todella monen muun urheilijan elämään. On todella merkityksellistä, kuka toimessa on.

Kämäräisen tapaan monet Suomen kärkiurheilijat ovat kärsineet viime vuosina toistuvista loukkaantumisista. Esimerkiksi Oskari Mörö on joutunut taistelemaan vammojen ja sairastelun kanssa.

– Kärkiurheilijoiden osalta pitäisi olla terveydellinen kontrolli päällä jatkuvasti. Yksi tai kaksi kertaa vuodessa ei riitä. Pitää paneutua ennaltaehkäisyyn, ei vasta sitten, kun on jo vammoja. Kontrolli liiton taholta parantaa myös urheilijoiden tekemisen laatua, Mörö toteaa.

Lue myös:

SUL:n valmennusjohtaja vaihtuu – Jorma Kemppainen muihin tehtäviin liitossa, ei kommentoi muutosta

Maajoukkueen menestys nollissa, ilmapiiri huolestuttaa urheilijoita, lajipiireissä on jopa vihamielistä suhtatumista liittoon – SUL:n uutta valmennusjohtajaa odottaa epäkiitollinen tehtävä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat