Hyppää sisältöön

Onnettomuudessa kuollut Bert Romp oli osaava ja ainutlaatuinen valmentaja, jollaista ei ole Suomessa aiemmin nähty – "Hänellä oli vilpitön halu auttaa ja kehittää ratsastajia ja hevosia"

Suomen Ratsastajainliitto haluaa muistaa menehtynyttä valmentajaa Bert Rompia jollain tavalla Helsinki International Horse Show'ssa. Rompin valmentajasopimus olisi julkistettu Helsingissä.

Bert Romp Kuva: Imago Sport/AOP

Hollantilaisen Bert Rompin traaginen kuolema oli kova kolaus myös suomalaiselle hevosmaailmalle.

Rompista oli tulossa Suomen esteratsastusmaajoukkueen valmentaja. Hänen valmentajasopimuksensa oli tarkoitus julkistaa Helsinki International Horse Show'ssa vajaan kahden viikon kuluttua.

Sopimuksen tarkkoja yksityiskohtia ei ollut vielä sovittu, mutta tarkoituksena oli tehdä vähintään kaksivuotinen sopimus vuodesta 2019 alkaen.

– Pitkän ajan tavoite on saada kehitystä ja isompaa muutosta esteratsastuksessa. Se vaatii pitkäjänteistä työtä ja tähän olisimme uskoakseni lähteneet, Suomen Ratsastajainliiton puheenjohtaja Mikael Forstén kommentoi Yle Urheilulle.

Rompin kuolema on järkyttänyt hevosmaailmassa, minkä vuoksi uutta valmentajaa ei ole alettu vielä miettiä. Liitossa halutaan kunnioittaa rauhassa Rompin muistoa ennen kuin uuden valmentajan etsimiseen lähdetään.

Forsténin mukaan Rompia muistetaan jollain tavalla Helsinki International Horse Show'ssa.

– Tämä on niin shokeeraava asia, että käytännön toimenpiteitä kukaan ei ole halunnut lähteä vielä edes miettimään. Kunnioitamme nyt hänen muistoaan.

Erityinen hevosmies

Rompilla ei ollut erityistä sidettä Suomeen. Oli enemmän sattuman kauppaa, että hänet oltiin saamassa maajoukkuevalmentajaksi esteratsastukseen.

Forstén tunsi Rompin vuosien takaa ratsastuskilpailuista. Puheenjohtaja kuvailee Rompia jalat maassa -tyypiksi, jonka rakkaus lajia, valmentamista ja auttamista kohtaan oli lähes pohjatonta.

Se oli Suomen onni.

– Hänen hienoutensa oli, että hänellä oli vilpitön halu auttaa ja kehittää ratsastajia ja hevosia. Meidän resursseillamme ei ole ollut mahdollista saada maailman terävintä kärkeä tänne valmentamaan, mutta hän olisi sen halunnut tehdä. Se teki hänestä erittäin poikkeavan, Forstén sanoo.

Jo viime keväänä alkoi valmennussopimuksen suunnitteluvaihe. Tähän kuului muun muassa se, että Romp tuli Suomeen tapaamaan ratsastajia, kävi katsomassa kansallisia kilpailuja ja tutustui maahan ja maajoukkueen nykytilanteeseen.

– En halunnut myydä hänelle mitään fantasiaa, jota ei ole olemassakaan. Käsitykseni mukaan ratsastajat ottivat hänet erittäin hyvin vastaan. Hän lähestyi jokaista ratsastajaa yksilöä ja kuunteli heidän tarpeitaan. Bert oli helposti lähestyttävä ihminen. Alkutaival hänen kanssaan vaikutti erittäin hyvältä.

Bert Romp vuonna 1997 hevosensa Mr. Bluen kanssa. Kuva: Imago Sport/AOP

Romp on vuosien saatossa kehittänyt Hollannissa valmennusjärjestelmää ja Ypäjän kaltaista valmennuskeskusta kotimaahansa. Hänen merkityksensä esteratsastuksen huippujen tuottamisessa on ollut valtava.

Uransa aikana Romp myös kasvatti siitosoriita, joista tunnetuimpia hevospiireissä ovat Silvano ja Mr. Blue. Romp voitti Hollannin maajoukkueen mukana olympiakultaa vuonna 1992 kisatessaan nimenomaan Mr. Bluella.

– Hän oli lämmin, erittäin osava, ammattitaitoinen ihminen, joka olisi varmasti ollut erinomainen maajoukkuevalmentaja Suomelle.

Lue myös:

Hevosen potku päähän tappoi esteratsastuksen olympiavoittajan – oli aloittamassa ensi vuonna Suomen maajoukkueen valmentajana