1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Emmi Peltonen pulppusi energiaa – "Askelsarjassa olin ihan että mä elän"

Emmi Peltonen on neljäntenä ja Viveca Lindfors kuudentena lyhytohjelman jälkeen Finlandia Trophyssa.

Kuva: EPA

Finlandia Trophy Espoossa on taitoluistelukauden ensimmäinen yhteinen kisa Suomen kärkiluistelijoille Viveca Lindforsille ja Emmi Peltoselle. Lyhytohjelman jälkeen Peltonen on neljäntenä ja Lindfors kuudentena, mutta täysin erilaisissa tunnelmissa.

Lindfors kommentoi luisteluaan niukasti, kun taas Peltonen pulppusi energiaa sekä jäällä että haastattelualueella. Se näkyi Peltosen ensimmäisessä hypyssä, kahden kolmoistulpin yhdistelmässä, ja innostuksessa jolla hän puhui siitä jälkeenpäin.

– Se lähti isosti, mutta pystyin hallitsemaan, Peltonen sanoi. Seuraava ritti jäi torsoksi, mutta muuten Peltonen teki varmaa työtä ja kuittasi 60,48 pistettä.

– En tiedä mistä se johtui, kävi vain tuollainen. Ensimmäinen kisa on tuollainen. Yksi elementti jäi kokonaan pois. Muuten olen tyytyväinen, Peltonen sanoi.

Peltonen on täksi kaudeksi uusinut sekä lyhyt- että vapaaohjelmansa. Lyhytohjelman musiikkina oli Jackie Evanchon tulkinta klasaripoppareiden perusrepertuaariin kuuluvasta Caruso-kappaleesta, ja Peltonen ilmoitti olevansa ihastunut ohjelmaansa.

– Ihan lempparini. Askelsarjassa olin ihan että mä elän, Peltonen ilmoitti.

Lindforsille jäi paljon parannettavaa

Lindfors ja Peltonen ovat syntyneet samana vuonna, 1999, mutta ovat persoonallisuudeltaan ja julkiselta esiintymiseltään aivan erilaiset.

Kaksikon kilpailu Suomen ykkösluistelijan asemasta kipunoi viime kaudella julkisuudessa, kun Lindfors hankki Suomelle paikan Pyeongchangin olympialaisiin, joihin kuitenkin matkusti valintakriteerien mukaisesti Peltonen. Lindforsin kommentti asiaan sai someaikakauden arvoisen määrän huomiota.

Espoossa perjantaina Lindfors luisteli suomalaisnaisista ensimmäisenä. Kolmoislutzin ja kolmoistulpin yhdistelmä onnistui, mutta kolmoisflipin alastulossa Lindfors joutui ottamaan mustilla hansikkaillaan tukea jäästä ja lyhytohjelman pisteiksi jäi 57,69. Se oli selvästi pettymys Lindforsille.

– Jäi paljon parannettavaa. Oli hermostunut suoritus, Lindfors sanoi.

Hermostuneisuuden syytä hän ei tiennyt. - En ole varma. Joskus on hermostuneempaa, Lindfors sanoi.

Taitoluistelun säännöt ovat uudistuneet täksi kaudeksi. Suorituspuhtaus korostuu, eikä hiukan vajaaksi jääneestä rotaatiosta hypyssä selviä yhtä vähällä kuin ennen. Viime vuosien kehitys on vienyt hypyt vuosi vuodelta huimemmiksi, mutta uudet säännöt näyttäisivät ensimmäisten kilpailujen perusteella hyödyttävän luistelijoita, jotka tekevät hiukan helpompia hyppyjä mutta suoriutuvat niistä puhtaasti.

Hyppyjen painoarvoa pistearvostelussa on muutenkin pienennetty, eikä ohjelman loppupuolella tehdyistä hypyistä enää jaeta yhtä paljon bonuksia kuin ennen.

– Se, ettei bonuspisteitä enää saa, on vaikuttanut, mutta ei muu, Lindfors kertoi muutosten vaikutuksesta omaan tekemiseensä.