Conor McGregorille eivät riitä ennätystyrmäykset, loputtomat loukkaukset tai kymmenet miljoonat – rääväsuinen megatähti on lajinsa lähettiläs niin hyvässä kuin pahassa

Vapaaottelun ykkösnimi astuu häkkiin lauantaina pitkän tauon jälkeen ja kohtaa "kaikkien aikojen ottelussa" Habib Nurmagomedovin.

Conor McGregor palaa häkkiin lauantaina. Kuva: Getty Images

Rajat on tehty rikottaviksi, kuuluu yhdenlainen viisaus. Hurjinkaan huuma ei kuitenkaan kanna loputtomiin.

Vapaaottelumaailmassa on viime vuosien mittaan nautittu ennennäkemättömästä myyntivaltista. Laji on saanut megatähden, joka on tuonut sen pariin roppakaupalla uusia ihmisiä. Hiljalleen sankari on kuitenkin alkanut kääntyä konnaksi.

Conor McGregor -brändin kelkkaan on ollut helppo hypätä. Sponsoreille hän on ilmeinen mainoskasvo, joka tekee kaikkensa ansaitakseen rahaa myös itselleen. McGregor on vapaaottelulle poikkeuksellisen arvokas keulakuva, lajirajat ylittävä julkkis, kun laji kasvaa hiljalleen kohti tavoittelemaansa paikkaa valtavirrassa.

Keinot, joilla hän pitää itsensä otsikoissa vapaaottelupiirien ulkopuolella ovat kuitenkin paikoitellen kyseenalaistettavissa. Ei ole ihme, että McGregorin öykkäröinti vieraannuttaa tietynlaisia yleisöjä, mutta erityisesti nuoriin miehiin karismaattinen, itsevarma ja ennen kaikkea menestyvä ottelija näyttää vetoavan vahvasti.

Joidenkin mielestä on vain ajan kysymys, milloin miljoonia ansainnut McGregor kirjoittaa viimeisen luvun tarinaansa vapaaottelijana. Taloudellisesti hänellä ei ole enää mitään tarvetta hypätä häkkiin, vaan vahva nimibrändi tuottaa rahaa vielä pitkään, oli väylä mikä tahansa.

Sunnuntaina irlantilainen astuu kuitenkin jälleen huutomyrskyn keskelle lajinsa ykköstähtenä. Luvassa on hehkutettu ottelu, johon McGregor on tuttuun tapaansa luonut tunnelmaa jo pitkään – välillä jopa niin innokkaasti, että hänen tekemisiään on selvitelty oikeudessa asti.

Kauanko sama show voi kuitenkaan jatkua? McGregor on yhä lajinsa ylivoimainen ykköstähti, mutta onko häneen jo kyllästytty?

McGregor oli yhdessä kohtaa kahden eri painoluokan mestari. Kuva: Getty Images

Raketin lailla huipulle

– Minkä tahansa tekeminen huipputasolla vaatii pakkomiellettä. Korkeimmille tasoille pääseminen vaatii lähes sekopäisyyttä. Minä elän kuplassa. Tämä on mielessäni, kun herään, ja se on yhä mielessäni, kun menen nukkumaan.

McGregor kuvaili päättäväistä suhtautumistaan uraansa GQ:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) vuonna 2015. Samalla hän kuvaili koko häntä ympäröivän maailman.

McGregorin mielessä ei ole paljoa muuta kuin Conor McGregor. Silloinkin kun hän pitää kovaa meteliä ja provosoi mahdollisia vastustajiaan, mielessä on silti McGregor – oma ura, menestys ja lompakko.

Pakkomielle on hyvä sanavalinta. Haave urasta kamppailu-urheilijana oli vahvasti McGregorin takaraivossa jo vuosia ennen kuin hänen nimensä nousi kansainväliseen tietoisuuteen. Silloinen McGregor oli fyysisiltä ominaisuuksiltaan hyvin samankaltainen kuin nykyinenkin, mutta henkisesti kyse oli vielä eri tason aloittelevasta urheilijasta.

McGregorin juuret ovat Irlannissa, pääkaupunki Dublinin työväenluokkaisella alueella. Puolentoista vuoden ajan hän tavoitteli uraa putkimiehenä oppisopimuksella, kunnes kyllästyi merkityksettömältä tuntuneeseen elämään.

– Heräsin aamuviideltä ja kävelin puoli tuntia moottoritien laidalle. Siellä odottelin, että joku maajussi tulisi ottamaan minut kyytiin. Sen jälkeen ajoimme ruuhkassa kaksi tuntia päästäksemme perille kylmyyteen ja pimeyteen, McGregor on kuvaillut MMA Digestille (siirryt toiseen palveluun).

McGregor on erittäin suosittu ottelija etenkin nuorten miesten keskuudessa. Kuva: Getty Images

Erityisesti hiersivät kaikki ne tunnit, jotka menivät hukkaan töissä. Ne olisi pitänyt viettää harjoittelemassa, kuten McGregor sittemmin on tehnyt. Putkimiehen työt nopeasti hylänneestä nuoresta tuli vapaaotteluun täysillä panostanut harjoittelunarkomaani, joka on 2010-luvun mittaan tienannut nimellään ja otteillaan kymmeniä ja taas kymmeniä miljoonia.

Alle viisi ja puoli vuotta sitten, keväällä 2013, McGregor matkusti Tukholmaan ensimmäiseen otteluunsa vapaaottelun jättiläisjärjestö UFC:n leivissä. Matkalla lentokentälle hän kävi lunastamassa vielä viimeisen työttömyystukensa. Itse ottelu kesti alle erän ja päättyi tyrmäykseen, jolla McGregor ansaitsi hetkessä lähes 80 000 dollaria.

Siitä alkoi rakettimainen nousu, jolle ei vieläkään näy loppua. McGregor voi olla poissa häkistä kuukausia, vuosiakin, mutta palatessaan hän on aina varastanut huomion.

McGregorin nousu käynnistyi vuonna 2009, mutta hänen ottelu-uransa alku ei ollut loistokas. Ensimmäinen ottelu päättyi tyrmäystappioon reilussa minuutissa ja sai McGregorin jopa luopumaan harjoittelusta. Valmentaja John Kavanagh uskoi nuoreen lupaukseensa, maanitteli tämän takaisin treeneihin, ja on sittemmin saanut paistatella parrasvaloissa vapaaottelusensaation nykyisenäkin valmentajana.

Kun itseluottamus löytyi, se alkoi paisua ilmapallon tavoin. Sitä kuplaa ei ole kyennyt puhkaisemaan kukaan vielä tähänkään päivään mennessä. Vuosikymmenen vaihteessa McGregor kirjoitteli nimimerkin takaa uhmakkaita viestejä vapaaotteluaiheiselle keskustelupalstalle, nykyisin hän tekee samaa toimittajien ja kameroiden edessä laajaa julkisuutta keräävissä lehdistötilaisuuksissaan.

Yhdessä vaiheessa McGregor alkoi ennustaa hyvissä ajoin ennen ottelua, missä erässä hän tyrmäisi vastustajansa – ja osui jatkuvasti oikeaan. Ennätykset alkoivat rikkoutua ja UFC:n kasvaessa miljardien arvoiseksi McGregorin kasvot olivat ne, jotka laitettiin julisteisiin.

McGregor on äärimmäisen kunnianhimoinen myös harjoitteluhäkissä. Kuva: Getty Images

Lähes koskemattomaksi McGregor muuttui viimeistään joulukuussa 2015. Silloin hän tyrmäsi huippukamppailussa José Aldon, joka nautiskeli kymmenen vuoden ja 18 ottelun voittoputkesta.

Kuukausia hehkutettu ottelu päättyi McGregorin tyrmäykseen 13 sekunnissa. Tyrmäys oli nopein koskaan UFC:n mestaruusottelussa.

Sen jälkeen McGregor halusi tehdä lisää historiaa ja olla kautta aikain ensimmäinen ottelija, joka pitäisi hallussaan kahden eri sarjan mestaruutta. Sen kunnian hän saavutti joulukuussa 2016, jolloin tyrmäys tuli toisessa erässä.

Ainutlaatuisten saavutusten jälkeen taivaskaan ei enää ollut McGregorin rajana. Ainakaan vapaaottelu ei enää riittänyt, vaan seuraavaksi tähtäimessä oli jälleen uusi sivu historiankirjoissa.

Superottelun tilipäivä

19-vuotiaana McGregor alkoi jo kyllästyä elämään Dublinissa. Tulevaisuus oli hämärän peitossa, mutta unelma kamppailutähteydestä kirkkaana mielessä. Silloin McGregor näki Floyd Mayweatherin paistattelemassa nyrkkeilylehden kannessa ja innostui.

– Katso tuota. Hän on nyrkkeilyn keulakuva, koko maailman huipulla, lapsuudenystävä Tom Egan muisteli GQ:lle McGregorin sanoneen.

Floyd Mayweatherin ja Conor McGregorin nyrkkeilyottelu jakoi kamppailufanien mielipiteet. Kuva: Getty Images

Mayweather oli silloin etäinen hahmo, mutta megatähti palautui mieleen, kun McGregor nousi vapaaottelun kuninkaaksi. Irlantilaiselle läheiset ihmiset ovat toistuvasti kertoneet yksittäisistä kohtaamisista, joissa McGregor nosti esille mahdollisuuden otella jonain päivänä Mayweatheriä vastaan.

Kesällä 2017 räjähti. Mayweatherin ja McGregorin kerrottiin kohtaavan jättiottelussa, jossa McGregor vaihtaisi vapaaotteluhäkin nyrkkeilykehään kohdatessaan voittamattoman nyrkkeilymestarin.

Ottelun lopputulos oli sinänsä sivuseikka. Kohtaamisen taustalle valjastettiin loputon markkinointikoneisto, joka alkoi rummuttaa tulevaa superottelua maailmanlaajuisesti.

Skeptikoita tietysti riitti.

Yhtäältä McGregorin ei uskottu kykenevän millään pysymään Mayweatherin kyydissä. Hän osaa iskeä kovaa ja tyrmätä vastustajansa vapaaottelussa, mutta Mayweather oli nyrkkeilymaailman halutuin vastustaja, jota eivät pystyneet nujertamaan edes sen lajin huiput Manny Pacquiaosta lähtien. Toisaalta ottelua pidettiin pelkkänä julkisuustemppuna, merkityksettömänä rahantekovälineenä.

Moni sai kuitenkin yllättyä siitä, miten suurella innolla ottelu otettiin vastaan. "The Money Fight" -lempinimen saanut kamppailu osoitti spektaakkelin voiman. Tekniset ja taktiset ulottuvuudet jätettiin takavasemmalle ja ottelu nähtiin ainutlaatuisena näytöksenä. Siksi kritiikistä huolimatta virallisten esitysoikeuksien haltija kertoi, että tapahtumaa ostettiin pelkästään Yhdysvalloissa 4,3 miljoonaa kertaa.

Sitäkin kovempaa tulosta taottiin taustalla. Mayweatherille taattiin vähintään sadan miljoonan dollarin palkkio, McGregorillekin 30 miljoonaa dollaria. Lipputulojen ja katseluoikeuksien rinnalla mainospaikat menivät kuumille kiville.

Mayweatherin ja McGregorin nyrkkeilyottelu oli melkoinen spektaakkeli. Kuva: Getty Images

McGregor hävisi ottelun. Se oli odotettu tulos, sillä ottelu oli merkityksellisempi Mayweatherille, joka halusi ottaa 50. voittonsa mahdollisimman näyttävään tyyliin. Ottelu meni kymmenenteen erään ja McGregor ansaitsi kehuja saatuaan perille enemmän iskuja kuin tähtinyrkkeilijä Pacquiao omassa ottelussaan Mayweatheriä vastaan.

Ensimmäisen ja ainoan kerran McGregorin ammattilaisuralla voitiin kysyä, uskoiko hän oikeasti itsekään voittavansa ottelua. Sillä ei kuitenkaan ollut merkitystä, kun useiden arvioiden mukaan hän tienasi ottelusta lopulta lähemmäs sata miljoonaa dollaria. Tänäkin päivänä sellaiset summat ovat kaukainen haave vapaaottelussa.

Nyt McGregor on tilanteessa, jossa hänen ei tarvitse otella enää erääkään rahan vuoksi. Hän on jo varmistanut paikkansa historiassa. Mayweather-ottelu on monen mielestä yhä turhamainen näytös, mutta McGregorin uran ja perinnön kannalta senkään merkitystä ei voi väheksyä.

Tappiokin alleviivasi McGregorin nimen vapaaottelun ylivoimaisena vetonaulana.

McGregor tienasi arvioiden mukaan Las Vegasin nyrkkeilyottelusta jopa 100 miljoonaa dollaria. Kuva: Getty Images

Teräksinen itseluottamus

McGregorin näkyvyys ulottuu niihinkin kolkkiin, joissa hänen ottelujaan ei välttämättä ole koskaan seurattu. Muutamassa vuodessa hän on muovannut itsestään yhden maailman kiinnostavimmista ja kuuluisimmista urheilijoista.

Keskeistä tässä kaikessa on ollut mediatyö, jonka taitava brändääjä hallitsee. McGregorin lehdistötilaisuudet ovat omassa legendaarisessa maineessaan ja hänen suorasanaiset letkautuksensa elävät ainakin vapaaottelupiirien sisällä vielä pitkään hänen oman aktiiviuransa jälkeenkin.

Kyse on miehestä, joka on ilmestynyt lehdistötilaisuuteen viskipullo kourassaan, heitellyt toista ottelijaa salin vastakkaiselta laidalta vesipulloilla ja provosoinut vastustajaansa puvulla, johon oli tikattu loukkauksia juuri niin pienellä tekstikoolla, että ne erottuivat vain lähietäisyydeltä tai lähikuvista.

McGregorin onneksi hänellä on myös ominaisuuksia, jotka mahdollistavat kovien puheiden oikeuttamisen häkissä.

Selkeä enemmistö hänen otteluistaan on päättynyt tyrmäykseen, joiden taustalla on hänen poikkeuksellinen taitonsa houkutella vastustajansa ansaan ennen viimeistä iskua. Nyrkkeilypohjainen tekniikka on tehnyt hänestä vertaistaan vailla olevan lyöjän.

Conor McGregorin taisteluasento on omintakeinen. Kuva: Getty Images

McGregorille ominaisia piirteitä on hänen tavanomaista leveämpi asentonsa, joka usein saa vastustajat perääntymään, jolloin McGregor vastaa liikkeeseen terävillä potkuilla. Hänen iskunsa jättävät aina jäljen ja hän hyödyntää pitkien raajojensa tuomaa etua esimerkillisesti.

– Conorilla on uskomaton määrä voimaa. Sparratessamme tuntui siltä kuin jokainen isku tulisi häntä kaksi kertaa kookkaammalta mieheltä. Iskuja ei myöskään osaa ennakoida. Hän vain seisoskelee ja houkuttelee vastustajan lähelleen, ja yhtäkkiä sitä onkin selällään, Owen Roddy, yksi McGregorin valmentajista, kuvaili The Sun -lehdelle (siirryt toiseen palveluun).

McGregorin tyyliä ei ehkä ole luotu pisimpiin otteluihin, sillä hän pyrkii nopeuteen ja räjähtävyyteen. Päästessään hyödyntämään niitä hän on vahvoilla, mutta ellei tyrmäystä tule nopeasti, rasitus alkaa tuntua. Tämä oli osaltaan merkittävä haaste Mayweather-ottelussa, joka kesti monin kerroin McGregorin tyypillistä MMA-kamppailua pidempään.

Voima ja vauhti ovat yhdistelmä, jotka pitävät McGregorin ottelut niin viihdyttävinä. Hänen suorituksensa on lähes poikkeuksetta valittu illan parhaaksi otteluksi tai tyrmäykseksi, ja useimmiten hänen tähdittämänsä tapahtumat kipuavat UFC-historian myydyimpien joukkoon. McGregorin hallussa ovat muiden muassa ostetuimman ottelun, suurimman tilipussin, suurimpien lipunmyyntitulojen sekä suurimman yleisömäärän ennätykset.

Vahvimmillaan McGregor on kuitenkin henkisesti. Se ei liene yllätys kenellekään, joka on seurannut hänen rääväsuisia haastattelujaan tai näyttäviä esiintymisiään – esimerkiksi minkkiturkissa ilman paitaa. McGregor uhkuu itseluottamusta, ja sen löytyminen on keskeinen osa hänen nousuaan maailmanluokan ottelijaksi.

Vaikka McGregor on intohimoinen harjoittelija, on hänen suurin vahvuutensa henkisellä puolella. Kuva: Getty Images

Irlantilainen saa kiittää siskoaan, joka vuosia sitten antoi McGregorille The Secret -nimisen kirjan, jonka keskeinen viesti on mahdollisuus saada hyviä asioita tapahtumaan positiivisen ajattelun kautta. Teos imaisi McGregorin mukaansa.

Kirjan mukaan kuka tahansa voi saada tavoittelemansa asiat hahmottaessaan ne ensin oikeanlaisilla mielikuvilla. Omalaatuiseen tyyliinsä McGregor on kertonut testanneensa teoriaa miettimällä ostoskeskuksen parasta parkkiruutua, joka sitten perille tultaessa oli kuin olikin vapaana.

Ottelijana McGregor on kuitenkin vienyt ajatuksen pitkälle ja uskoo siihen yhä vankasti. Siksi hän esimerkiksi tapetoi harjoitussalinsa seinät kuvilla itsestään tyrmäämässä vastustajansa. Jos johonkin uskoo estoitta, siitä tulee totta.

– Mietin näitä asioita jatkuvasti. Kuvittelen mielessäni, miten kävelen ulos, kuulen yleisön ja musiikin, tunnen minua ympäröivät kamerat sekä sen uskomattoman hetken, kun astun häkkiin. Vapaaottelumatto tuntuu aivan omanlaiseltaan. Tuntuu kuin kelluisin, olen vapaa. Mikään ei tunnu paremmalta, koska tiedän, että voitan, McGregor runoili GQ:lle.

Kaikkien aikojen ottelu

Huhtikuussa McGregor joukkoineen teki äänekkään sisääntulon Brooklynissa järjestetyn UFC-otteluillan lehdistötilaisuuteen. Hän ei suinkaan ollut paikalla kutsuvieraana, vaan aiheuttamassa erikoisen välikohtauksen, jota puitiin kansainvälisessä mediassa ja jopa oikeudessa asti.

McGregor oli tuolloin vielä viimeisin kevyen sarjan mestari, mutta pitkän ottelutauon vuoksi hän ei ollut puolustanut vyötään. Se ei sopinut UFC:lle, joka halusi uuden, aktiivisen mestarin. Sellainen oli määrä löytää huhtikuun tapahtumassa, missä pääottelun panoksensa oli McGregorilta riisuttu mestaruus.

Conor McGregor on nykyään myös muodin edelläkävijä. Kuva: Getty Images

Areenan uumenissa Habib Nurmagomedov oli juuri päättänyt mestaruusottelua ennakoineen tilaisuuden, kun McGregor tiimeineen rynnisti paikalle. Supertähti oli kiiruhtanut New Yorkiin yksityiskoneella Dublinista kuultuaan Nurmagomedovin aiemmasta yhteenotosta hänelle läheisen toisen ottelijan kanssa hotellin aulassa.

McGregor hakkasi areenan edustalla odottaneen linja-auton ikkunoita ja vaati Nurmagomedovia tulemaan ulos. Bussin peruuttaessa pakoon McGregor heitti vielä metallisen nokkakärryn tuulilasiin. Useat kyydissä olleet ottelijat saivat eriasteisia vammoja ja osa tapahtuman kamppailuista jouduttiin perumaan.

Vapaaottelupiireissä tapahtuneesta oltiin järkyttyneitä. McGregorin tapauksessa harva asia voi enää yllättää, mutta luvattomat pyrkimykset päästä mediatapahtumaan sekä pahoinpitely-yritys olivat ennenkuulumaton skandaali, jonka myös UFC tuomitsi nopeasti. Keulahahmo Dana Whiten vastatessa pöllämystyneenä median kysymyksiin McGregor joukkoineen pakeni paikalta, kunnes hän etsintäkuulutuksen jälkeen ilmoittautui poliisille.

UFC joutui tapauksen myötä ikävään välikäteen, mutta vain omasta syystään. McGregorin saatua tuomionsa oikeudessa pidettiin selvänä, että luvassa olisi rangaistuksia myös hänen nimellään ja kasvoillaan kovaa tulosta takovan UFC:n taholta.

Whiten kovat puheet osoittautuivat kuitenkin tyhjiksi sanoiksi. Siinä missä jokunen muu ottelija on saanut lähtöpassit pienemmistäkin rikkeistä, McGregoria vastaan ei kohdistettu minkäänlaisia kurinpitotoimia, vaikka hän asetti koko UFC:n kyseiseen valoon älyttömillä toimillaan.

Alkuvuoden sekoiluja on puitu oikeudessa asti. Kuva: Getty Images

Rangaistusten sijaan UFC valitsi jälleen uuden miljoonatilin. McGregor ja Nurmagomedov asetettiin vastakkain lauantain ottelutapahtumaan. Bussivälikohtauksen videomateriaalia puolestaan käytettiin härskisti jopa ottelun virallisissa mainoksissa.

Conor McGregor, jos joku, osaa luoda tunnelman otteluun kuin otteluun. Oli kyseessä millainen vastus tahansa, McGregor maalailee asetelmat terävällä kielellään. Hän sanelee ottelulle tarinan silloinkin, kun sellaista ei muutoin olisi.

Lauantaina Las Vegasissa käytävä ottelu ei olisi edes kaivannut turhaa ylimääräistä show'ta. Ottelua Nurmagomedovia vastaan on kuvailtu UFC-historian suurimmaksi taistoksi ja vapaaottelun odotetuimmaksi otteluksi pitkään aikaan. Vastakkain on kaksi lajin tämän hetken suurinta tähteä, joiden välinen vihanpito on jatkunut enemmän tai vähemmän jo parin vuoden ajan.

Nurmagomedov ei ole hävinnyt koskaan, vaan hänen saldonsa koostuu 26 voitosta. McGregor on voittanut 21 kertaa, mutta myös taipunut kolmesti. McGregor on huippuluokan pystyottelija, Nurmagomedov suoranainen kone matossa.

"Kaikkien aikojen ottelu" on edessä lauantaina Las Vegasissa. Kuva: Getty Images

Venäläinen on kevytsarjan mestari voitettuaan McGregorilta riistetyn vyön ottelussa, josta useampikin ottelija joutui vetäytymään. Siitä syystä McGregor on vahvasti sitä mieltä, että Nurmagomedov ei ole vyön oikeutettu omistaja. Sitä McGregor toisteli myös ottelun lehdistötilaisuudessa, johon hän toi mukanaan kaksi mestaruusvyötä pyrkiessään todistamaan omaa asemaansa kukkulan kuninkaana, jota ei koskaan nujerrettu.

Siinäkin suhteessa lauantain ottelu on poikkeuksellisen tärkeä. McGregor haluaa päättää Nurmagomedovin vapaaottelun tämän hetken pisimmän voittoputken ja saada takaisin tittelin, jonka kokee kuuluneen hänelle koko ajan.

– Habib on voittamaton ottelija, joka nähdään yhtenä maailman parhaista. Conorin voittaminen olisi hänelle valtava juttu. Conorille taas tämä on taas yksi mahdollisuus sementoida oma paikkansa kaikkien aikojen suurimpien ottelijoiden joukossa, White kuvaili asetelmia ESPN:lle (siirryt toiseen palveluun).

Kova paine suorittaa

Huhtikuinen välikohtaus oli äärimmäinen esimerkki tilanteesta, jossa McGregor nousee julkisuuteen keinolla millä hyvänsä, mutta samalla halkaisee mielipiteet jyrkästi kahtia. Hyökkäys Brooklynin otteluillan alla oli tuomioistuimen näkökulmasta rikos, jota ei ottelupiireissäkään otettu vastaan hyvin.

Vapaaottelu on yhä jokseenkin nuori laji, jolla on selkeitä vastustajiaan. Sen väkivaltaiset ulottuvuudet tekevät siitä yhä jossain määrin tabun, ja aiemmat puheet ihmiskukkotappelusta kaikuvat yhä taustalla.

McGregor-ilmiön kaksi puolta ovat vahvasti esillä hänen kotikaupungissaan. Dublinille McGregorin voisi kuvitella olevan maailmanlaajuinen urheilulähettiläs, tunnettu brändi joka on ylpeä juuristaan. Ihailijoita riittää, mutta samoin niitä, joiden mielestä McGregor vaikuttaa Irlannin maakuvaan ulkomailla haitallisesti. Vanhempi sukupolvi pitää nöyryydestä, nuoriin taas vetoaa uhmakkuus ja itsevarmuus.

Todennäköisesti McGregorin keväinen temppu lähinnä vankisti vastustajien rintaman mielipiteitä. Heille laji on jo valmiiksi vieras, eikä naurettava hölmöily ja kukkoilu todennäköisesti houkuttele konservatiiveja myöskään tutustumaan vapaaotteluun.

UFC:n ja sponsoreiden näkökulmasta tämä ei välttämättä merkitse juuri mitään. McGregor on osoittanut olevansa tuottava sijoitus, eikä UFC varmasti voi edes kuvitella tilannetta, jossa se tällä hetkellä jättäisi irlantilaisen vetovoiman hyödyntämättä.

Kamppailumaailman pahamaineisin rääväsuu on valmis viihdyttämään jälleen maailmaa. Kuva: Getty Images

White on kiistänyt jyrkästi ajatuksen siitä, että Brooklynin tapahtumat olisivat olleet harkittu mainostemppu lauantaiyön ottelulle. Totuus saattaa selvitä aikanaan, mutta kohun keskelläkin UFC tapahtumineen sai taas uutta näkyvyyttä – oli se sitten lyhyellä tähtäimellä myönteistä tai ei.

McGregor astuu Las Vegasissa häkkiin pitkästä aikaa ja yrittää jälleen kasvattaa yhtäältä perintöään ja toisaalta myyntiä. Suhtautui lajiin miten tahansa, kyseessä on yksi kaikkien aikojen puhutuimmista kamppailu-urheilijoista ja urheiluhistorian taitavimmista myyntimiehistä.

Käytöksellään hän kuitenkin asettaa itselleen kovat paineet ryhtyä sanoista teoiksi. Kahden vuoden poissaolon ja silmittömän sanailun jälkeen tappio toisi tuntuvan kolauksen valmiiksi kärsineeseen maineeseen. Mesoamisella on hintansa, ja McGregorin kohdalla saturaatiopiste alkaa olla saavutettu yhä useamman laji-ihmisen silmissä.

Lue myös: