Suora

  • Urheiluruutu
  • CS:GO: IEM Chicago – välierät
  • Aviopari katoaa
  • Uinnin MM, aamun kilpailut

Ben Johnson odottaa vielä yhtä salaista pöytäkirjaa dopingkäryynsä liittyen – "Sen jälkeen en halua olla missään tekemisissä yleisurheilun kanssa"

Suomessa käynyt yleisurheilulegenda haluaa puhdistaa mainettaan KOK:n salaisen pöytäkirjan avulla.

doping
Ben Johnson
Ben Johnson Helsingissä lokakuussa 2018.Esa Fills / Yle

Yhdestä urheiluhistorian puhutuimmasta doping-tapauksesta tuli vastikään kuluneeksi 30 vuotta. Ben Johnsonin uskomaton sadan metrin olympiakulta ja sitä seurannut käry ovat syöpyneet yleisurheiluväen mieliin pysyvästi.

Aihetta käsitellään yhä tasaisesti etenkin Johnsonin kotimaassa Kanadassa, missä sanomalehti Toronto Star sai taannoin haltuunsa Johnsonin dopingtestin raportin (siirryt toiseen palveluun), joka sisälsi erikoisia merkintöjä. Osa kirjatuista tiedoista oli esimerkiksi yliviivattu ja kyseessä ollut doping-aine oli korjattu käsin papereihin.

– Se ei ole hyvä raportti. Jos valmentajani olisi nähnyt tuon silloin, hän olisi tajunnut, ettei kaikki ole kunnossa, Johnson sanoo Yle Urheilulle.

Soulin dopingraportin tyylivirheetkään eivät olisi todennäköisesti pelastaneet maailmanennätyksen juossutta Johnsonia, joka myöhemmin myös tunnusti pitkäaikaisen dopingin käytön.

Viimeinen salainen paperi julki tammikuussa

Johnson, 56, on Suomessa ravintolayhteistyöhön liittyen. Entinen yleisurheilija toimii tänä päivänä jonkin verran valmentajana, mutta pääosa ajasta kuluu matkailuun ja ”erilaisiin bisneksiin”. Johnson on valmentanut aikojen saatossa muun muassa NHL-tähti P.K. Subbania, jalkapallolegenda Diego Maradonaa ja jopa Libyan diktaattorin Muammar Gaddafin poikaa Al-Saadia.

Yleisurheilun seuraamisen Johnson on lopettanut lähes kokonaan, eikä arvio nykyisestä doping-kulttuurista ole kovin mairitteleva.

Justin Gatlin on jäänyt kiinni useamman kerran ja silti hän saa vielä juosta. Jos urheilussa ei ole lakia, ei ole oikeuttakaan. Ei ole mitään.

Lopullisesti Johnson aikoo katkaista siteensä yleisurheiluun ensi vuoden alussa. KOK:n lääketieteellisen komission 30 vuotta salaisena pidetty pöytäkirja on viimeinen dokumentaatio, joka Soulin 1988 kärystä on vielä tutkimatta. KOK on kertonut, että Johnson-palaverin pöytäkirjaa pääsee lukemaan 30 vuoden karanteenin jälkeen Sveitsin Lausannessa.

KOK:n toimitsijoiden kokouksen sisältö ei paljastane suuria totuuksia käryyn liittyen. Johnson itse uskoo yhä, että hänet lavastettiin vuoden 1988 doping-testissä peukaloidulla oluttölkillä (siirryt toiseen palveluun), vaikka KOK:n lääketieteellinen komissio on todennut epäilyt perättömiksi.

– Yritän saada nimeni takaisin ja mennä eteenpäin.

– Tammikuun toinen päivä tämä luku Ben Johnsonin elämästä sulkeutuu. Enkä sen jälkeen halua olla enää missään tekemisissä yleisurheilun kanssa.

Lue myös:

Elävä Arkisto: Ben Johnsonin käry

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat