Suora

  • Elävä arkisto esittää

Pikaviestijoukkueen tähtäimessä MM-paikka – "Ensi kesänä lupa odottaa SE:tä"

Ensi syksyn Dohan MM-kisoihin paikkaa tavoitteleva miesten 4 x 100 metrin viestijoukkue kohotti yhteishenkeä ampumaradalla olympiavoittaja Satu Mäkelä Nummelan johdolla.

yleisurheilu
Pikajuoksija Oskari Lehtonen kuvassa
Pikajuoksija Oskari Lehtonen kuvassaYle

ORIMATTILA: Suomen pikaviestimaajoukkue Eetu Rantala-Otto Ahlfors-Oskari Lehtonen ja Samuel Purola juoksi viime kesänä Berliinin EM-finaalissa kuudenneksi ja teki uuden SE:n. Joukkue teki myös historiaa, sillä koskaan aikaisemmin Suomen miehet eivät ole 4 x 100 metrin viestissä juosseet alle 39 sekunnin. Uusi SE aika oli 38,92.

Viime vuonna käynnistetty miesten pikaviesti-projekti saa jatkoa myös ensi kaudella. Viestimiehet hakevat yhä kovempia aikoja.

– Odotan innolla ensi kautta. Henkilökohtaisilla matkoilla jäi kullakin parannettavaa. Kunhan tässä päästään kuntoon ja saadaan samanlaisia kisoja, niin ensi kaudella on lupa odottaa taas uutta Suomen ennätystä, uskoo avausosuuden Berliinissä juossut Rantala.

Tavoitteena Dohan MM-kisat

Ensi kesänä pikaviestijoukkueen tavoite on todella kova. Se yrittää päästä mukaan Dohan MM-kilpailuihin. Suomen miesten pikaviestijoukkue on viimeksi ollut mukana Helsingin MM-kisoissa vuonna 2005.

– Dohaan pääsee mukaan 16 joukkuetta. Jos mennään rankingin kautta, niin Suomen pitäisi juosta kahden juoksun keskiarvoksi noin 38,70 - 38,80, arvelee pikaviestijoukkueen vastuuvalmentajana toimiva Petteri Jouste. Hän leiritti suomalaisia pikajuoksijoita jo 90-luvulla, mutta 2000-luvulla alkoi hieman uudenlainen suomalainen pikaviestikulttuuri.

– Vuonna 2009 aloitimme viestijoukkueen pitkät leirit Teneriffalla. Siitä alkoi miesten pikaviestijoukkueen rakentaminen. Se oli seurausta siitä, että vuonna 2007 Suomi sai pronssia 22-vuotiaiden kisoissa, Taustoittaa Jouste. Vuoden 2010 EM-kisoissa Barcelonassa Suomen 4 x 100 metrin joukkue juoksi finaalissa ollen seitsemäs.

Suomen pikaviestijoukkue
Suomen pikaviestijoukkue, Eetu Rantala, Samuel Purola, Otto Ahlfors, Oskari LehtonenHeikki Saukkomaa / Lehtikuva

Suomi on saanut kutsun myös ensi keväänä järjestetäviin viestijuoksun MM-kisoihin, jonne pääsee mukaan 24 maata.

– World Relay-kilpailusta valitaan suoraan 10 parasta joukkuetta Dohan MM-kisoihin. Kuusi muuta joukkuetta otetaan mukaan rankingin perusteella, tietää Jouste.

Suomi rakentaa ensi kaudeksi kaksi viestijoukkuetta, joiden parhaat juoksijat valitaan mukaan näyttökisoihin.

– Joka juoksupaikalle löytyy myös toinen mies, kertoo Jouste ja tarkoittaa varamiestä, jos joku loukkaantuu.

Jouste arvelee että viestiajat paranevat henkilökohtaisten tulosten myötä.

– Lähtökohtaisesti jos jokainen parantaa aikaansa kymmenyksen, niin sen pitäisi riittää.

Viime kesän SE-joukkueesta puuttui muun muassa viime vuoden sadan metrin Suomen mestari Samuli Samuelsson, joka kärsi jalkavaivoista.

Olympiavoittaja opetti ammuntaa

Joukkuelajissa hyvät tulokset syntyvät yleensä hyvän yhteishengen myötä. Yhteishenkeä parannettiin Orimattilassa, jonne pikaviestijoukkue oli roudattu täysin yllättäen.

Orimattilan ampumaradalle oli kutsuttu myös trapammunnan olympiavoittaja Satu Mäkelä-Nummela.

Mäkelä-Nummela antoi juoksijoille olympiatason ammuntakoulutusta ja kiekkoja alkoi tippua taivaalta. Jopa viestijoukkueen ainoa armeijaa käymätön, 18-vuotias Samuel Purola onnistui osumaan haulikolla lentävään oranssiin savikiekkoon.

– Yllättävän vaikea siihen on osua näin aloittelijalle, kun ei ole mitään pyssyjä ennen käsissään pitänyt. Mutta kai se treenaamisella tämäkin onnistuu, kertoi vasta viime kauden lopussa hyvään juoksukuntoon päässyt Purola.

Eetu Rantala oli viimeksi pitänyt asetta kädessään armeijassa vuonna 2015.

– Kyllä siinä pieni jännitys oli päällä. Se jännitys oli vähän saman tyylinen kun sadan metrin startissa, kuvaili avausosuutta viestijoukkueessa juokseva Eetu Rantala.

Takasuoraa juokseva Otto Ahlfors oli tyytyväinen Mäkelä-Nummelan ohjaukseen.

– Oli hyvä opetus. Ei varmasti parempaa opettajaa löydy, kehui Ahlfors.

Yllätyskilpailun voitti lopulta Oskari Lehtonen. Hän onnistui hyvin pääsemään sinuiksi aseen kanssa.

– No, en paljon ollut valmistautunut. Saatiin tunti sitten tietää, että tullaan tänne, enkä edes tiennyt että kisataan. Kaikki lähdettiin aika samalta viivalta, kommentoi ennätyksensä molemmilla pikamatkoilla viime kesänä juossut Lehtonen.

Oppivatko pikajuoksijat sitten ampumaan haulikolla?

– Pojat olivat tosi nopeaoppisia. Heillä on samoja elementtejä on kun ammunnassa, katse, reaktio ja liike. Siten taito siihen mukaan. Ensin vähän harottiin, mutta kyllä me hyvin päästiin vauhtiin, kuvaili Mäkelä-Nummela nuoria oppilaitaan.

Kisan voittaja Oskari Lehtonen sai Mäkelä-Nummelalta erikoiskehut.

– Oskarihan antoi vielä tasoitustakin, kun hän ampui vasemmalta puolelta ja minulla on oikeanpuolinen pyssy. Toivottavasti vauhti jatkuu myös radalla, murjaisi Mäkelä-Nummela.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat