Suora

  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

SUEKin selvitys: Kymmenet maajoukkuepelaajat jalkapallossa ja jääkiekossa ovat kokeneet seksuaalista häirintää

Yli kymmenen prosenttia jalkapallon ja jääkiekon maajoukkuepelaajista on kokenut seksuaalista häirintää.

Muu urheilu
Jalkapallo yleiskuva
Tomi Hänninen

Suomen jalkapallo- ja jääkiekkomaajoukkueiden pelaajat ovat kokeneet seksuaalista häirintää. Asia selviää Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEKin tekemästä selvityksestä, jonka tilasivat Jääkiekkoliitto ja Palloliitto.

SUEKin selvityksen mukaan häirintää jossain vaiheessa pelaajauraa oli kokenut 54 henkilöä 496 vastaajasta, eli runsas 10 prosenttia vastaajista. Häirintä on kohdistunut erityisesti naisiin ja nuoriin.

Vakavissa tapauksissa häirintään syyllistyi usein valmentaja tai muu joukkueen taustahenkilö.

Suurin osa vakavaksi luokitellusta häirinnästä on tapahtunut muualla kuin maajoukkueessa. Epäsopivaa käytöstä on koettu kuitenkin myös maajoukkuetoiminnassa.

Kyselyyn vastanneista 33 henkilöä oli kokenut häirintää maajoukkueen ulkopuolella. Heistä kymmenen on kokenut fyysistä seksuaalista häirintää.

Kaikki maajoukkueessa tapahtunut fyysistä itsemääräämisoikeutta loukannut häirintä oli mies- tai poikaurheilijoiden kokemaa. Useat naisurheilijat kertoivat kokeneensa maajoukkueissa sukupuoleen perustuvaa häirintää.

– Selvityksen mukaan urheilijat eivät koe pitkäaikaista tai toistuvaa seksuaalista häirintää tai sen uhkaa maajoukkuetoiminnassa. Useat pelaajat ovat kuitenkin joutuneet tilanteisiin, jotka ovat ylittäneet sopivuuden rajan, selvityksen tehnyt projektitutkija, liikuntatieteiden maisteri Johanna Hentunen sanoo SUEKin tiedotteessa.

SUEKin selvityksen mukaan kynnys raportoida häirinnästä on edelleen liian korkea. Häirintää kokeneet urheilijat eivät tiedä keinoja avun hakemiseen ja kokemansa raportoimiseen.

Selvitys toteutettiin vuoden 2018 touko–syyskuun välisenä aikana sähköisenä kyselytutkimuksena. Selvityksessä olivat mukana kaikki jalkapallo- ja jääkiekkomaajoukkueet kaikista ikäluokista.

Lue myös:

HS: Seksuaalisen häirinnän kohteeksi EM-kisoissa joutuneet suomalaisurheilijat tekivät rikosilmoituksen Helsingissä – virainomaistutkinta käynnissä Portugalissa

Ministeriö lupaa erilaisia toimenpiteitä häirintään puuttumiseksi – urheiluministeri Sampo Terho vaatii nollatoleranssia seksuaaliseen häirintään urheilussa

Annimari Korte uskaltaa puhua kokemastaan seksuaalisesta häirinnästä vasta nyt, kun hän menestyy urheilijana: "Tuolla on ihmisiä, jotka kuvittelevat voivansa tehdä ihan mitä tahansa"Annimari Korte uskaltaa puhua kokemastaan seksuaalisesta häirinnästä vasta nyt, kun hän menestyy urheilijana: "Tuolla on ihmisiä, jotka kuvittelevat voivansa tehdä ihan mitä tahansa"

Onko Suomen jalkapallossa ja jääkiekossa laajamittaista seksuaalista häirintää? Lajiväki tyrmää, toimittaja tarkentaa väitteitään

Urheilun auttava linja torjuu epäasiallista käytöstä, osoitti tarpeensa jo parissa viikossa – "Viesti ollut vahvasti, että onneksi on tällainen palvelu"

Ruotsin yleisurheiluliiton tutkimus: viisi vastaajaa kokenut hyväksikäyttöä tai häirintää

Urheilun eettisten asioiden neuvottelukunta: Häirintä on saatava kuriin junioriurheilussa

Lähteet: SUEKin tiedote

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat