Timo Heinosella alkaa 20. kausi Korisliigassa – "Minusta tuntuu, että se on laskettu väärin"

Timo Heinonen piti vielä A-junioreissa tilastoja mutta kasvoi Korisliigan ennätysmieheksi

Korisliiga
Timo Heinonen.
Tomi Hänninen.

Korisliigan tämän kauden avaustiedotustilaisuudessa Seagullsin Timo Heinonen sai ensimmäiseksi vastata siihen, miten hän on kestänyt koripalloilun pääsarjassa mukana jo 19 kautta ja aloittaa nyt 20. kautensa.

– Minusta tuntuu, että se on laskettu väärin. Ei se voi olla ihan kahtakymmentä, Heinonen virnuili.

Tavallaan Heinonen oli oikeassa. Ensimmäisinä kahtena kautenaan, 1999-2001, hän pelasi Pussihukissa yhteensä vain kahdeksan liigaottelua ja nousi kasvattajaseuransa vakiomiehistöön vasta kolmannella kaudellaan.

Mutta numerot eivät valehtele: Heinonen on pelannut Korisliigassa 782 ottelua, jos pudotuspelit lasketaan mukaan. Runkosarjaa hän on pelannut 651 peliä, eikä kukaan ole kerännyt ansioluetteloonsa yhtä monta runkosarja- tai pudotuspeliä Korisliigassa.

– Se oli hyvin toisarvoinen tapahtuma, Heinonen kertoo viime kauden hetkestä, jolloin hän ohitti Jarkko Tuomalan ja nousi runkosarjan ottelutilaston ykköseksi.

– Tiedän, että se on hyvin hetkellinen ennätys. Antero Lehdolla taitaa olla vain parikymmentä peliä vähemmän, ja oletko nähnyt miten se vipeltää?

Totta, Pyrinnön Antero Lehto on vain 23 runkosarjaottelun päässä Heinosesta ja vipeltää yhä kentällä sähikäisen lailla. Mutta ainakin toistaiseksi Heinonen on Korisliigan kokenein pelaaja.

– En olisi ikinä arvannut, että näin käy, Heinonen sanoi.

Lyhyt jakso elämästä

Tuskin kukaan muukaan olisi. Heinonen aloitti koripalloilun 12-vuotiaana Vantaan Pussihukissa, ja hänen oman kuvauksensa mukaan tie pääsarjaan oli mutkia täynnä.

– Minulla ei ollut nuorena selkeää tavoitetta. Koris oli kivaa, mutta en ollut kovin hyvä.

Heinonen ei pelannut yhtään nuorten maaottelua, eikä häntä edes kutsuttu kertaakaan alueleirille, josta ikäkausimaajoukkueiden kokoaminen alkaa. Heinonen kertoo, että vielä ensimmäisenä A-juniorivuonna hänen tehtävänsä peleissä oli useimmiten tilastojen pitäminen.

– A-juniorivalmentaja Markus Makkonen pyysi (Pussihukkien miesten päävalmentajalta) Pekka Salmiselta henkilökohtaista palvelusta, että ottaisi minut miesten harjoitusrinkiin. Kehitys tapahtui hyvin myöhään, ja pituutta tuli samaan aikaan lisää, Heinonen kertoi.

Heinosen kehitys myös jatkui pitkään. Yhdeksännen pääsarjakautensa päätteeksi hänet palkittiin Korisliigan kehittyneimpänä pelaajana 2008. Vuoden parhaan puolustajan tittelin hän on kuitannut kaksi kertaa, ja Heinonen kuuluu edelleen Korisliigan parhaisiin puolustuksen johtajiin.

– Nuorempana minua valmentanut Pekka Salminen piti huolen siitä, että puolustuksessa pitää puhua. Ja kun on vuosikausia pelannut, on nähnyt melkein kaiken. En voi sanoa olevani pelin oppilas, mutta toisella tavalla tulee mietittyä juttuja ja puolustuksen yleispelaamista. Koen, että minulla on siitä ymmärrystä.

Heinosella on sopimusta Seagullsin kanssa jäljellä yksi vuosi.

– Olen oppinut arvostamaan tätä. Jos se unohtuu, voi haastatella ystäviä, jotka ovat työelämässä ja ihmettelevät, että voin nukkua päiväunia. Moni, joka on lopettanut, on ruvennut haikailemaan pelaamista uudelleen. Loppujen lopuksi tällainen elämä on harvinaista ja lyhyt jakso elämästä. Jatkan niin kauan kuin kiinnostusta riittää. Ikinä ei tiedä, mutta en nyt näe, miksen jatkaisi.

Lue myös:

Kauhajoki kaatoi Vilppaan viime kevään finalistien kohtaamisessa

Susijengin legenda Teemu Rannikko on edelleen korisliigan suurin tähti – "Toivottavasti myös onni ja sattuma ovat puolellamme"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat