Suora

  • Jalkapallon Saksan cup, loppuottelu RB Leipzig - Bayern München
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Annina Rajahuhta miettii uransa jatkoa vuosi kerrallaan, viime kausi ammattilaisena Kiinassa oli mahtava seikkailu lehmän luuytimistä Kiinan naiskiekkoilijoiden mentorointiin

Naisleijonien konkari Annina Rajahuhta pääsi viime kaudella pelaamaan ensimmäistä kertaa ammattilaisena. Kausi Kiinassa oli pieni seikkailu.

jääkiekko
Annina Rajahuhta
Jenny Matikainen

Kiehuvat kukonpäät ravintolapöydän padassa ja lehmän luuytimet lautasella. Ruokakulttuuri, jossa hyödynnetään kaikki mahdollinen, oli suurin shokki hyökkääjä Annina Rajahuhdalle viime kauden aikana Kiinassa.

Rajahuhta oli vuosi sitten uuden edessä, kun hänelle aukesi ensimmäistä kertaa urallaan tilaisuus pelata jääkiekkoa ammattilaisena. Lähtö Kunlun Red Starin joukkueen mukaan oli pikainen, mutta kannatti.

Suurin kummastus Rajahuhdalle ja joukkueen toiselle suomalaispelaajalle Noora Rädylle seikkailun aikana oli ruokakulttuurin lisäksi Shenzhenin kaupat, joissa ei myyty talvella lainkaan deodoranttia.

Noora Räty
Annina Rajahuhta ja Noora Räty pelasivat viime kaudella joukkuekavereina Kunlunissa.Jenny Matikainen

Hygieniatarpeet piti tuoda mukana kerrallaan noin kuukauden kestäviltä Pohjois-Amerikan pelireissuilta. Rajahuhdan Kunlun pelasi CWHL:ssä, jossa muut joukkueet tulevat Kanadasta ja Yhdysvalloista.

– Me kysyimme joukkuekavereilta, miksi heillä ei ole deodorantteja myynnissä. He sanoivat, että talvella siellä ei myydä niitä, koska lämmintä oli vain 25 astetta, Rajahuhta kertoo.

Deodorantit tulivat myyntiin vasta, kun kesä ja lähes 40 asteen lämpötilat saapuivat Kiinaan.

Vastapainoksi peliolosuhteet oli hoidettu viimeisen päällä. Kunlunin joukkueella oli muutaman kilometrin päässä jäähallilta oma kerrostalo, jossa pelaajat asuivat. Lisäksi treenipaikat olivat kunnossa ja jääaikaa käytössä runsaasti.

Olo oli kulttuurishokista huolimatta kotoisa.

Kokeneet pelaajat opettivat kiinalaisille jääkiekkoilijan elämää

Vaikka matkan varrelle mahtui huvittavia sattumuksia, 30 tunnin lentomatkoja vieraspelireissuilta Kiinaan ja 12 tunnin aikaeroon sopeutumista, kuvailee Rajahuhta viime kautta ensimmäisenä mahtavaksi kokemukseksi.

– Oli tosi hienoa, että sain keskittyä vain pelaamiseen ja sain vielä palkkaa siitä, mitä rakastan tehdä. Itselleni siisteintä oli ehkä se, että pääsin levittämään meidän hienoa lajiamme eksoottiseen kiekkomaahan ja opettamaan kiinalaisille lätkästä ja urheilijana olemisesta.

Pelaamisen ohella Rajahuhta ja muut kokeneet ulkomaalaiset mentoroivat paikallisia kiinalaisia naisjääkiekkoilijoita. Jokainen vietti aikaa yhden tai kahden paikallisen kiekkoilijan kanssa. Yhteisellä ajalla opeteltiin esimerkiksi henkilökohtaisia taitoja kaukalossa, kehon huoltoa ja ravintoasioita.

Rajahuhta kertoo, että kiinalaiset olivat innokkaita oppimaan ja ottivat vinkit tyytyväisenä vastaan, mutta oma-aloitteisuudessa kiinalaisilla on vielä petrattavaa.

– Ainakaan alkukaudesta he eivät olleet kovin omatoimisia, vaan heitä piti patistaa tekemään. Toki heillä on ihan erilainen kulttuuri ja se on enemmän auktoriteettikeskeinen. Siellä käsky tulee aina jostain ylempää, ja sitten tehdään.

Näytti siltä, että siellä oli myös rahaa satsata lajiin. Resursseja Kiinassa olisi kasvattaa hyviä maajoukkuepelaajia.

Annina Rajahuhta

Peruspelitaidoissa Kiinassa on vielä paljon opittavaa, mutta maalla on iso potentiaali jääkiekkomaana. Harrastajia ei ole vielä kovin paljoa, mutta kasvupotentiaalia yli miljardin asukkaan maassa on.

– Kunlun järjesti tytöille ja lapsille luisteluleirejä ja koitti sitä kautta innostaa ihmisiä jääkiekkoon. Näytti siltä, että siellä oli myös rahaa satsata lajiin. Resursseja Kiinassa olisi kasvattaa hyviä maajoukkuepelaajia.

Sama pätee fanikulttuuriin. Kunlunin viime kauden ensimmäisessä pelissä oli Rajahuhdan muistin mukaan noin 4 000 katsojaa. Kunlunin vieraspelit olivat netissä vapaassa katselussa. Niissä katsojia oli parhaimmillaan 100 000.

Luvut ovat fantastisia naiskiekolle, mutta paikkakunnan asukaslukuun suhteutettuna pienehköjä.

Toisaalta kaupungilla liikkuessaan pelaajat huomasivat, että vain harva tiesi, mitä jääkiekko edes on.

– Heidän pitää tehdä vielä koulutustyötä, jos haluavat lajille lisää seuraajia.

Uran jatko mietinnässä kausi kerrallaan

Kiinassa Rajahuhta pystyi keskittymään aiempaa paremmin palautumiseen. Suomessa kiekkoillessaan hyökkääjä on tehnyt päivätöitä kahdeksan tuntia päivässä rahoittaakseen jääkiekon pelaamisen. Se, että Rajahuhta pystyi satsaamaan pelkästään jääkiekkoon, toi potkua peliinkin.

Viime kaudella Kunlunilla oli kaksi joukkuetta, mutta täksi kaudeksi toinen joukkueista lopetettiin kustannussyistä. Sen vuoksi myös Rajahuhdan pesti Kiinaan jäi tällä erää vain yhden kauden kestäväksi.

Annina Rajahuhta (Blues) ja Linda Välimäki (Ilves)
Annina Rajahuhta ja Linda VälimäkiKirsi Teiskonlahti/Yle

Osin Naisleijonien saamien apurahojen ansiosta Rajahuhta pystyi järjestämään kuluvaksi kaudeksi arkensa Espooseen niin, että voi keskittyä tämänkin kauden ainoastaan jääkiekkoon ja kevään MM-kotikisoihin.

Rajahuhta ja muut Bluesin maajoukkuepelaajat treenaavat oman joukkueensa lisäksi Bluesin junioripoikien mukana jäällä. Kovatempoiset harjoitukset poikien kanssa valmistavat tärkeään kauteen entistä paremmin.

Ulkomailla vielä tulevaisuudessa pelaaminen ei ole Rajahuhdasta mahdoton ajatus, mutta nyt 29-vuotias hyökkääjä tekee päätökset kiekkouran jatkosta kausi kerrallaan.

– Tämän kauden aion vielä ainakin pelata. Sen pidemmälle en ole vielä ajatellut. Haluan laittaa nyt kaiken peliin ja tavoitella tosissani paikkaa kotikisoissa. Katsotaan sitten kauden jälkeen, riittävätkö paukut vielä pelaamiseen vai keskitynkö johonkin muuhun ensi vuonna.

Lue myös:

Naisleijonien nelosketjun hyökkääjä Sanni Hakala tykittää Ruotsissa huippukautta: "Olisihan se kiva, jos rooliin maajoukkueessa tulisi muutosta"

Vaikeudet joukkueen löytämisessä saivat Meeri Räisäsen välillä jo kyseenalaistamaan kykynsä maalivahtina – huippujoukkue otti yhteyttä nähtyään Räisäsen Twitter-päivityksen

Maailman paras maalivahti ja kiinalaismahti sopimukseen – Noora Rädyn unelma ammattilaisuudesta jatkuu

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat