1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Muu urheilu

Jääkiekkoliiton toimihenkilö tirkisteli tuoreen selvityksen mukaan toistuvasti nuorten maajoukkuepelaajia – liiton toimitusjohtaja: ”Emme kommentoi yhtään yksittäistapausta”

Suomen urheilun eettinen keskus (SUEK) julkaisi maanantaina selvityksen häirinnästä jalkapallo- ja jääkiekkomaajoukkueissa. Selvityksen mukaan Jääkiekkoliiton toimihenkilö syyllistyi poikapelaajien tirkistelyyn.

Kuva: Skynesher/Gerry Images

Kolme jääkiekkoilijaa kertoi SUEKin selvityksessä fyysistä itsemääräämisoikeutta loukkaavasta häirinnästä. Häirinnän kerrotaan tapahtuneen ennen vuotta 2017. Kaikissa tapauksissa oli kyse poikapelaajiin kohdistuneesta pukuhuone- ja suihkutirkistelystä. Pelaajat kertoivat, että tirkistelyyn syyllistyi Jääkiekkoliiton toimihenkilö.

[Nimi] tirkisteli, tarkasteli ja katseli meitä pelaajia, kun vaihdoimme vaatteita ja menimme suihkuun. Tätä oli jatkunut ilmeisesti jo vuosia --- eri joukkueissa ja eri ikäluokissa. --- Asia kulki vitsinä ja huumorina ainakin meidän joukkueen sisällä enkä itsekään ottanut asiaa vakavasti ennen kuin se tuli julkisuuteen. Jääkiekkoliiton tapaan hoitaa asia olin pettynyt. --- Jääkiekkoliitto teki "sisäisen tutkinnan" jonka tuloksia ei koskaan julkaistu, eikä "tutkinnasta" koskaan edes puhuttu muuta kuin vain se, että sellainen on suoritettu.

No kaikkiha tietää et suihku[nimi] ny kyyläili vähän suihkus sillä silmällä mut ei se ny mua häirinny. Ei tehny kuitekaa mitää fyysist. Ainoostaa kyyläili. Kaikki siitä puhu. Se oli yleine läppä.

Selvityksessä todetaan, että ”huomionarvoista on myös se, että harva pelaaja kertoi jääkiekon suihkutirkistelystä, vaikka siitä raportoineiden pelaajien mukaan toiminta oli yleisessä tiedossa. Tämä saa miettimään, jäikö selvityksen ulkopuolelle häirintäkokemuksia, joista ei syystä tai toisesta haluttu kertoa.”

Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Matti Nurminen, miten on mahdollista että tällainen tirkistely jatkui ilmeisesti vuosikausia niin, ettei kukaan puuttunut asiaan?

– Emme kommentoi yhtään yksittäistapausta. Voimme puhua yleisesti ilmiöstä. Ei sosiaalinen media, media tai Jääkiekkoliitto ole tuomioistuin. Kaikki lähtee tässä yksilön oikeusturvasta.

Jääkiekkoliitto päätti joulukuussa 2016 käynnistää sisäisen tutkinnan näiden tirkistelyepäilyjen tultua julkisuuteen. Tutkimuksen tuloksia ei julkaistu, ainakaan yhden häirinnän kohteeksi joutuneen pelaajan mukaan? Miksi?

– En tunne kovin montaa organisaatiota, joka tekee sisäisen tutkinnan ja julkaisee sen tulokset organisaation ulkopuolelle. Olemme tutkineet asian kaikkien käytössä olevien keinojen avulla.

Onko tapaus siis tutkittu Jääkiekkoliitossa niin hyvin kuin mahdollista?

– On.

Miten vastaat tälle pelaajalle, joka kertoo SUEKin tutkimuksessa pettyneensä Jääkiekkoliiton tapaan hoitaa asia?

– Kuten todettu, kaikissa organisaatioissa on olemassa sisäisiä asioita ja julkisia asioita, ja tämä kuuluu ensimmäiseen. Kaikki lähtee yksilön oikeusturvasta, eikä silloin asioita voi käsitellä julkisesti.

Miten aiotte toimia, jotta jatkossa tällaisia tapauksia ei tulisi?

– Mehän tilasimme oma-aloitteisesti tämän SUEKin tutkimuksen, jotta aiheesta keskusteltaisiin ja epäasiallisen käytöksen kohteeksi joutuneilla kynnys kertoa asioista madaltuisi. Rohkaisemme ihmisiä puhumaan avoimemmin vaikeista asioista. Se on luonnollisesti meidän kaikkien tahtotila. Niin joukkue- seura- kuin liittotasollakin. Ja siitä syntyi myös Et ole yksin -palvelu, jossa mukana on kuusi lajiliittoa.

Enemmän kuin joka kymmenes SUEKin kyselyyn vastanneista jääkiekon ja jalkapallon maajoukkuepelaajista kertoi kokeneensa urallaan häirintää. Olitko yllättynyt selvityksen tuloksista?

– Tuollaista tutkimusta ei ole tehty aiemmin, eli ei ole oikein vertailukohtaa. Mutta liikunta tai urheilu ylipäänsä ei ole erillinen saareke yhteiskunnassa, eli odotettavissa on että tällaisia tapauksia on valitettavasti myös urheilun parissa.

Lue myös:

"Valitettavan paljon on niitä, jotka ovat lopettaneet pelaajauransa häirinnän takia" – tutkimuspäällikkö vaatii pelisääntöjä ilmiön kitkemiseksi

Pelko ja tekijän valta-asema estävät pelaajia puhumasta häirinnästä urheilussa: "Vain harvoja häirintätapauksia on pyritty ja kyetty ratkaisemaan"

SUEKin selvitys: Kymmenet maajoukkuepelaajat jalkapallossa ja jääkiekossa ovat kokeneet seksuaalista häirintää