Suora

 • UP-dokkari: Television musiikkipioneeri
 • UP-dokkari: Kaikki vain faneja varten
 • Urheilustudio
 • Cogne, naiset 10 km
 • Futsal Final Four: Naisten Pikkufinaali FC Halikko - GFT Quba
 • Alppihiihdon MM: Miesten pujottelu
 • Miesten pujottelun 1. lasku
 • Futsal Final Four: Miesten Pikkufinaali AU - SUMU
 • Rallin MM, Ruotsi, Power Stage - live
 • Urheilustudio
 • Cogne, miehet 15 km
 • Mäkihypyn MC, naisten HS97
 • Katowice Major CS:GO The New Challengers' Stage
 • Urheilustudio
 • Futsal Final Four: Naisten finaali
 • Miesten pujottelun 2. lasku
 • Alppihiihdon MM: Miesten pujottelu
 • Mäkihypyn MC, miesten HS145
 • Willingen, miesten kilpailu

Urheiluministeri Terho järkyttyi häirintätapausten määrästä, mutta ei aio tässä vaiheessa käynnistää jatkotoimenpiteitä

Urheiluministeri Sampo Terho (sin.) teetti aiemmin tänä vuonna selvityksen elokuva- ja kulttuurialalla tapahtuneesta häirinnästä. Terho ei aio tässä vaiheessa teettää vastaavaa selvitystä urheilussa.

urheilu
Sampo Terho
Sampo TerhoJarno Kuusinen/AOP

Suomen urheilun eettisen keskuksen maanantaina julkaiseman selvityksen tulokset jääkiekko- ja jalkapallomaajoukkueiden pelaajien kokemasta häirinnästä ovat puhuttaneet myös ministeriössä. Selvityksen mukaan yli 10 prosenttia lajien urheilijoista oli kokenut seksuaalista tai sukupuoleen kohdistuvaa häirintää uransa aikana.

– Määrä on järkyttävän suuri. On päivänselvää, että urheilua pitäisi pystyä harrastamaan harrastelijatasolla ja ammattilaisena ilman minkäänlaista pelkoa tällaisesta käyttäytymisestä, sanoo urheilusta vastuussa oleva ministeri Sampo Terho (sin.) Yle Urheilulle.

– Se, että tapauksia tuodaan julki urheilussa ja kulttuurialalla, on myönteinen kansainvälinen ilmiö. Niihin pitää puuttua päättäväisesti ja tehdä ennaltaehkäisevää työtä, jotta niitä ei koskaan tapahtuisi.

Osa selvityksessä ilmi tulleista tapauksista oli vakavia ja täytti seksuaalisen väkivallan merkit. Useissa vakavissa häirintätapauksissa tekijänä oli valta-asemassa oleva henkilö, kuten valmentaja tai joukkueen taustahenkilö.

Ministeri Terho pitää valta-aseman väärinkäyttöä ja ilmi tulleita tapauksia vakavina. Hän ei aio kuitenkaan teettää laajempaa selvitystä siitä, kuinka yleistä häirintä on muissa lajeissa.

– Olen jo aiemmin tänä vuonna käynnistänyt urheilujärjestöille kyselyn, jossa kysytään järjestöjen omista toimista häirintätapauksissa. Olympiakomitea on tämän toteuttanut yhdessä SUEKin kanssa. Tulokset saadaan pian, vielä tämän syksyn aikana. Kun ne saadaan, on varmasti oikea hetki miettiä, onko tarvetta vielä lisätoimenpiteille.

Terho teetti aiemmin tänä vuonna kattavan selvityksen elokuva- ja kulttuurialalla tapahtuneesta häirinnästä, joka paljasti useita epäkohtia.

Työtä häirinnän ehkäisemiseksi ei ole tehty tarpeeksi

Suekin selvityksessä tuotiin esille se, että urheilussa häirintätapauksia saatettiin mitätöidä ja väheksyä. Vain harvoja tapauksia oli pyritty ja kyetty ratkaisemaan.

– Selvitys ei ollut millään muotoa kivaa luettavaa. Tulokset eivät sinänsä yllättäneet, sillä näitä signaaleja on kuultu ja työtä häirinnän ehkäisemiseksi on tehty todella pitkään, sanoo Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen.

– On valitettavaa, että näitä tapauksia löytyy. Näihin asioihin pitää olla nollatoleranssi.

Häirintää kokeneet urheilijat olivat sekä nuorten että aikuisten maajoukkuepelaajia. Fyysistä seksuaalista häirintää oli kokenut kymmenen pelaajaa, joista suurin osa oli naispelaajia aikuisten maajoukkueista. Häirintä oli ollut lähentelyä, sopimatonta koskettelua, väkisin suutelua, seksiin painostamista ja intiimikuvien levittelyä. Kolme pelaaja oli kokenut seksuaalista kaltoinkohtelua tai väkivaltaa, kuten sukupuoliyhteyteen painostamista ja intiimialueiden koskettamista.

Häirintätapauksia uskotaan olevan myös muissa lajeissa kuin vain jalkapallossa ja jääkiekossa.

– Se, että tapauksia löytyy, kertoo siitä, että työtä ei ole tehty riittävästi. Koulutusta, neuvontaa ja tukea pitää lisätä. Ohjeistukset ja toimintamallit pitää saada ajantasalle useamman lajin piirissä. Työtä pitää jatkaa entistä painokkaammin, Salonen sanoo.

Salonen kertoo, että työtä häirinnän kitkemiseksi urheilussa on tehty jo 2000-luvun alusta. Tuolloin julkaistua Lupa välittää -ohjeistusta on vastikään päivitetty. OKM:n rahoittama ja Väestöliiton pitämä Et ole yksin -palvelu käynnistettiin viime kesänä. Kymmenet ovat hakeneet apua palvelusta, ja osaa on kehotettu olemaan halutessaan yhteydessä myös poliisiin.

Salosen mukaan häirinnästä pitää puhua aktiivisemmin esimerkiksi valmentajakoulutuksissa. Koulutusta pitää lisätä, jotta kenellekään lajin parissa toimivalle ei ole epäselvää, mikä on sopivaa käytöstä.

– Otamme häirinnän tosissamme, ja viimeistään nyt jokaisen on se otettava. Viime kädessä kyse on kulttuurin muutoksesta. Meidän pitää saada asenneilmapiiri oikeaksi.

Mikko Salosta haastatteli Sari Sirkkiä-Jarva.

Lue myös:

Jääkiekkoliiton toimihenkilö tirkisteli tuoreen selvityksen mukaan toistuvasti nuorten maajoukkuepelaajia – liiton toimitusjohtaja: ”Emme kommentoi yhtään yksittäistapausta”

Kymmenet hakeneet apua urheilussa tapahtuneeseen häirintään – "On tapauksia, joissa on ohjeistettu olemaan halutessaan yhteydessä poliisiin"

"Valitettavan paljon on niitä, jotka ovat lopettaneet pelaajauransa häirinnän takia" – tutkimuspäällikkö vaatii pelisääntöjä ilmiön kitkemiseksi

Pelko ja tekijän valta-asema estävät pelaajia puhumasta häirinnästä urheilussa: "Vain harvoja häirintätapauksia on pyritty ja kyetty ratkaisemaan"

SUEKin selvitys: Kymmenet maajoukkuepelaajat jalkapallossa ja jääkiekossa ovat kokeneet seksuaalista häirintää

Suosittelemme

Tuoreimmat