1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. doping

Saksalainen ARD paljastaa: Pyeongchangin olympialaisissa oli puutteita dopingtestitilojen valvonnassa

Pyeongchangin olympialaisten dopingtestitilat voi nähdä videolta olevan vartioimatta ja näytejääkaapit lukitsematta.

Kuva: EPA

Pyeongchangin talviolympialaisten dopingtestitilat olivat ajoittain vartioimatta, testidokumentit avoimesti esillä ja testinäytteitä sisältävät jääkaapit lukitsematta, paljastaa saksalainen ARD-kanava.

ARD on saanut haltuunsa useita ilmiantajan kuvaamia videoita Pyeongchangin testiloista, jotka ovat huippusalaisia. Paikalla ei ole ketään, eikä näkyvillä ole minkäänlaista vartiointia. Urheilijoiden testitietoja sisältäviä dokumentteja sekä käyttämättömiä näytepakkauksia on näkyvillä pöydillä. Myös testinäytejääkaapit ovat auki.

Videot kuvannut henkilö oli urheilijan edustajana mukana testauksessa. Hän ei halua nimeään julkisuuteen. Henkilö kulkee videolla tyhjässä testihuoneessa, ja siinä voi nähdä esimerkiksi, kuinka vartioimattomassa tilassa testinäytteitä sisältävän jääkaapin lukko on jätetty auki.

Videolta voi nähdä, että vartioimattomassa huoneessa esimerkiksi testitietoja tai lukitsematta jätetyssä jääkaapissa olevia näytteitä olisi voinut helposti manipuloida.

Olympialaisten dopingtestauksesta on vastuussa Kansainvälinen olympiakomitea KOK.

ARD:n mukaan osa olympialaisten dopingtestaajista joutui myös itse maksamaan matkakulujaan kisoihin.

Kanavan julkaisemalta videolta voi nähdä myös ilmiantajan testitiloista ottamia videoita (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

Ben Johnson odottaa vielä yhtä salaista pöytäkirjaa dopingkäryynsä liittyen – "Sen jälkeen en halua olla missään tekemisissä yleisurheilun kanssa"

Jääkiekkoliigan toimitusjohtaja uskoo huumeongelman koskevan yksittäistapauksia – "Ylivoimainen enemmistö elää ammattiurheilijan arkea"