Suora

  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste
  • Jalkapalloilija Roosa Bröijer: " Liigalisenssin epääminen tuli täytenä sokkina"
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: NED - CAN
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: CMR - NZL
  • Urheiluruutu
  • Pakettipommi
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: SWE - USA
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: THA - CHI
  • Urheiluruutu

Keskisuomalaisen kiekkoperheen suurin lahjakkuus joutui pettymään Pohjois-Amerikassa – NHL-seuransa hylkäämä Julius Nättinen ei aio enää kiirehtiä ulkomaille

Nuorten maailmanmestari lähti Kanadaan nälkäisenä, mutta palasi kotiin pettyneenä. Huippulupaava pelaaja oppi kuitenkin paljon - erityisesti sen, että maltti on valttia myös NHL:n suhteen.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Julius Nättinen kuvassa
AOP

Lokakuun kuudes päivä toi Julius Nättiselle kauan odotetun helpotuksen. 17 yrittäjän jälkeen hän taituroi viimeisen osuman voittomaalikilpailussa JYPin ja Tapparan välillä.

Onnistuminen maistui takuulla. Se, että se tuli Jyväskylässä, vielä enemmän. Makeinta oli kuitenkin päästä taas ratkaisijan rooliin ja saada mahdollisuus voittaa ottelu omalle joukkueelle.

Ottelu oli Nättiselle ensimmäinen Jyväskylässä yli kolmeen vuoteen. Kaikessa kotoisuudessaankin sen kaupungin oli pitänyt jäädä jo taakse. Nättisen ajatuksissa lokakuuhun 2018 kuului pelaaminen kaukana Suomesta.

Hän on nuorten maailmanmestari, joka nousi SM-liigakartalle jo hädin tuskin mopoautoikäisenä. Hänen nimensä on ollut jo pitkään tuttu kaikille saman ikäluokan pelaajille, ja hänen tavoitteensa ovat NHL:ssä.

– Puhutaan hyvin lahjakkaasta pojasta, joka on koko ajan ollut Suomessa oman ikäluokkansa kärjessä. Paljon kertoo nuorisomaaottelujen määrä - kun puhutaan sadasta maaottelusta, niin siihen ei riitä pelkästään oman ikäluokan sisällä menestyminen, vaan välillä on pelattu arvokisoja vähän alaikäisenäkin, JYPin urheilutoimenjohtaja Jukka Holtari kuvailee.

Holtari sai mahdollisuuden pestata Nättisen uudelleen odotettua aiemmin. Jyväskylässä hyökkääjästä yritetään nyt muovata potentiaalinsa mukaista pelimiestä.

Julius Nättinen nousi SM-liigakartalle jo hädin tuskin mopoautoikäisenä.
Julius Nättinen nousi SM-liigakartalle jo hädin tuskin mopoautoikäisenä.AOP

Nuorena maailmalle

Anaheim Ducks oli iskenyt silmänsä Nättiseen jo tultaessa kesään 2015. Connor McDavidin tähdittämässä varaustilaisuudessa kaksi suomalaispelaajaa - Sebastian Aho ja Roope Hintz - varattiin ennen Nättistä, jonka vuoro koitti toisella kierroksella numerolla 59.

Heti ensimmäisessä nuorten lupausten harjoitusottelussa Nättinen teki joukkueensa ainoan maalin. Toisessa hän kirjautti kaksi maalisyöttöä. Siitä huolimatta Anaheimissa tiedostettiin suomalaisen tarve sopeutua uuteen maailmaan kaukana kotoa. Ontariolainen Barrie Colts oli varannut Nättisen pelaajaoikeudet Kanadan juniorisarjoihin ja isot minuutit siellä nähtiin oikeana ensiaskeleena.

Barrie on kasvattanut aiemminkin pitkän listan huippupelaajia, joista tällä hetkellä kuumimpia lienevät Floridan Aaron Ekblad ja Winnipegin Bryan Little. Joukkuetta valmentaa hyökkääjälegenda Dale Hawerchuk.

Kasvualusta oli kunnossa, mutta teini-ikäiselle Nättiselle haastava. Asukasmäärältään Jyväskylään verrattavissa oleva Barrie ei muilta osin ollut yhtä helppo ympäristö kuin Keski-Suomi.

– Monesti tuli tilanteita, joissa jouduin taistelemaan henkisesti. Niitä oli erityisesti alkuvaiheessa, kun en ollut englannissa mitenkään kauhean hyvä, Nättinen muistelee Yle Urheilulle.

– Vaati vähän harjoittelua päästä paremmin mukaan niihin juttuihin. Silloin alussa oli sen vuoksi vähän ulkopuolinen olo.

Anaheim Ducks varasi Julius Nättisen toisella kierroksella.
Anaheim Ducks varasi Julius Nättisen toisella kierroksella.Getty Images

Avuksi tuli jääkiekon yleismaailmallinen kieli. Juttu ei heti luistanut, mutta peli kyllä kulki. Nättinen oli joukkueensa tehosentteri ja kolmanneksi tehokkain pelaaja, vaikka joutui jättämään toistakymmentä ottelua väliin.

Kausi oli vahva alku, mutta jäi lopulta myös parhaaksi. Kesken seuraavan talven Nättinen siirtyi pelaajakaupassa Windsor Spitfiresiin. Se voitti Kanadan suurten juniorisarjojen voittajien välillä pelattavan Memorial Cup -turnauksen, mutta muilta osin kausi 2016–2017 jäi mieleen vaikeana.

– Barriessa oli todella hyvät kenttäkaverit, joiden kanssa oli helppo pelata. Sitten tuli uusi joukkue ja taas uudet kuviot, jotka ottivat aikansa. Siksi se kausi ei lähtenyt käyntiin mitenkään hirveän hyvin, eikä lopultakaan mennyt niin hyvin kuin olin ajatellut, Nättinen pohtii.

– Huomasin kyllä, miten kasvoin henkisesti. Harjoitellessa näkyi myös kehitys jäällä. Siltä osin pääsin eteenpäin kaikilla osa-alueilla.

Julius Nättinen haki pelikokemusta Kanadan juniorisarjoista.
Julius Nättinen haki pelikokemusta Kanadan juniorisarjoista.Getty Images

Jääkiekkotietoutta löytyy läheltä

Nättiset ovat Jyväskylän seudun tunnetuimpia kiekkoperheitä. Samaa nimeä kantaa joukko jääkiekosta uran tehneitä hyökkääjiä, jotka eivät edes mahtuisi yhteen kentälliseen.

Jussi Nättinen on heistä kokenein. 31-vuotias pelaa tällä hetkellä Mestistä Kokkolan Hermeksen kapteenina, mutta pääsi viime kaudella pelaamaan ensimmäiset SM-liigaottelunsakin. Aiemmin hän on käynyt myös Kazakstanissa, Ranskassa ja Saksassa.

Joonas Nättinen on veljeksistä tunnetuin. Hän pelaa KHL:n Neftehimik Niznekamskissa, mutta vietti kolme edellistä talvea JYPissä. Serkku Topi Nättinen on nykyään SaiPan miehiä. Hän jätti JYPin vuonna 2016 ja teki läpimurtonsa Jukureissa.

Julius Nättinen on koko joukon nuorin, mutta häntä on yleisesti pidetty jopa kaikkein lupaavimpana pelaajana.

Julius Nättinen ja Kasperi Kapanen olivat vireessä alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Helsingissä.
Julius Nättinen ja Kasperi Kapanen olivat vireessä alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Helsingissä.Tomi Hänninen

Kiekkoperheessä tuki ja neuvot ovat aina lähellä, ja varsinkin Joonas kykenee samaistumaan pikkuveljensä tilanteeseen. Hän on Montreal Canadiensin varaus, joka samaan tapaan kävi aikanaan Pohjois-Amerikassa tavoittelemassa läpimurtoa. NHL-pelejä tuli lopulta yksi, mutta valtaosa ajasta meni farmissa.

– Olin aika paljon yhteydessä molempiin veljiin. He kertoivat aina asioista omat mielipiteensä ja kävimme keskusteluja milloin mistäkin jutusta. Loppupeleissä he kuitenkin korostivat sitä, etteivät halunneet ohjailla liikaa. Urani on omani ja teen ratkaisuni itse. Kaikki vinkit otin tietenkin vastaan, Julius sanoo.

Hänkin vietti visiittinsä viimeisen kauden AHL:ssä. Siellä syntyi kuitenkin vain 12 pistettä.

– Välillä tuntui kulkevan todella hyvin, sitten ei taas tuntunut tapahtuvan mitään. Loppua kohden sekin parani siten, että jäi hyvä maku, mutta en voi olla tyytyväinen. Rooli ja pisteet eivät vastanneet toiveita. Paljon sieltä jäi silti käteen. Kaikki kolme vuotta olivat todella opettavaisia.

Ducksin shokkiratkaisu toi yllättävän tilanteen

Viime kesänä Nättinen oli monien ulkomaalaisten NHL-pelaajien tapaan kotimaassaan valmistautumassa seuraavaan kauteen. Nättisen tapauksessa kyse ei toki ollut vielä virallisesti NHL-pelaajasta, sillä debyytti oli tekemättä. Neljäs kausi Pohjois-Amerikassa olisi kuitenkin voinut olla se, jona mahdollisuus murtautua Ducksin kokoonpanoon olisi voinut tarjoutua.

Tulokassopimus oli jo pitkällä ja Nättinen harjoitteli tärkeää vuotta varten Jyväskylässä. Samoissa treeneissä mukana oli myös Julius Honka, Dallas Starsin kokoonpanoon noussut puolustaja. Otteita seurasi muiden muassa Holtari.

– He tekivät JYPin kanssa yhden ottelutyyppisen treenin, eli käytännössä pelattiin. Tykkäsin siltä, miltä he näyttivät. Sanoin Nättisen agentille, että jos jonkin sattuman myötä Juliukselle tulisi tarve liigapaikalle, niin olemme kyllä kiinnostuneita. Agentti vastasi silloin, että ei sellaista ole nyt näköpiirissä ja sopimusta on jäljellä aika lailla. Ja näinhän se oli, Holtari sanoo.

Julius Nättiselle ei löytynyt paikkaa Ducksin organisaatiosta.
Julius Nättiselle ei löytynyt paikkaa Ducksin organisaatiosta.Tomi Hänninen

Tilanne muuttui kuitenkin hyvinkin nopeasti. Harjoitusleirien yhteydessä Ducksin leirissä alettiin olla sitä mieltä, että Nättiselle ei enää löydy sijaa organisaatiosta. Syyskuun lopussa seura kertoi, että kakkoskierroksen varauksen sopimus ostettaisiin harvinaislaatuiseen tapaan ulos näin nopeasti.

– Johto näki, ettei siellä olisi paikkaa. He eivät sitten halunneet uhrata minuun enempää aikaa, vaan jatkaisin johonkin, missä saan pelata ja tehdä sitä, missä olen hyvä. Heidän puoleltaan kaikki lähti, kertoo Nättinen.

Helppo kotiinpaluu

Urheilutoimenjohtaja Holtari on ollut keskeisenä arkkitehtina luomassa JYPistä SM-liigan kestomenestyjää. Samalla Jyväskylään on luotu vahva kulttuuri, jossa pelaajat palaavat seuraan mieluusti.

Tämän kauden JYPissä on pitkälti samoja nimiä kuin muutamaa vuotta aiemminkin - Juha-Pekka Hytönen, Ossi Louhivaara, Jarkko Immonen, Miika Lahti ja niin edelleen. Koko nelikko on käynyt välillä pelaamassa vuoden tai pari ulkomailla ennen paluutaan kotiin.

– Harjoitusleirien aikaan tuli puhelu, että Julius voisi irrota Anaheimista. Sanoin heti, että oman kylän kasvatti ja taitava pelaaja kiinnostaa meitä. Uskon, että olimme jo näyttäneet esimerkiksi Joonas Nättisen, Juuso Puustisen ja Antti Suomelan kohdalla sen, miten JYP pystyy auttamaan, Holtari jatkaa.

– Monesti puhutaan pelaajien iäkkyydestä, mutta siinä on paljon voimaa, miten JYP merkitsee näillä kokeneille pelaajille poikkeuksellisen paljon. He välittävät paljon ja tarjoavat ympärilleen hyvän esimerkin Juliuksen kaltaisille kavereille. Siinä voi läheltä katsoa, miten paljon esimerkiksi Hytönen antaa itsestään joukkueelle ja pelille sellaisinakin iltoina, joina pisteitä ei tule.

Patrik Laine, Julius Nättinen, Niko Mikkola, Miro Keskitalo, Juho Lammikko ja Sam​i Niku juhlivat alle 20-vuotiaiden MM-kultaa.
Patrik Laine, Julius Nättinen, Niko Mikkola, Miro Keskitalo, Juho Lammikko ja Sam​i Niku juhlivat alle 20-vuotiaiden MM-kultaa.Tomi Hänninen

Myös Nättiselle ratkaisu oli helpoimmasta päästä.

– Muitakin vaihtoehtoja oli, mutta asetin JYPin alusta asti etusijalle. Ajattelin, että jos he jotain tarjoavat, niin olin aika varma siitä, että menen sinne. Vastakaikua tuli, ja silloin päätös oli selkeä. Nyt pääsen taas pelaamaan kunnolla jääkiekkoa. Alkukaudella oli kaikenlaista, ja nyt olen päässyt niistä koukeroista eroon.

– Tarvitsen nyt hyvää harjoittelua pelien ohessa. Toivon pääseväni pelaamaan paljon, mutta myös harjoittelemaan monipuolisesti. Tiesin JYPin ympärillä olevat ihmiset, esimerkiksi fysiikkavalmentajat, hyviksi, ja että yhteistyö varmasti kehittäisi. Nyt saan oikeasti treenata ja miettiä urani parasta.

Kaikessa rauhassa

JYPin joukkueessa riittää keskushyökkääjän paikalla pelaamaan kykeneviä pelaajia, mutta seuralle oman kasvatin saaminen takaisin riveihin oli kuitenkin jonkinlainen prioriteetti.

– Aiemmista esimerkeistä Puustinen on nyt ulkomailla kolmatta kertaa ja Joonas toista kertaa. Aivan kuten heidän kanssaan, tavoitteet kohtasivat. Julius halusi auttaa JYPiä pärjäämään ja samalla omat kansainväliset unelmat ovat yhä hengissä, toteaa Holtari.

Julius Nättinen, Sami Niku ja Veini Vehviläinen alle 20-vuotiaiden MM-kultamitalien kanssa.
Julius Nättinen, Sami Niku ja Veini Vehviläinen alle 20-vuotiaiden MM-kultamitalien kanssa.Tomi Hänninen

Nättiselle taas Jyväskylä lienee lopulta paras paikka tässä vaiheessa uraa. Hän on vasta 21-vuotias ja teki JYPin kanssa heti peräti kolmen vuoden sopimuksen.

– Nyt etusijalla on maltti. Haluan ottaa tällä kertaa enemmän aikaa ja rauhallisemmin. Ettei tarvitsisi heti ensi keväänä miettiä, mitä tehdään seuraavaksi. Tiedän, että paikkani on täällä, mikä tuo mielenrauhaa ja luo oikeanlaisen alustan kasvulle, hän sanoo.

Ensimmäinen lähtö rapakon taakse tuli lopulta liian nopeasti ja väärään aikaan. Nättinen väläytteli taitojaan, mutta se ei riitä avaamaan paikkaa NHL:stä.

Nyt hänellä on kolme täyttä kautta ja ihannetapauksessa lähes 200 ottelua aikaa parannella ominaisuuksiaan uuteen yritykseen.

– Pidemmän tähtäimen tavoite on tietenkin palata Pohjois-Amerikkaan ja senkin vuoksi halusin paikkaan, jossa saan varmasti pelata. Haluan edetä siten, että aikanaan sopimuksen päättyessä täällä saisin tarjouksia Pohjois-Amerikasta ja olisin valmiimpi.

– Seuraavat vuodet otetaan rauhassa ja kehitytään kunnolla. Sitten ei tarvitsisi kuin mennä sinne ja pelata.

Lue myös:

Antti Raannalle kauden avausvoitto – torjui vl-kilpailussa kaiken mahdollisen

Washingtonin venäläistähdet loistivat viime kevään finaalin uusinnassa, Jori Lehterä tulistui Ottawa-pelissä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat