Suora

  • Elävä arkisto esittää

Henri Jokiharjun NHL-taival alkanut vakuuttavasti – nuori suomalaistulokas päässyt pelaamaan legendojen rinnalle

Chicagon Henri Jokiharju on noussut uskomattomalla tavalla joukkueensa avainpuolustajaksi. Nuori suomalaislupaus on loistanut molemmissa päissä kenttää.

NHL
Henri Jokiharju kuvassa
Henri Jokiharju on aloittanut kautensa mallikkaasti.AOP

Harva NHL-tulokkaiden pistepörssiä selaileva yllättyy löytäessään kärjestä Vancouverin Elias Pettersonin. Poikkeuksellinen ruotsalaistalentti tiedettiin NHL-valmiiksi ja siltä meno on myös näyttänyt. Harva kuitenkaan odotti avausviikonlopun jälkeen löytävänsä Pettersonin takaa Chicagon Henri Jokiharjua, 19.

Blackhawksin kärkipariin, kolminkertaisen Stanley Cup-voittajan, Duncan Keithin vierelle istutettu Jokiharju on kirjannut kolmessa ottelussa tililleen mukavat viisi (0+5) tehopistettä. Syöttöpisteistä kaksi on tullut Patrick Kanen ja kaksi Jonathan Toewsin maaleihin. KooVeen kasvatti on päässyt pelaamaan elävien legendojen kanssa, eikä ole jättänyt tilaisuuttaan käyttämättä.

On todella harvinaista, että alle parikymppinen puolustaja kirjaa tulokaskaudellaan parinkymmenen minuutin jääaikoja kärkiparissa.

– Totta kai se hyvältä tuntuu, tosi hyvältä, Jokiharju maistelee Yle Urheilun haastattelussa.

– On todella kivaa olla täällä ja pakkiparikin on ihan hyvä, Jokiharju jatkaa hymyillen.

Helposti sisään

Jokiharjun sopeutuminen kovaan NHL-maailmaan on ollut toistaiseksi poikkeuksellisen kivuton. Siitäkin huolimatta, että pitkälle toista sataa tehopistettä Portlandin WHL-joukkueessa kahden edelliskauden aikana kirjannut Jokiharju tiedettiin paitsi hyväksi luistelijaksi, myös kiekkovarmaksi pelaajaksi.

Silti suurimman vaikutuksen valmennukseen on tehnyt Jokiharjun kylmän viileä pelipää.

Vaikka päävalmentaja Joel Quenneville on perinteisesti toivonut pakistonsa piiskaavan syötöillä kiekkoa mahdollisimman nopeasti hyökkääjille, Jokiharju ei ole epäröinyt käyttää vahvaa luistelua hyväkseen viedäkseen kiekon yli keskialueen. Jokiharjun moderni ja rohkea ote vastaa erinomaisesti nykypelin vaatimuksiin.

– Rohkeus tulee jotenkin luonnostaan. Vaikka tässä nyt on NHL:ään tultu, niin jääkiekkoa tuo loppujen lopuksi vain on. Ei tämä lätkä nyt niin ihmeellistä ole. Rohkeasti vain, Jokiharju heittää.

Soitellen Jokiharju ei kuitenkaan NHL-sotaan ole lähtenyt. Suomalaisnuorukainen puhuu paljon penkillä ja pelikatkojen aikana jäällä etenkin pakkiparinsa Duncan Keithin kanssa. Jokiharju pyrkii olemaan jatkuvasti tilanteen päällä.

– Puhutaan tosi paljon. Enimmäkseen siitä, mitä tehdään aloituksissa. Tai penkillä siitä, mikä meni hyvin ja mikä ehkä huonosti. Se helpottaa molempia, että tiedetään, mitä missäkin tilanteessa tehdään. Keith on tässä suhteessa erinomainen pari, peliä pyritään kehittämään koko ajan puheenkin kautta.

Keithin ja Jokiharjun yhteistyö on toiminut toistaiseksi saumattomasti, mistä iso kunnia kuuluu kaiken kokeneelle Keithille. Ikämiesikään yltänyt Keith on osoittanut Jokiharjun kanssa suuruutensa johtajana. Olympiakultaa, Stanley Cupin, parhaan puolustajan palkinnon sekä pudotuspelien arvokkaimman pelaajan pytyn pokannut Keith koulii ja tukee Jokiharjua erinomaisesti.

Henri Jokiharju
Getty Images

Pelaajatyyppeinä Keith ja Jokiharju ovat hyvin samantyylisiä, mikä näyttää helpottaneen yhteisen sävelen löytymistä.

– No, Duncan on Duncan. Kaveri on legenda eläessään. Olemme löytäneet yhteispelin todella helposti. Onhan tuossa minun aika helppoa pelata, ei tarvitse kuin laittaa kiekkoa liikkeelle. Pisteetkin ovat tulleet vähän kuin ilmaiseksi, sellaisia pelimiehiä on ympärillä, Jokiharju vähättelee.

Nuori suomalaispuolustaja ei kuitenkaan ole loistanut ainoastaan hyökkäyspäässä. Etenkin St. Louisia vastaan Jokiharju esitti myös omassa päässä hyviä otteita Bluesin venäläistähden Vladimir Tarasenkon kanssa. Hyvin sijoittuva, nopeasti liikkuva ja oikea-aikaisesti mailaa käyttävä Jokiharju katkasi muun muassa jatkoajalla Tarasenkon yrityksen rynniä läpi.

Seuranneesta tilanteesta Chicago iski ottelun voittomaalin.

– Kaikkia pelaajia täällä kohdellaan pelaajina. On lopulta ihan sama, kuka siellä on vastassa, St. Louisin vai Toronton ykkösketju. Nekin ovat vain pelaajia. Kun peli käynnistyy, jännitys katoaa ja sitä suhtautuu kaikkiin vain normaaleina pelitilanteina. Kyllä mä jalalla pärjään omassakin päässä.

– Puolustaminen kuitenkin on se puolustajan ykköshomma. Kun sen tekee hyvin, pääsee yleensä hyvin myös hyökkäämään. Turha siellä omissa on pyöriä, eikä me siellä olla paljon pyörittykään, Jokiharju huomauttaa.

Pitkä matka

Erinomaisesta alusta huolimatta Jokiharju on edelleen NHL-projekti, jolla on vielä paljon opittavaa. Paljon paremmassa paikassa nuori suomalainen ei kuitenkaan voisi opissa olla. Vaikka Chicago joukkueena ei ole, mitä se suuruutensa vuosina oli, Jokiharju pääsee päivittäistasolla oppimaan eläviltä legendoilta.

Jonathan Toews, Patrick Kane, Duncan Keith ja Brent Seabrook tietävät jotakin pelaamisesta ja voittamisesta NHL:ssä. Tällaiseen seurakulttuuriin ja oppiin pääseminen on kenelle tahansa oppimishaluiselle nuorelle pelaajalle kuin lottovoitto. Etenkin tilanteessa, missä Jokiharju juuri nyt on – tamperelaispelaaja pääsee pelaamaan vaihdosta toiseen maailman parhaiden kanssa.

Kun Chicago torstaina kohtaa Minnesotan, Jokiharju on nostettu ykkösylivoimaan.

– Kivaltahan se tuntuu. Siinä on sellaisia pelaajia mukana, että voi lähteä vain pelaamaan omaa peliä. Pyrin olemaan rohkea ja auttamaan sitä kautta. Pyritään yhdessä saamaan joitakin maaleja aikaiseksi, Jokiharju päättää.

Lue lisää:

Puolustaja Jokiharju hurjasteli NHL-suomalaispörssin kärkeen – "Hänessä on johtajuutta"

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat