Suora

  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Uinnin MM, aamun kilpailut

Kommentti: Suomalaispuolustajat rynnivät joukolla NHL:ään!

Uuden puolustajasukupolven näyttävä rynnistys Pohjois-Amerikkaan on syksyn upea suomalaistarina, Yle Urheilun Tommi Seppälä kirjoittaa.

NHL
Miro Heiskanen kuljettaa kiekkoa Dallas-paidassa.
Miro Heiskanen.AFP / Lehtikuva

Vaikka uuden suomalaissukupolven kovimmat otsikot on kirjoitettu Patrik Laineen ja Sebastian Ahon kaltaisista hyökkääjäkomeetoista, kuluvan syksyn suomalaistarina liittyy puolustajiin. Miro Heiskasen, Henri Jokiharjun ja Juuso Välimäen kaltaiset syyskauden puolustajasensaatiot ovat nimittäin vain osa uuden sukupolven laadukasta pakkikatrasta.

Toki vuosituhannen alussa NHL:ssä nähtiin suomalaispuolustajia paljon nykyistä laajemmalla rintamalla. Ennen kauden 2004-2005 työsulkua, maailman kovimmassa kiekkoliigassa kiekkoili parhaimmillaan peräti viisitoista suomalaispuolustajaa – parhaalla kaudella kolme suomalaista ylsi yli 40 tehopisteen.

Työsulun jälkeen on kuitenkin ollut hiljaisempaa.

Suomi-kiekon hiljaisina vuosina 2005-2015 NHL:ään varattiin neljältä ensimmäiseltä kierrokselta vain kolmetoista suomalaista puolustajaa. Näistä Rasmus Ristolainen, Esa Lindell, Olli Määttä, Julius Honka ja Sami Vatanen pelaavat edelleen NHL:ssä.

Viime vuosina kelkka on kuitenkin kääntynyt.

Pelkästään vuosina 2016 ja 2017 NHL:ään varattiin kaksitoista kotimaista puolustajalupausta neljältä ensimmäiseltä kierrokselta – siis yksi vähemmän kuin vuosina 2005-2015 yhteensä. Nyt käsillä onkin suomalaisen kiekkohistorian kenties kovin puolustajamassa, mistä ammentaa tuleville vuosille.

Tämä näkyi NHL:n harjoitusleireillä.

Etenkin Henri Jokiharjun ja Juuso Välimäen murtautumista NHL-kokoonpanoihin voi pitää suurena yllätyksenä. Hilkulla uuden sukupolven pelaajista olivat lisäksi edelleen NHL:n mukana oleva Pittsburghin Juuso Riikola – jota ei muuten ole koskaan varattu - sekä Bostonin Urho Vaakanainen.

Eikä Winnipegin Sami Niku tai St. Louisin Niko Mikkolakaan kauaksi NHL-paikasta jääneet.

Kun heikoimmillaan vuosina 2012-2014 NHL:ssä pelasi vain viisi suomalaista puolustajaa, jo tämän kauden avausviikonloppuna kaukaloissa nähtiin kahdeksan kotimaista pakkia. Lukema voi nousta jopa kolmeentoista, jos ja kun Riikola, Vaakanainen, Niku, Mikkola sekä Vancouverin Olli Juolevi pääsevät jossakin vaiheessa irti myös NHL:n puolella.

Suomalaisittain lukema olisi kovin sitten 2004-2005 työsulun.

Julius Honka
Julius Honka.AOP

Hurja taisto arvokisapaikoista

On myös syytä huomata, että NHL-kaukalossa viilettävät suomalaispakit ovat hädin tuskin parhaassa iässään jääkiekkoilijoina. Jos 27-vuotias Sami Vatanen pudotetaan laskuista, vanhimmat kotimaiset puolustajat (Ristolainen, Määttä, Nutivaara, Lindell) ovat kaikki 1994 syntyneitä, siis 24-vuotiaita.

Eikä takaa esiin pyrkivä nuorempi vuosimalli anna vanhemmille armoa, mikä on väistämättä suomalaisen jääkiekon etu.

Kilpailu tulevien vuosien arvokisapaikoista tulee olemaan hurjaa. Esimerkiksi kaksi vuotta takaperin Vancouveriin isoin odotuksin numerolla viisi varattu Olli Juolevi on ajautumassa kovassa kotimaisessa pakkikisassa ahtaaseen rakoon. Nuoremman vuosimallin pelaajista Jokiharju, Välimäki ja Heiskanen pelaavat jo NHL:ää.

Juuri nyt suomalaisia puolustajia tunkee NHL:ään joka välistä.

Ja välimaastossa roikkuu vielä lupaavia Julius Hongan kaltaisia talentteja, jotka eivät ole päässeet NHL:ssä kunnolla irti.

Ja ne, jotka eivät mahdu vielä NHL:ään, hakevat kasvua ja kehitystä AHL:stä. Tämä tekee pitkästä aikaa myös farmiliigan seuraamisesta aidosti mielenkiintoista. AHL:n parhaaksi puolustajaksi viime kaudella valitun Sami Nikun lisäksi ainakin Juolevin, Vaakanaisen, Mikkolan sekä vahvan harjoitusleirin pelanneen Detroitin Vili Saarijärven otteita rautaliigassa on mielenkiintoista seurata.

Vaikka Patrik Laine kerää suurimmat otsikot jatkossakin, lahjakkaiden suomalaispuolustajien kanssa ei kannata jäädä paitsioon. Uuden sukupolven pelaajat loistavat maailman huipulla laadukkaan luistelun, hyvien taitotasojen ja ennen kaikkea kylmien sekä terävien pelipäiden ansioista.

Uuden puolustajasukupolven läpimurto Pohjois-Amerikkaan on viimeisin todiste siitä, että suomalaisessa jääkiekossa on kaikesta kritiikistä huolimatta tehty viime vuosina paljon oikeita asioita.

Lue lisää:

Henri Jokiharjun NHL-taival alkanut vakuuttavasti – nuori suomalaistulokas päässyt pelaamaan legendojen rinnalle

Puolustaja Jokiharju hurjasteli NHL-suomalaispörssin kärkeen – "Hänessä on johtajuutta"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat