1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Veikkausliiga

HJK:n Aki Riihilahti haluaa jatkuvuutta ja kehittymistä myös valmentajille – naispuolella riittää vielä kirittävää

Toimitusjohtaja peräänkuuluttaa joukkueen isoa kuvaa ja haluaa, että Klubi pärjää myös Euroopan kentillä.

Aki Riihilahti. Kuva: AOP

Suomen jalkapallon ykkösseura HJK on linjannut uuden strategiansa yhdeksi tärkeimmäksi painopisteeksi arjen laadukkaan tekemisen. Menestyvän seuran lippulaivana toimii edustusjoukkue, joka on jo varmistanut tämän vuoden Suomen mestaruuden. Se on kautta aikain HJK:n 29:s mestaruus.

Mestaruuden takaa löytyy myös jokavuotinen tarkka analyysi kaudesta.

– Se on aika tärkeää, että jokainen menestyväkin yritys analysoi objektiivisesti missä on onnistuttu ja mitä pitää parantaa, kertoo HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti Ylen haastattelussa.

– Siellä on paljon hyvää, mutta toki samaan aikaan meidän pitää tunnistaa se, että tällaisen seurayhteisön urheilurakenteisiin tarvitaan panostuksia pelaajakehitykseen, koko seuran peli-identiteettiin ja moneen muuhun strategian osa-alueisiin liittyviin haasteisiin.

Lehkosuo jatkaa päävalmentajana

Riihilahti kertoo, että päävalmentaja on yksi avainpositioista, mutta HJK:lle on tärkeämpi katsoa isompia kokonaisuuksia. Seura halusi joka tapauksessa kartoittaa eri valmentajavaihtoehtoja.

– Ensin katsoimme aika paljon vaihtoehtoja ja teimme niistä todella tarkat analyysit. Katsoimme, mitä meillä on, mitä pitäisi olla ja mitä me haluamme olla.

HJK otti myös ulkopuolisia lausuntoja tukemaan omia analyysejään ja seuran haastatteluun pääsi lopulta neljä valmentajaa, joista 48-vuotias Mika Lehkosuo oli yksi.

– Lehkosuo on yksi niistä henkilöistä, joka osuu meidän urheilupuolemme strategiseen kokonaisuuteen.

Mika Lehkosuo. Kuva: Matti Raivio / AOP

Riihilahti ei halunnut kertoa muista haastatelluista henkilöistä.

– Valintaa on mielestäni turha spekuloida millään muulla. Me olemme urheilullisin perustein valinneet sen henkilön, joka sopii meidän strategiaan kaikkein parhaiten.

Lehkosuo on toiminut nyt HJK:n päävalmentajana vuodesta 2014 lähtien. Saavutuksena ovat tuplamestaruudet vuosina 2014 ja 2017, sekä Suomen mestaruus tällä kaudella. Vuosina 2015 HJK oli Veikkausliigassa pronssilla ja 2016 hopealla.

– HJK:n pitäisi olla paikka, jossa pelaajien lisäksi myös valmentajat kehittyvät ja pääsevät eteenpäin.

Tavoitteena pärjätä Euroopassa

Pääsy jalkapallon Mestarien liigaan on nykyään yhä haastavampaa. HJK pelasi Eurooppa-liigan lohkovaiheessa kaudella 2014–2015, mutta sen jälkeen eurotaival on aina päättynyt karsintoihin.

– Mestarien liiga ei ole pääsääntöinen sarja Euroopan TOP15:n ulkopuolella oleville. Se on isoimpia jättiläisiä varten.

Tällä kaudella HJK hävisi Mestarien Liigan karsintavaiheessa valkovenäläiselle Bate Borisoville sekä Eurooppa-liigan karsintakierroksella slovenialaiselle Olimpija Ljublijanalle. Mestareiden Liiga on toki yksi joukkueen unelmista.

– Sinne on aina mahdollisuus ja itse olen ollut UEFA:n puolella tekemässä päätöksiä siitä koko mallista. Yksi meidän kolmesta tavoitteesta on pärjätä myös Euroopassa, sanoo Riihilahti.

Hyvä tekeminen ruohonjuuritasolla auttaa myös Euroopan kentillä.

– Emme ole missään vaiheessa hirttäytyneet mihinkään lohkovaihetavoitteisiin, mutta ne ovat unelmia ja asioita, jotka asettavat riman.

HJK kuuluu jalkapalloliigan kestomenestyjiin – niin kentällä kuin taloudenhoidossa. Kuva: Lehtikuva / Kalle Parkkinen

HJK:n juniorityö palkittiin Euroopassa

Syyskuussa UEFA palkitsi HJK:n parhaasta seuratyöstä, kun helsinkiläiset valittiin Euroopan parhaaksi Grassroots-seuraksi.

– Se on aivan käsittämättömän iso tunnustus, sitä kadehtitaan Euroopassa.

Toimitusjohtaja pitää seuratoiminnan tärkeänä osana myös nais- ja tyttöjalkapalloa.

– Se täytyy ottaa isommin mukaan. Tällainen iso seura tarvitsee laajamittaista toimintaa, jotta pystymme takaamaan laadun sekä valmennuksen että olosuhteiden osalta.

HJK varmisti tämän kauden Suomen mestaruutensa jo monta kierrosta ennen sarjan loppumista. Muista mitaleista kamppaillaan yhä.

Olisiko hyvä, että HJK:lla olisi vahvempia haastajaseuroja Veikkausliigassa?

– Veikkausliiga on paljon parempi mitä ihmiset joskus sanovat. Se on tosi tärkeää että seurat, joukkueet ja toimintatavat kirittävät toisiaan.

– Jos haluamme kehittää laatua, niin meidän täytyy kriittisesti tarkastella, mikä on oikea tapa, järjestelmä ja pelirytmi, että menemme urheilullisin kriteerein. Sarjajärjestelmäkeskustelut ovat todella tervetulleita.

Lue myös:

HJK haarukoi uutta päävalmentajaa, mutta päätyi vanhaan – Lehkosuolle vuoden jatkosopimus