SUEK aikoo konsultoida poliisia jääkiekon ja jalkapallon vakavista häirintätapauksista – tutkintapyynnön tekeminen ei näillä tiedoilla mahdollista

SUEK:n julkaisema selvitys jalkapallo- ja jääkiekkomaajoukkueissa esiintyvästä seksuaalisesta häirinnästä toi esille kolme hyvin vakavaa tapausta. SUEK aikoo konsultoida tilanteesta poliisia yleisellä tasolla.

Muu urheilu
Mailat.
Tomi Hänninen.

Suomen urheilun eettisen keskuksen (SUEK) maanantaina julkaisema selvitys jalkapallo- ja jääkiekkomaajoukkueissa esiintyvästä seksuaalisesta häirinnästä toi esille vakavia tapauksia. Kolmen pelaajan kokemukset määriteltiin kertomusten perusteella seksuaaliseksi kaltoinkohteluksi tai väkivallaksi.

Vakavimmassa tapauksessa alaikäinen tyttöpelaaja oli painostettu sukupuoliyhteyteen kolmen miespuolisen ohjaajan kanssa ulkomaanleirillä. Toisessa tapauksessa joukkueen lääkäri oli puhunut asiattomasti pelaajan vartalosta ja koskettanut tämän intiimialuetta. Kolmannessa tapauksessa pelaajalle ennalta tuttu valmentaja oli lähennellyt, kosketellut ja suudellut pelaajaa.

Kaikista näistä tapauksista on vähintään seitsemän vuotta aikaa.

SUEK:n tutkintapäällikkö Jouko Ikonen kertoi Yle Urheilulle, että SUEK aikoo konsultoida poliisia esille tulleista tapauksista. Ikonen muistutti, että selvitys oli anonyymi eikä SUEK:lla ole vastaajista tunnistetietoja.

– Kyselyssä on vastaajille ilmoitettu, että tietoja ei saateta kolmansille osapuolille, ja se on voinut vaikuttaa vastauksiin. Tutkimuseettiset kysymykset saattavat asettaa tässä kohtaa rajoituksia, Ikonen sanoi.

Ikosen mukaan SUEK ei voi tehdä yksilöityä tutkintapyyntöä tai rikosilmoitusta tämän hetken tietojen pohjalta.

– Kaikkein ideaaleinta olisi, jos nämä asianosaiset vastaajat ottaisivat itse yhteyttä SUEK:in tai poliisiin, mikäli haluavat asioihin palata ja saattaa ne selvitettäviksi.

Ikosen mukaan etenkin vakavimmassa tapauksessa rikoksen tunnusmerkit saattavat täyttyä, mutta tiedot ovat rajalliset. Jos asianosaiset ottavat SUEK:in yhteyttä, saavat he SUEK:lta kaiken tuen, Ikonen vakuuttaa.

– Meidän täytyy ensin keskustella tästä poliisin kanssa yleisellä tasolla, ja kun on otettu kaikki seikat huomioon ja mikä poliisin näkemys on, niin sitten totta kai toimimme sillä tavalla, että se on näiden asianomaisten henkilöiden eduksi.

Lue myös:

SUEK taustoitti Suomen tenniksen häirintätapausta - valmentajan epäasiallisesta käyttäytymisestä ilmoittivat muutkin kuin vain tutkintapyynnön tehnyt pelaaja

Tennisvalmentajaa epäillään suomalaisurheilijoiden seksuaalisesta häirinnästä

Urheiluministeri Terho järkyttyi häirintätapausten määrästä, mutta ei aio tässä vaiheessa käynnistää jatkotoimenpiteitä

Jääkiekkoliiton toimihenkilö tirkisteli tuoreen selvityksen mukaan toistuvasti nuorten maajoukkuepelaajia – liiton toimitusjohtaja: ”Emme kommentoi yhtään yksittäistapausta”

Kymmenet hakeneet apua urheilussa tapahtuneeseen häirintään – "On tapauksia, joissa on ohjeistettu olemaan halutessaan yhteydessä poliisiin"

"Valitettavan paljon on niitä, jotka ovat lopettaneet pelaajauransa häirinnän takia" – tutkimuspäällikkö vaatii pelisääntöjä ilmiön kitkemiseksi

Pelko ja tekijän valta-asema estävät pelaajia puhumasta häirinnästä urheilussa: "Vain harvoja häirintätapauksia on pyritty ja kyetty ratkaisemaan"

SUEKin selvitys: Kymmenet maajoukkuepelaajat jalkapallossa ja jääkiekossa ovat kokeneet seksuaalista häirintää

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat