Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Urheilukierros

Kommentti: Tekikö Jantunen oikean valinnan?

Susijengin nuori lupaus Mikael Jantunen lähtee ensi kaudeksi pelaamaan Yhdysvaltain yliopistosarjaan. Yle Urheilun Antti-Jussi Sipilä pohtii, oliko valinta oikea.

urheilu
Mikael Jantunen heittää palloa.
Mikael Jantunen.AOP

Miksi ihmeessä? Se oli ensimmäinen ajatus, kun kuulin Mikael Jantusen valinneen Utahin yliopiston ensi kauden osoitteekseen. Uskoin ja luulin, että hänen taidoilleen olisi ollut kysyntää myös Euroopan huippusarjoissa.

Jantunen on koko Euroopan mittapuulla todellinen superlahjakkuus. 18-vuotias nuorukainen pelaa ikäisekseen poikkeuksellisen kypsästi. Hän osoitti sen Susijengin mukana kesällä pelatuissa MM-karsintaotteluissa.

Maajoukkueen viime vuosien kulmakivet valitsivat aikoinaan toisen tien matkalla Euroopan huipulle. Teemu Rannikko ja Petteri Koponen suuntasivat korisliigasta Italiaan ja Sasu Salin suoraan slovenialaiseen Olimpija Ljubljanaan.

Jantunen myönsi Yle Urheilun haastattelussa, ettei hän juurikaan kartoittanut markkina-arvoaan Euroopan kentillä. Vaikka Euroopan talous on kasvussa, näkyy se urheilussa viipeellä. Rahat ovat useimmissa joukkueissa tiukoilla ja akatemiaryhmät ovat kuopattu useasta eri maasta – Espanjaa lukuun ottamatta.

Vain Adrianmeren liigaa pelaava serbialainen KK Mega Basket kokoaa riveihinsä lupaavia nuoria pelaajia, mutta heilläkin on oma lehmä ojassa. Seuraa hallinnoi agenttitoimisto, joka takoo rahaa nuorilla pelaajilla.

Jantusen kintereillä oli Yhdysvaltain keskisuuria yliopistoja, mutta loppusuoralla hän valitsi pelkästään koripallon takia Utahin yliopiston. Koulu on sama, jossa Jantusen nykyinen valmentaja Hanno Möttölä on legendan asemassa.

Harjoitusfasiliteetit ovat Utahin yliopistossa NBA-liigan tasolla. Kilpailu peliajasta on kovaa niin kuin pitääkin olla. Kotiotteluissa Jon M. Huntsmann Centerin lehterit täyttyvät 15 000 katsojalla. Jantunen pääsee siis elämään koripalloilijan unelmaa.

Tämän tietää Chicago Bullsia edustava Lauri Markkanen. Hän tosin pelaisi NBA:ssa, vaikkei olisi pelannut otteluakaan Arizona Wildcatsin riveissä. Markkanen onkin poikkeustapaus. Vuosi yliopistosarjassa kouli hänet käytännössä vain viihdebisneksen saloihin.

Jantusen pitää kuitenkin pitää varansa, sillä kaikille yliopistosarja ei ole oikotie onneen. NCAA-joukkueet rekrytoivat joka vuosi aggressiivisesti lisää pelaajia riveihinsä. Jos Utah löytää tulevaisuudessa Jantusen pelipaikalle suomalaista paremman vaihtoehdon, ei valmennusjohto ajattele helsinkiläisen Wartti Basketin kasvatin kehitystä.

NCAA tarjoaa toki koripallon ohella mahdollisuuden myös ilmaiseen koulutukseen, jonka päälle on hyvä rakentaa, jos ammattilaisura ei ota tuulta alleen tai loukkaantuminen pilaa suunnitelmat.

Ensimmäinen sopimus eurooppalaiseen sarjaan takaisi sen sijaan Jantuselle todennäköisesti suomalaisen keskipalkan verran euroja. Isot rahat ovat tarjolla vanhalla mantereella myöhemmin.

Näin maallikkona tuntuisi siltä, että Yhdysvaltain yliopistosarja on Jantuselle kenties pienempi riski kuin sopimus eurooppalaiseuran kanssa, vaikka Suomessakin on useita esimerkkejä, ettei NCAA ole varma tie ison rahan liigoihin.

Lue myös:

Suomen koripallon suurlupaus valitsi Utahin yliopiston: "Kun olin vieraillut siellä, ei ollut kuin yksi paikka mihin halusin mennä"

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat