Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Kommentti: Nyt hereillä! Torontossa on modernin NHL:n vaarallisin kaksikko

Toronton Auston Matthews ja John Tavares kylvävät tuhoa hirmuisella tahdilla, kirjoittaa Yle Urheilun Tommi Seppälä.

urheilu
John Tavares Auston Matthews
Getty Images

Onhan NHL:ssä totuttu kaksipäisiin hirviöihin, joita vastaan pelaaminen on vastustajille pelkkää painajaista. Viime vuosina etenkin Pittsburghin Sidney Crosby ja Jevgeni Malkin on tunnustettu lajin vaarallisimmaksi tandemiksi. Lajia ja peliä vahvasti muokanneen 14 vuoden takaisen työsulun jälkeen kovimman luokan kaksikoiksi ovat kasvaneet lisäksi Washingtonin Aleksander Ovetshkin ja Nicklas Bäckström, Chicagon Jonathan Toews ja Patrick Kane sekä Dallasin Jamie Benn ja Tyler Seguin.

Samaan sarjaan mahtuvat tai mahtuivat vielä ainakin Anaheimin Ryan Getzlaf ja Corey Perry, Ottawan Daniel Afredsson ja Dany Heatley, Tampan Martin St. Louis ja Vincent Lecavalier sekä Vancouverin ruotsalaiskaksoset Henrik ja Daniel Sedin.

Edellä mainituista parivaljakoista Pittsburghin, Washingtonin, Ottawan ja Tampan kaksikot ovat yltäneet ainakin kertaalleen 200 tehopisteen kauteen pelaajista molempien kirjatessa tililleen vähintään sata pinnaa. Ovetshkin ja Bäckström ovat viimeisin 100+100 -kaksikko NHL:ssä, heiltä temppu onnistui kaudella 2009–10.

Maalinteon osalta 50+50 -kaksikkoja saa sen sijaan hakea kaukaa, todella kaukaa.

Modernissa NHL:ssä lähimmäksi tätä pääsivät Vancouverin Markus Näslund ja Todd Bertuzzi kaudella 2002–03. Kaksikosta ensin mainittu iski limpun pussiin 48 ja viimeksi mainittu 46 kertaa. Ottawan kaksikko Heatley-Alfredsson ylsi parhaimmillaan lukemiin 50–43.

Tilastoja pitääkin kelata aina kauteen 1995–96 asti löytääkseen kaksi 50 maaliin samasta joukkueesta yltänyttä pelaajaa. Harva lopulta yllättyy, kun tiskiin isketään Mario Lemieux’n ja Jaromir Jagrin nimet. Kaikkien aikojen parhaaksikin monin paikoin nostettu Lemieux osui tuolla kaudella 69 ja Jagr 62 kertaa.

Mario Lemieux Jaromir Jagr
Mario Lemieux ja Jaromir Jagr kauan sitten.Getty Images

Takaisin tähän päivään.

Nyt on nimittäin Toronto Maple Leafsilla käsissään sellainen parivaljakko, että 100+100- tai 50+50-lukemat saattavat pitkästä aikaa olla realismia. Auston Matthews ja John Tavares ovat saaneet kausilleen sellaisen tykkialun, että etenkin ensin mainitun tapauksessa viittäkymmentä maalia voi pitää jo tässä vaiheessa kautta täytenä realismina.

Matthews on juuri nyt NHL:n kuumin pelaaja.

Nuori amerikkalaissentteri iski kahdella ensimmäisellä NHL-kaudellaan yhteensä 74 maalia, vaikka pelasi jälkimmäisellä ainoastaan 62 ottelussa. Nyt pelinsä ja itseluottamuksensa taas uudelle tasolle vienyt Leafs-tähti puhkaisee viidenkymmenen rajan helposti, jos vain terveyttä riittää.

Matthewsin kokonaisvaltainen tekeminen on hirmuisella tasolla, eikä Patrik Laineen tai Aleksander Ovetshkinin varjoon jäänyt, sinänsä erittäin laadukas laukaus, anna armoa maalivahdeille. Yhdeksän maalia viiteen otteluun kertoo olennaisen ykkössentterin alkukaudesta.

Neljästi Matthews on tehnyt otteluun kaksi maalia ja kertaalleen yhden. Kohtalainen alku.

Pelottavinta Toronton tapauksessa on kuitenkin kokoonpanon leveys.

Mike Babcock
Mike Babcock ei anna siimaa, vaikka taululla olisi murskalukemat.Getty Images

Supertähtikategoriaan Matthewsin tavoin kuuluva John Tavares nimittäin operoi jenkkinuorukaisen takana niin sanotussa kakkosketjussa aina vaarallisen Mitch Marnerin vierellä niin ikään hirmuiskussa. Tavaresille viisi ensimmäistä ottelua ovat tuottaneet kuusi osumaa.

Erikoista on, että vaikka Matthews johtaa NHL:n maali- ja pistepörssiä, Leafsin ehjin kokonaisuus on itse asiassa ollut Tavaresin johtama vitja laidoillaan Zach Hyman ja Marner.

Kyse ei kuitenkaan ole pelkästään pelaamisesta tasaviisikoin.

Matthews, Tavares, Marner, Nazem Kadri ja Morgan Rielly muodostavat nimittäin tällä hetkellä NHL:n pelottavimman ylivoimakoostumuksen. Jo harjoituskaudella toimimaan lähtenyt ylivoimapeli on rankaissut vastustajia toistaiseksi kerran neljästä-tahdilla, eikä vauhdin kannata ainakaan odottaa hidastuvan.

Edellä mainittu supertähtikaksikko tulee lyömään taululle kovia tehoja myös ylivoimapelissä.

Viisikossa on niin paljon taitoa ja vaihtoehtoja, että sitä vastaan puolustamisesta tulee mille tahansa joukkueelle lähes mahdotonta. Mitch Marner on ylivoimapelin kapellimestarina maailman ehdotonta eliittiä eikä viimeistelyosastollakaan ole puutteita. Matthews ja Tavares ratkovat sen mukaan, kumpi milloinkin jää auki – Marner ja Reilly toimittavat kyllä pelivälinettä perille.

Matthews ja Tavares ovat tehneet toistaiseksi kuusi ylivoimamaalia kahteen pekkaan. NHL:n ylivoimatilaston kakkoseksi sijoittuva Washington Capitals on tehnyt yhtä monta osumaa joukkueena.

Auston Matthews
Auston Matthews.Getty Images

On selvää, etteivät Matthews ja Tavares hakkaa maaleja alkukauden tahtiin läpi vuoden, mutta kokonaisuuden huomioon ottaen 50 maalia ja 100 tehopistettä ovat molemmille täyttä realismia. Etenkin nuoren ja nälkäisen Matthewsin on turha odottaa nostavan hetkeksikään jalkaa kaasulta – amerikkalaisnuorukainen haluaa olla lajin suurin ja kaunein jokaisena iltana.

Oli taululla tai tilastoissa mitä numeroita tahansa, päävalmentaja Mike Babcockin piiska ei lakkaa viuhumasta ennen kuin Torontossa juhlitaan Stanley Cupia. Jos sittenkään.

Tämä pitää liikkeessä niin yksilöt kuin kollektiivin.

Pelillisesti Matthews-Tavares- kaksikko sen sijaan hyötyy eri ketjuissa pelaamisesta peluutusten kautta niin paljon, että tulosta tulee väkisinkin, mikäli pelaajat pysyvät terveinä.

Torontossa on juuri nyt käsillä jotakin todella poikkeuksellista. Jalkeilla on yksi modernin NHL:n, miksei jopa lajihistorian, vaarallisimmista parivaljakoista. Ja tätä herkkua kannattaa jokaisen jääkiekon ystävän seurata tarkalla silmällä, sillä tällaisia tandemeita nähdään NHL-jäillä todella harvoin.

Lue myös:

Jesperi Kotkaniemen kotidebyytissä melkoiset seremoniat – Canadiens-kapteeni "sytytti" koko kaukalon tuleen

Laineen kuiva kausi jatkuu, Rinne valittiin ansaitusti ottelun parhaaksi pelaajaksi – "Paljon tunnetta ja fyysistä peliä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat