Suora

  • Jalkapallon naisten maaottelu: FIN - ISL
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: CHN - ESP
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: RSA - GER
  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon naisten maaottelu Suomi - Islanti 17.6.
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: NGA - FRA
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: KOR - NOR
  • Urheiluruutu
  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

Muodostelmaluistelun MM-liput myytiin tunnissa loppuun – huippusuositun lajin olosuhteet ovat parantuneet, mutta maailmanmestarijoukkue voi silti joutua harjoittelemaan seitsemässä eri hallissa viikossa

Olosuhteet huippusuositun muodostelmaluistelun harrastamisen ovat parantuneet, mutta tekemistä riittää vielä.

taitoluistelu
Marigold IceUnity
Marigold IceUnity, arkistokuvaSari Niskanen

Muodostelmaluistelun MM-kisat järjestetään ensi huhtikuussa Helsingissä. Liput tulivat myyntiin maanantaina ja menivät saman tien. Lyhyt- ja vapaaohjelmakisaan oli myynnissä yhteensä 12 000 paikkaa. Ne myytiin loppuun tunnissa. Taitoluisteluliiton toiminnanjohtaja Outi Wuorenheimo avasi suuren suosion syitä Yle Urheilulle.

– Muodostelmaluistelu on Suomessa valtavan suosittua. Suomessa laji on maailmanlaajuisesti laajimmalle levinnyt. Meillä on 182 joukkuetta, ihan pienistä yli 60-vuotiaisiin asti.

Kun joukkueessa on 20 luistelijaa, päästään tällä laskutavalla reiluun 3 600 harrastajaan. Lisäksi Suomessa on paljon lajin jo lopettaneita harrastajia, jotka ovat ostaneet sankoin joukoin lippuja. Mukana on jopa satoja entisiä MM-edustajia. Ulkomailta lipun ehti ostaa noin 800 lajin ystävää.

– Olen tietysti todella iloinen, että halli myytiin loppuun, mutta samalla todella surullinen, että paikkoja oli niin vähän, Wuorenheimo sanoi.

Kisat järjestetään Helsingin jäähallissa, koska Helsingin Areena on silloin muussa käytössä. Sinne katsojia olisi tietysti mahtunut enemmän.

Lajin suosiosta huolimatta perinteinen käsitys on se, että muodostelmaluistelun tapaiset lajit joutuvat kärsimään jääaikojen jaossa, koska niissä mennään jääkiekon ehdoilla. Näin toki osittain on edelleen, mutta Wuorenheimon mukaan parempaan suuntaan on menty.

– Monessa kaupungissa jäälajit ovat lähestyneet toisiaan. Vanha vastakkainasettelu jääkiekko vastaan taitoluistelu, ringette, pikaluistelu on vähentynyt tosi paljon.

Prime time -aikaa kaikki lajit kuitenkin toivoisivat enemmän. Muodostelmaluistelijat eivät voi harjoitella päiväsaikaan kuten yksinluistelijat, koska koko joukkue täytyy saada paikalle. Harjoituksia täytyy siis pitää illalla. Sama koskee jääkiekkoa, ja silloin tunnit loppuvat helposti kesken.

Tilanne on johtanut siihen, että esimerkiksi maailmanmestarijoukkue Marigold IceUnity saattaa joutua harjoittelemaan seitsemässä eri hallissa viikon aikana. Sama koskee muitakin joukkueita.

– Se on se haaste, jota ei vielä ole saatu ratkaistua. Olisi järkevää keskittää harjoitteita tiettyihin halleihin. Ongelmaan on syynä esimerkiksi se, että pienten lasten luistelukoulut halutaan pitää mahdollisimman lähellä kotia.

Eri halleissa harjoitteleminen tuo myös sen ongelman, että jäät ovat erikokoisia. Se tuo ongelmia ohjelmien harjoittelemiseen. Jos ollaan todella pienellä jäällä, tehdään ohjelman harjoittelemisen sijaan ehkä tekniikkatreeni.

Jäälajien yhteistyössä on kuitenkin Wuorenheimon mukaan menty eteenpäin. Hän kertoo esimerkin kotikaupungistaan Espoosta, jossa Jääkiekkoilun Tuki -yhdistys on muuttanut nimensä Jääurheilun Tueksi. Siellä asioita käydään yhdessä läpi. Samanlaista kehitystä hän toivoo muuallekin.

Lue myös:

Muodostelmaluistelun MM-kisaliput myytiin saman tien loppuun – "Kunpa voisimme järjestää ylimääräisen keikan kuten muusikot tekevät"

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat