Suora

 • Rytmisen MM, joukkueiden välinefinaalit
 • Tanssin Grand Slam, lattarit
 • Painin MM, vapaapaini
 • Rytmisen MM, joukkueiden 5 pallon sekä 3 vanteen/2 keilojen loppukilpailut
 • Painin MM: Vapaapaini
 • Urheilukierros
 • Urheiluruutu
 • Huoliteltu puhe
 • Ysäriä ja rillausta
 • Vastentahtoinen paluumuuttaja Jac Karlsson ikävöi käsipalloilijan ammattilaiselämää
 • Urheiluruutu

Viime kauden yllätysmestarin valmistautuminen viimeiseen kauteen on ollut täynnä vastoinkäymisiä, mutta Anssi Pentsinen toppuuttelee vielä haikeita fiiliksiä – "Ettei koko vuosi olisi luopumista"

Sprinttihiihtäjänä meritoitunut Anssi Pentsinen päättää uransa huippu-urheilijana ensi keväänä. Viimeisellä kaudellaan hän on keskittynyt enemmän normaalimatkoihin kuin sprinttiin.

hiihto
Anssi Pentsinen kuvassa.
Tomi Hänninen

Kun Anssi Pentsinen istui viime tammikuussa Vantaan SM-hiihtojen 15 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailun jälkeen toimittajien edessä lehdistötilaisuudessa, pystyi hänen kasvoiltaan lukemaan pienoisen hämmennyksen.

Pentsisen oikealla puolella istui matkan moninkertainen Suomen mestari Matti Heikkinen ja vasemmalla puolella useita mitaleja normaalimatkoilla saavuttanut Perttu Hyvärinen. Pentsinen oli kukistanut Heikkisen tarkkaan ottaen 16,4 kilometrin matkalla peräti 19 sekunnilla ja oli tuore Suomen mestari.

Se oli melkoinen teko aiemmin sprintissä meritoituneelta hiihtäjältä, joka ei ollut kertaakaan harjoituskaudella edes haaveillut SM-kullasta kyseisellä matkalla.

Suomen mestaruus ja kauden muut hyvät tulokset normaalimatkoilla, muun muassa Salpausselän 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan 17. sija, nousivat tärkeään rooliin keväällä, kun Pentsinen pohti uransa jatkoa.

– Jos ne normimatkat eivät olisi viime talvena kulkeneet, olisi urheilu-ura päättynyt varmasti viime kevääseen, Pentsinen kertoi nyt uuden – ja samalla viimeisen maailmancupkautensa – kynnyksellä.

Minulla on nykyään parempi motivaatio ja innostus “distanssipuolella”

32-vuotias hiihtäjä siirsi aikoinaan vuonna 2011 panostuksen sprinttihiihtoon, mutta vuodet ovat tehneet tehtävänsä. Pentsinen myöntää olleensa viime kaudella sprinttiin jo “henkisesti leipääntynyt” ja siksi hän siirsi katseensa yhä enemmän pidemmille matkoille.

Pentsisen fyysiset ominaisuudet puoltaisivat sprinttihiihtoa normaalimatkojen sijaan, sillä hänen maksimaalinen hapenottokykynsä ei riitä maailman huipulle pitkillä matkoilla. Hän tietää itsekin, että hänen menestymismahdollisuutensa olisivat paremmat sähäköissä sprinteissä.

Se ei kuitenkaan riitä hänelle syyksi jatkaa sprintterinä.

– Minulla on nykyään parempi motivaatio ja innostus “distanssipuolella”, Pentsinen sanoi.

– Viime talvena tuli niin hyviä onnistumisia, että minulla on uskoa ja toivoa, että hyvänkin tuloksen tekeminen on mahdollista.

Sprintissä Pentsinen on hätyytellyt maailmancupissa finaalipaikkoja useastikin ja on parhaimmillaan ollut Düsseldorfin vapaan hiihtotavan sprintissä neljäs vuonna 2011. Jotta vaihdos normaalimatkoille tyydyttäisi Pentsistä tuloksellisesti, pitäisi hänen hiihtää maailmancupin osakilpailuissa pisteille eli 30 parhaan joukkoon.

Jo viime kaudella Pentsinen haaveili Pyeongchangin olympiakisoissa viestijoukkueeseen pääsystä, mutta tuolloin tavoite ei toteutunut. Ensi helmikuussa hänellä olisi uusi mahdollisuus Seefeldin MM-kisoissa.

– Ensi kauden päätavoitteikseni Seefeldissä on muodostunut pertsan 15 kilometriä ja viestihiihto. Sprintit ilman muuta hiihdän, jos olen siinä neljän miehen joukkueessa mukana.

Seefeldistä löytyy kahdenlaisia ratoja, joista toisessa on lyhyet ja terävät nousut ja toisessa pidempiä ja loivempia työpätkiä. Pentsisen mukaan hänelle sopivat lyhyet ja terävät nousut paremmin, mutta lähtökohta on kuitenkin se, että hän on tulevilla MM-laduilla kunnossa.

– MM-kisoissa pyrin 15 joukkoon. Ja viestissä tavoitteena on tietenkin mitali, hän vakuutti.

Miesten 15 kilometrin voittaja Anssi Pentsinen tuulettaa maalissa maastohiihdon SM-kisoissa Vantaan Hakunilassa.
Miesten 15 kilometrin voittaja Anssi Pentsinen tuulettaa maalissa maastohiihdon SM-kisoissa Vantaan Hakunilassa.Jarno Kuusinen / All Over Press

Viimeiseen maailmancupkauteen valmistautuminen ei ole sujunut Pentsiseltä aivan suunnitelmien mukaan. Toukokuussa tehty pyöräleiri Mallorcalla Krista Pärmäkosken kanssa sujui kyllä hyvin, samoin kuin Sognefjälletin hiihtoleirikin, mutta sen jälkeen alkoivat vaikeudet.

Norjan leirin jälkeinen sairastuminen söi tehoja Pentsisen harjoittelusta, mutta vielä isompi takapakki tuli heinäkuussa, kun hän loukkasi nilkkansa Imatralla Ukonniemen pesäpallostadionilla järjestetyssä sprinttihiihtotapahtumassa. Pentsinen kaatui erässään kaksi metriä ennen maaliviivaa, kun hänen suksensa “haukkasi” lumeen. Pentsisen nilkka vääntyi, ja vaikka hän säästyikin murtumilta, haittasi se harjoittelua peräti kolmen kuukauden ajan.

– Sinänsä nilkka ei mennyt pahasti, sillä pystyin rullahiihtämään, sauvakävelemään ja harjoittelemaan salilla täysillä, mutta teräviä liikkeitä en pystynyt tekemään ollenkaan.

Erityisesti Pentsistä harmitti se, ettei hän ole pystynyt juoksemaan. Juokseminen on aina ollut hänelle se luontaisin tapa harjoitella. Nyt nilkan tilanne on jo parempi.

– Pari viikkoa sitten pystyin jo juoksemaan yhden maastokisan Vantaalla, Pentsinen myhäili tyytyväisenä ja myönsi, ettei ole enää jaksanut murehtia vastoinkäymisistä.

– Ainahan joku asia urheilu-uralla huolettaa, mutta ehkä tässä on sen verran jo tullut ikää, ettei ihan niin paljon stressaa kuin nuorempana.

Välillä olen ollut todella alamaissa, mutta sitten tulee toivon pilkahduksia.

Maastohiihtomaajoukkue matkasi perjantaina kesän viimeiselle korkean paikan leirille jo tutuksi tulleelle Val Senalesin jäätikölle. Pentsinenkin on mukana, mutta mukaan lähteminen ei ollut vielä alkuviikosta itsestään selvää. Tuolloin Pentsinen kävi Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksessa kuntotestissä ja sai sekä hyviä että huonoja tuloksia.

– Se on ollut vähän kauden kuva, Pentsinen hymähti.

– Välillä olen ollut todella alamaissa, mutta sitten tulee toivon pilkahduksia.

Testien perusteella Pentsisen vahvuudet löytyvät nyt aerobiselta puolelta, ja hän luottaakin siihen, että saa sitä kautta hyvät ominaisuutensa esiin. Sen sijaan hermostollisessa nopeus- ja maksimivauhdissa tulokset olivat huonommat kuin aikaisemmin.

Mikä kuormituksen on aiheuttanut, siihen Pentsinen ei osaa vastata.

– Varmasti se on levon ja harjoittelun suhde. Se on se ensimmäinen tylsä vastaus siihen, mistä asiaa voisi lähteä purkamaan, hän sanoi.

– Mutta sen verran hyvät tulokset olivat, että uskallan lähteä Val Senalesiin lähteä. Mennään eteenpäin, keskitytään aina seuraavaan treeniin, eikä jäädä siihen sen kummemmin makaamaan.

Anssi Pentsinen sprinttifinaalissa Salpausselälä 2018.
Anssi Pentsinen sprinttifinaalissa Salpausselälä 2018.EPA-EFE/PEKKA SIPOLA

Tuleva talvi on Pentsiselle monella tapaa erilainen. Jo se, että hän tietää sen olevan viimeinen maailmancupin kausi hiihtäjänä tuo oman ekstralatauksen, mutta tämän lisäksi hänellä on joukkueessa uusi vastuualue.

Maajoukkue päätti keväällä valita naisille ja miehille omat kapteeninsa, jotka edesauttavat urheilijoiden kommunikaatiota muun muassa maajoukkueen johdon, liiton tai vaikkapa Kansainvälisen hiihtoliiton välillä. Miehet valitsivat edustajakseen Pentsisen ja naiset Kerttu Niskasen.

Pentsinen haluaa kommunikaation parantamisen myötä lisätä myös joukkueen yhteishenkeä ja yhteisöllisyyttä sekä piristää ilmapiiriä ja keksiä oheistoimintaa esimerkiksi leireille. Tällaista oheistoimintaa ovat olleet muun muassa Pentsisen vetämät kehonhuoltotuokiot iltaisin, joissa hiihtäjät ovat saaneet syventyä joogaan ja syvävenytyksiin.

Pentsisen oma innostus kehonhuoltoon alkoi pari vuotta sitten, kun hän huomasi oman hiihtonsa olevan jo “vanhuuden jäykkyyden” takia liikerajoitteista.

– Toissa vuonna päätin, että asialle pitää tehdä jotain ja aloin käydä toiminnallisessa venyttelyssä, liikkuvuusharjoittelussa ja joogassa. Sitä kautta siitä innostuin ja olen sitä muillekin esitelmöinyt. Kyllä siellä aina joku on tullut tunnille, Pentsinen naurahti.

Ajattelin yrittää nauttia niin paljon kuin pystyn. Hiihtää niin rennoin ja hyvillä mielin kuin pystyn.

Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, Anssi Pentsisen vuonna 2008 alkanut maailmancup-ura hiihtäjänä päättyy ensi vuoden maaliskuun 24. päivänä. Se, että päätös on jo tehty, antaa hyvän selkänojan kaikelle hänen toiminnalleen, mutta tästä huolimatta Pentsinen yrittää olla ajattelematta lopettamista liikaa.

– Ajattelin yrittää nauttia niin paljon kuin pystyn. Hiihtää niin rennoin ja hyvillä mielin kuin pystyn, hän pohti.

– Olen yrittänyt ainakin vielä toppuutella haikeita fiiliksiä. Ettei tulisi sellaista ajatusta, että tässä nyt ollaan viimeistä kertaa täällä ja viimeistä kertaa näiden ihmisten kanssa. Ettei koko vuosi olisi sellaista luopumista.

Vaikka Pentsisen aktiiviura hiihtäjänä päättyy vasta tulevana keväänä, on hänellä jo tulevaisuuden suunnitelmia osittain valmiina. Hän haki Iivo Niskasen valmentajan Olli Ohtosen kehotuksesta Vuokatissa järjestettävään Jyväskylän yliopiston liikuntateknologian maisterikoulutukseen ja aloitti kaksi vuotta kestävät opiskelut tänä syksynä.

Kenties näiden opiskelujen kautta Pentsisen matka kulkee Kiinaan, sillä Vuokatin urheiluopisto tekee tällä hetkellä tiiviisti yhteistyötä Kiinan urheiluministeriön kanssa. Pentsinen ei sulje tätäkään mahdollisuutta pois ajatuksistaan.

– Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo ja löytyykö sieltä tekemistä, hän totesi.

Sen Pentsinen tietää ainakin varmaksi, että ensi kevään hangilla hän piirtää viimeiset suksen jäljet lumeen huippu-urheilijana. Todennäköisesti se tapahtuu huhtikuun puolivälissä Lapponia-hiihdossa, jossa onkin tarjolla kolmelle päivälle kisattavaksi pisimmillään peräti 80 kilometrin matka.

– Siellä saa hiihtää mielensä hyväksi, Pentinen naurahti vielä niin kovin kaukaiselle ajatukselle.

Lue myös:

Iivo Niskasen olympiakullan metsästys oli kaatua jo kuukautta ennen h-hetkeä, mutta valmentajan kanssa tehdyt ratkaisut pelastivat menestyksen – nyt kulta-Iivon tavoitteena on menestyä vapaallakin

Ristomatti Hakola hyppää maajoukkueen letkasta ja kiittää Niskasta esimerkistä – "Iivo näytti meille muille, että kaikki on mahdollista"

Pärmäkoski mieltyi ensi talven MM-latuihin – "Kovakuntoisin voittaa Seefeldissä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat