Suora

 • Hiihdon MM, miesten yhdistelmäkilpailu
 • Katowice Major CS:GO, The new legends' stage
 • Hiihdon MM, Urheilustudio, Seefeld 23.2.
 • Hiihdon MM, mäkihypyn suurmäki HS 130
 • Elävä arkisto esittää
 • Pikaluistelun sprintti-MM
 • Lentopallon SM: Naisten Mestaruusliiga LP Viesti - Hämeenlinnan Lentopallokerho
 • Tazawako, kumparelasku
 • Urheiluruutu
 • Hiihdon MM, päivän parhaat, Seefeld 23.2.
 • Hiihdon MM, mitalijuhla, Seefeld 23.2.
 • Suur-Hamareita ja E-peleitä
 • Pikaluistelun sprintti MM, naisten ja miesten 500m ja 1000m
 • Urheiluruutu
 • Urheiluruutu
 • Suur-Hamareita ja E-peleitä

Kommentti: Kumman etu on tärkeämpi, Jesperi Kotkaniemen vai NHL-seuran?

Jos Montreal Canadiens ajattelee Jesperi Kotkaniemen parasta, se palauttaa lahjakkaan suomalaisnuorukaisen Ässiin, kirjoittaa Yle Urheilun Tommi Seppälä.

NHL
jesperi kotkaniemi
Francois Lacasse / Getty Images

Montrealin Jesperi Kotkaniemi, 19, kuuluu NHL-syksyn ehdottomiin suomalaisyllättäjiin. Nuori porilaissentteri lähti nöyrästi taistelemaan legendaarisen Montreal Canadiensin harjoitusleirille, mutta löysikin avausiltana itsensä kakkossentterin paikalta ja ylivoimapelistä.

Rehellisyyden nimissä tilanne kertoo kuitenkin enemmän Montrealista kuin Kotkaniemestä.

Toki Kotkaniemi on ansainnut kaiken saamansa hehkutuksen. Ässäkasvatti on osoittanut pystyvänsä pelaamaan NHL-tasolla etenkin hyökkäyspäässä. Kotkaniemen pelinlukutaidot sekä rohkeus pelata kiekolla ja pysyä pelivälineessä, ovat antaneet anteeksi puutteita fysiikassa.

Fysiikan ja kokonaisvaltaisen pelaamisen osalta Kotkaniemi on kuitenkin ehdottomasti raakile.

Eikä vaikea keskushyökkääjän rooli anna nuorelle pelaajalle raskaan kauden aikana armoa. Lahjakas Kotkaniemi ei myöskään ole profiililtaan kolmos- tai nelossentteri. Pelaaminen illasta toiseen vastustajan huippuyksilöitä vastaan laittaisi nuoren suomalaishyökkääjän liian koville ja kasvattaisi esimerkiksi loukkaantumisriskiä.

Tämän tietää myös päävalmentaja Claude Julien, joka on peluuttanut Kotkaniemeä valikoidusti.

Kolmessa ensimmäisessä ottelussa Kotkaniemi on aloittanut omasta päästä vain kahdesti – harvemmin kuin kukaan toinen Montreal-pelaaja. Kyse on puutteista paitsi aloituksissa, myös puolustuspelaamisessa. Montreal tuskin menee pudotuspeleihin, mutta vielä lokakuussa jokaisella pisteellä on iso merkitys. Siksi(kin) Kotkaniemeä varjellaan.

Eikä tarkoitus ole miltään osin kritisoida Kotkaniemeä, päinvastoin. Nuori porilainen omaa kaikki eväät nousta Montrealin ykkössentteriksi tulevaisuudessa, mutta vielä ei ole sen aika.

Eikä hosumisen pitäisi olla kenenkään intresseissä.

Pallo Kotkaniemen tilanteen suhteen on ehdottomasti Montrealin puolella.

Jokainen huippu-urheilija haluaa kilpailla korkeimmalla mahdollisella tasolla, joten "vapaaehtoisesti" Kotkaniemi ei Montrealista Poriin palaa. Siksi Canadiensin on otettava tilanteesta vastuu ja puhallettava peli jossakin kohdin poikki. Mikäli Habs haluaa säästää ensimmäisen vuoden Kotkaniemen tulokassopimuksesta, ratkaisu tulisi tehdä ennen 27. lokakuuta pelattavaa Boston-ottelua.

Kauden kymmenes ottelu polttaisi ensimmäisen vuoden Kotkaniemen kolmevuotisesta kontrahdista.

Juuri nyt tilanne näyttäytyy niin, että Habs peluuttaa Kotkaniemeä kakkossentterin roolissa vain, koska muitakaan ehdokkaita ei ole. Montrealin keskikaista on millä mittarilla tahansa katsottuna karmivan heikko NHL-maailmaan. Kotkaniemen lisäksi keskustaa miehittävät Philip Danault, Max Domi, Matthew Peca sekä kokoonpanon ulkopuolelle jämähtänyt Tomas Plekanec, 35.

Esimerkiksi laitahyökkääjänä paremmin tunnettu Domi ei ole pelannut yhtäkään kokonaista NHL-kautta keskikaistalla.

Se, että Kotkaniemi (48%) on joukkueensa paras aloittaja toistaiseksi, kertoo Montrealin keskushyökkääjätilanteesta olennaisen.

Katsoo Montrealin tilannetta mistä kulmasta tahansa, totuus on, että GM Marc Bergevin on epäonnistunut työssään hirvittävällä tavalla, mikä näkyy etenkin keskustassa. Ennen Kotkaniemeä seura oli onnistunut varaamaan 2010-luvulla yhden NHL-tasolle yltäneen keskushyökkääjän, ongelmapelaaja Alex Galchenyukin - tämänkin Bergevin kauppasi kesällä Arizonaan.

Jos Kotkaniemi ja Galchenyuk jätetään pois laskuista, edellinen keskushyökkääjän tontilta NHL:ään yltänyt Habs-varaus on Joonas Nättinen. Nättisen Montreal varasi kesällä 2009. Nättinen pelasi NHL:ssä yhden ottelun.

Nyt Bergervinin johdolla Montrealissa pidetään käsiä ristissä, että Kotkaniemi pystyisi kantamaan suuren vastuun heti kättelyssä. Saappaat ovat nuorelle suomalaiselle kuitenkin vielä liian suuret. Siitäkin huolimatta, että kiekkohullu jääkiekkomarkkina on alkanut ensimmäisestä päivästä alkaen leipoa sympaattisesta porilaisesta legendaariselle seuralle vapahtajaa.

Kyse on enemmän jääkiekkoyhteisön tarpeesta löytää sankari kuin pelaajan valmiuksista kantaa suurta taakkaa.

Nuorta pelaajaa ei saa ajaa väkisin tilanteeseen, mihin tämä ei ole valmis. Vaikka Kotkaniemi olisi työpaikkansa puolesta pelkäävän Bergevinin viimeinen toivo, pelaajan edun tulee ajaa kaiken edelle. Ja jos Kotkaniemen parasta ajatellaan, tämä palaa vielä kuluvaksi kaudeksi Suomeen kehittymään.

AHL ei ole vaihtoehto, koska Canadiensin farmijoukkue Laval Rocket on sarjan heikoimpia organisaatioita.

Ässissä Kotkaniemi saisi pelata suuressa kiekollisessa roolissa kokonaisvaltaista peliään kehittäen. Myös harjoittelulle jäisi Suomessa enemmän aikaa. Vaikka Ässätkään ei mestaruudesta pelaisi, Isomäki tarjoaisi juuri nyt Kotkaniemelle Montrealia paremman kasvualustan.

Maltti olisi taas kerran valttia.

Lue lisää:

Kommentti: Nyt hereillä! Torontossa on modernin NHL:n vaarallisin kaksikko

Jesperi Kotkaniemen kotidebyytissä melkoiset seremoniat – Canadiens-kapteeni "sytytti" koko kaukalon tuleen

Suosittelemme

Tuoreimmat