Suora

  • Ysäriä ja rillausta
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää
  • Kuin savuna ilmaan

Kaksi vuotta sitten hiihtomaailma kohahti Therese Johaugin dopingkäryä, nyt norjalainen sanoo oppineensa vastuuta – "En voi luottaa keneenkään"

Therese Johaug on oppinut kilpailukieltonsa aikana ottamaan vastuun tekemisistään.

hiihto
Therese Johaug palaa kilpaladuille marraskuussa.
Therese Johaug palaa kilpaladuille marraskuussa.EPA-EFE/Fredrik Hagen

Tasan kaksi vuotta sitten Kansainvälinen hiihtoliitto (FIS) julkaisi verkkosivuillaan Norjan hiihtoliiton tiedotteen, jossa kerrottiin Therese Johaugin antaneen positiivisen dopingnäytteen. Johaugin näytteestä oli löytynyt klostebol-nimistä anabolista steroidia.

Norjan hiihtomaajoukkueen lääkäri Fredrik Bendiksen kertoi ottavansa tapauksesta täyden vastuun, sillä hänen mukaansa käry johtui hänen antamastaan lääkevoiteesta. Johaug vakuutti, ettei hän ollut tehnyt mitään väärää ja että hän oli vain luottanut joukkueen lääkäriin.

Johaug sai 18 kuukauden kilpailukiellon ja joutui seuraamaan sivusta Lahden MM-kilpailut sekä Pyeongchangin olympiakisat, mutta on nyt palaamassa takaisin tositoimiin. Norjan TV2:lle (siirryt toiseen palveluun) antamassaan haastattelussa Johaug kertoo oppineensa läksynsä tämän kahden vuoden aikana.

– Olen oppinut, että olen itse vastuussa siitä, mitä teen. Enkä voi luottaa keneenkään, Johaug sanoi TV2:lle.

Hän kertoi käyneensä läpi Norjan antidopingtoimiston Puhdas urheilija -kurssin, mutta totesi, ettei mikään määrä tällaisia kursseja tai harjoituksia auta, jos ei itse ota vastuuta.

– Tämä oli muistutus siitä, että olen vastuussa siitä, mitä laitan omaan kehooni. Olen oppinut sen. Olen itseni pomo, Johaug totesi.

Norjalaishiihtäjä on yrittänyt sulkea tapahtuneen mielestään, mutta myöntää ajattelevansa viimeisen kahden vuoden tapahtumia usein. Nyt kun kilpailukausi taas lähestyy, hän pyrkii katsomaan tiukasti eteenpäin.

– Minun täytyy katsoa eteenpäin ja olla valmis siihen, että saan taas kilpanumeron rintaani, hän totesi.

Therese Johaug on kertonut avaavansa kilpakautensa marraskuun 16. päivänä 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan FIS-kilpailussa Beitostölenissä. Maailmancup starttaa seuraavalla viikolla Rukalta.

Johaugin haastattelusta kertoi ensimmäisenä Suomessa Ilta-Sanomat.

Lue myös:

Johaugin doping-saaga – näin tapaus on edennyt

Hiihtotähti Therese Johaugille 18 kuukauden kilpailukielto - olympiaunelma murskaksi

Kilpailukielto sai Johaugin ajattelemaan asioita eri perspektiivistä – "Elämä jatkuu, vaikka ei seisokaan korkeimmalla palkintokorokkeella"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat