Suora

  • Lumilautailun ja freestylen MM: Parikumpareet
  • Parikumpareet
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Painitähdet Arvi Savolainen ja Elias Kuosmanen jahtaavat Tokion olympiapaikkaa toisiaan kirittäen: “On vain hyvä, että haastajia ja halukkaita voittajia riittää”

97-kiloisissa tullaan käymään kova kisa Japanin kisalipusta, jos jompikumpi onnistuu Suomelle sellaisen tienaamaan. Kuosmanen on lähdössä Budapestiin MM-kisoihin pienistä polvimurheista huolimatta.

paini
Arvi Savolainen ja Elias Kuosmanen.
Arvi Savolainen ja Elias Kuosmanen saavat toisistaan erinomaisen treenivastustajan.Henri Pitkänen.

Legendaarisesta Rocky IV-elokuvasta tuttu Robert Tepperin No Easy Way Out raikaa ämyreistä, kun Arvi Savolainen ja Elias Kuosmanen ottavat toisistaan mittaa Tikkurilan urheilutalon painimolskilla.

– Työnnä jaloilla vielä, työnnä sieltä niin, pidä se reunalla Elias, nosta tempoa vielä, Sydneyn olympiakävijä ja Painiliiton entinen päävalmentaja Juha Lappalainen ohjeistaa tarkasti muutaman metrin päässä.

Suomella on kreikkalais-roomalaisen painin 97-kiloisten sarjassa erinomainen tilanne, sillä painoluokasta löytyy kaksi nuorta ja lahjakasta painijaa. 23-vuotiaalla Kuosmasella on ollut menestyksekäs vuosi, johon on sisältynyt aikuisten EM-pronssi sekä sotilaiden MM-kulta.

19-vuotias Savolainen puolestaan nappasi suomalaisen painihistorian ensimmäisen nuorten alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuden syyskuussa Slovakian Trnavassa.

Savolainen muutti muutama kuukausi sitten Lahdesta Helsinkiin parempien harjoitusolosuhteiden perässä, eikä päätöstä ole tarvinnut katua. Uudenmaan lahjakkaimpien painijoiden treeneissä saa vääntää ja kääntää tosissaan.

– Asiat ovat lähteneet rullaamaan todella hyvin, ja olen iloinen, että tuli tämä päätös tehtyä.

Molemmat korostavat kuin yhdestä suusta, kuinka arvokasta on saada kovaa treenivastusta päivittäin.

– Meillä on erittäin hyvä tiimi tässä ja neljä isoa kaveria treenaamassa. Se on tosi hieno ja tärkeä tilanne. Kaikki menevät eteenpäin, ja se osoittaa, että teemme hyvää työtä. Painissa täytyy joka kisoissa ja ottelussa osoittaa paremmuus, ja se on vain hyvä, että haastajia sekä halukkaita voittajia riittää, Kuosmanen näkee.

– Painissa on useita arvokisoja vuosittain, eikä kovasta kilpailusta samassa painoluokassa ole missään tapauksessa mitään haittaa, hän painottaa.

– Olen nähnyt, miten Elias harjoittelee, ja kun hän on saavuttanut aikuisten arvokisamitalin ja kärjen, tietää että sinne on itselläkin mahdollisuus. Siitä saa lisämotivaatiota. Pystyn laittamaan kampoihin Eliakselle ihan hyvin treeneissä, mutta nokkimisjärjestys selviää aikanaan, kun pyrimme samoihin kisoihin, Savolainen sanoo.

Elias Kuosmanen.
Elias Kuosmanen.

Kuosmasen polvi jo MM-kunnossa

Vielä tänä vuonna kilpailuasetelma on ollut selkeä, sillä Savolainen on otellut juniorien puolella ja Kuosmanen on ollut luokassa aikuisten arvokisaedustaja. Kaksikko on kohdannut kisoissa kerran, ja silloin Kuosmanen oli vahvempi. Hän on myös sijoittunut paremmin niissä kisoissa, joissa molemmat ovat olleet mukana.

Kuosmasen vuoden isoin tavoite odottaa nurkan takana, sillä MM-kisat Budapestissa alkavat ensi viikonloppuna.

Vantaalaisen taivaalle nousi synkkiä pilviä noin kuukausi sitten, kun hän satutti polven sivusiteen Puolassa käydyssä turnauksessa. Polvi teipattuna treenaava Kuosmanen ehti pelätä leikkauspöydän kutsuvan, mutta juuri nyt näyttää siltä, että hän pääsee kisakoneeseen mukaan.

– Lähdin työntämään rajusti ja jalka jäi huonoon asentoon. Polveen tuli onneksi vain osarepeämä, ja olen pystynyt koko ajan treenaamaan kahdesti päivässä. Rasitustasoa on nostettu pikkuhiljaa pienen kuntoutuksen jälkeen, eikä kunto ole kadonnut mihinkään. Nyt pystyn ottelemaan jo täysillä. Olen luottavaisin mielin polven ja oman painin suhteen.

Kuosmanen ei ole antanut polvivamman masentaa, vaan tähtäin on menestyksessä pienestä puolikuntoisuudesta huolimatta. 97-kiloisten sarja otellaan vasta kisojen viimeisinä päivinä 27. ja 28. päivä, joten toipumisaikaa on vielä pari viikkoa.

– Lupasin päävalmentaja Marko Yli-Hannukselalle, etten lähde kisoihin, jos en ole sellaisessa kunnossa, että pystyn menestymään. Nyt kun olen lähdössä, luotan siihen, että se on ihan mahdollista ja realistista.

– Suurin osa menestyksestä tulee niin, että kaikki menee hyvin koko vuoden. Joskus taas edetään vaikeuksien kautta voittoon, ja pyritään nyt tekemään tästä sellainen tarina.

Polvivaiva pois lukien vahvana pystypainijana tunnetun Kuosmasen valmistautumisjakso on sujunut onnistuneesti. Aiemmin tässä kuussa niin Kuosmanen kuin Savolainenkin olivat Saksan Heidelbergissä viikon painileirillä.

– Treenit ovat kulkeneet hyvin, ja painia on tullut tosi paljon. Mattopuolustuksen kanssa on tehty töitä, ja nyt viime aikoina siinä on menty eteenpäin, Kuosmanen toteaa.

Mikäli takapakkia vielä tulee, eikä Kuosmanen pysty kisaamaan, Savolainen sanoo olevansa valmis hyppäämään varamiehenä mukaan.

– On siitä tässä puhuttu ja valmiina ollaan, jos tarvetta ilmenee.

Arvi Savolainen kultatuolissa.
Maailmanmestari Savolainen pääsi kultatuoliin kotiinpaluun jälkeen viime syksynä.Yle / Ossi Saarinen

Tokio molempien tähtäimessä

Savolaisen historiallinen MM-kulta sai paljon mediahuomiota, ja viime torstaina saavutusta juhlittiin vielä nuorukaisen kotikaupungissa Lahdessa.

Maailmanmestari kertoo pitäneensä pienen tauon kisojen jälkeen.

– Enemmän tuli tosiaan huomiota kuin aiempien mitalien yhteydessä. Kisojen jälkeen ladattiin hieman akkuja, ja nyt on ryhdytty jälleenrakentamaan peruskuntoa. Katseet ovat kohti tulevaa.

Kuosmanen on seurannut treenikaverin kehitystä tyytyväisenä. Maailmanmestaruus ei tullut yllätyksenä.

– Arvi oli mielestäni maailman paras juniori jo viime vuonna, ja nyt pää piti tiukassa paikassa. Hän otti sen tittelin, joka hänelle kuuluikin.

Molempien tähtäin siintää Tokion vuoden 2020 olympiakisoissa, joihin on aikaa hieman alle kaksi vuotta. Olympiapaikkoja on jaossa eurooppalaispainijoille kaikkiaan kymmenen, joista kuusi on tarjolla ensi vuoden MM-kisoissa. Maapaikkoja on saatavilla tuttuun tapaan vain yksi.

Savolainen sanoo, että viiden renkaan kisoihin selviytyminen on unelma, jonka eteen hän tekee töitä. Erityinen kehityskohde tuleville vuosille on myös mielessä.

– Tekniikka on painissa tosi tärkeää, eikä sille ole olemassa ylärajaa. Sitä voi aina kehittää.

Vaikka Kuosmasen ajatukset ovat juuri nyt Unkarin MM-kisoissa ja sen jälkeen alle 23-vuotiaiden MM-kisoissa Bukarestissa, taustalla on koko ajan ajatus Tokiosta.

– Sinne pääseminen ja siellä menestyminen on ollut se pitkän tähtäimen tavoite jo pitkään. Olen olympiavuonna 25-vuotias, ja se alkaa olla optimi-ikä menestyä.

Kuosmanen jäi urheilukoulun jälkeen työskentelemään Santahaminaan, ja maanantaina aloittavassa saapumiserässä on mukana myös alokas Savolainen. Erityistä kohtelua ei ole kuitenkaan luvassa.

– Ihan yhtä kovaa kuin muillekin. “Vihreissä” kaikki ovat samalla viivalla, eikä siellä kohdella ketään eriarvoisesti meriittien tai muiden mukaan.

Savolainen odottaa kersantti Kuosmasen komentoa mielellään.

– Innolla odotan hänen ja muidenkin komentoa, sillä armeija on sellainen lisä arkeen ja siellä pääsee kokeilemaan uusia juttuja. En usko, että se millään tavalla sotkee harjoittelua, sillä se on kuitenkin urheilukoulu ja nimenomaan urheilijoiden ehdoilla optimoitu.

Lue myös:

Petra Olli mitalijahtiin Budapestiin – tässä Suomen MM-kisajoukkue

Historiallisen painimestaruuden voittanut Arvi Savolainen unelmoi jo uroteoista Tokion olympialaisissa – arvokisojen edustuspaikoista tulossa hurja suomalaisvääntö

Historiallinen suoritus! Arvi Savolainen paini vakuuttavasti nuorten maailmanmestariksi

Sotilaiden MM-kisoista suomalaismenestystä: EM-pronssimitalisti Kuosmanen paini kultaa, Halmesmäki pronssille

Mitalikakku maistui EM-pronssimitalistille – "Olympiakulta on suuri unelma ja tavoite, johon kaikki mun tekeminen tähtää"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat