Kaisa Sali harmitteli överiksi mennyttä harjoittelua: "Hyvänä päivänä olisin voinut olla kolmas tai jopa toinen"

Kaisa Sali näytti suomalaista sisua Havaijin Ironman-kilpailussa.

Kaisa Sali vuoden 2018 Havaijin Ironman-kilpailussa. Kuva: EPA

Triathlonisti Kaisa Sali on paremmassa kunnossa kuin koskaan, mutta liian kovat harjoitukset ennen Havaijin Ironman-kisaa kostautuivat. 37-vuotias Sali sijoittui Havaijilla lauantaina seitsemänneksi. Salin kisa meni pipariksi heti uintiosuudella.

– Päällimmäisenä mielessä on ehkä pieni pettymys. Seitsemäs sija ei ollut se, mitä lähdin hakemaan. Tunsin tänään heti uinnin alussa, että tänään ei ole ollenkaan hyvä päivä. Oli sellainen väsynyt olo. Olen kuitenkin tyytyväinen ja ylpeä suorituksestani, sillä vaikeana päivänä pystyin taistelemaan seitsemännen sijan, reipas Sali kertoi Yle Urheilulle.

– Ei jäänyt mitään hampaankoloon, en vain pystynyt parempaan tänään. Tänään ei olisi ollut ainesta parempaan.

Sali paransi aikaansa viime vuodesta lähes kymmenellä minuutilla. Salin kokonaisaika oli 8.54.28.

– Aika parani, mutta nyt oli huomattavasti helpompi keli. Ei voi ihan täysin verrata viime vuoteen. Tuulet olivat helpommat kuin viime vuonna, eikä ollut niin kuumakaan. Nyt oli huomattavasti nopeampi päivä. Sanoisin, että nyt oli sen kymmenen minuuttia nopeampi keli. Keli oli kokonaisuudessaan helpompi kuin parina edellisenä vuotena. Nyt pyöräilyosuus oli melkein kokonaan varjossa.

Salin kisa alkoi kehnosti, kun hän jäi jalkoihin uintiosuuden lähdössä.

– Uintiosuus oli ihan surkea. Jäin startissa jalkoihin – se meni ihan penkin alle. Se oli selkeä alisuoritus. Pyöräily tuntui koko ajan huonolle. Se ei ollut ollenkaan sellaista, miltä täällä treeneissä on tuntunut, Sali selvitti.

Suomen triathlonin kirkkain tähti harjoitteli Havaijilla kolme viikkoa ennen kilpailua.

– Pyöräilyosuuden alussa tajusin, että treenit täällä ovat menneet vähän överiksi. Harjoituksissa oli vähän liikaa intoa, kun ajoin liian pitkiä lenkkejä. Se vei parhaimman terän. Se tuntui tänään jaloissa. Sama juttu oli juoksussa, en saanut kovaa lyöntiä missään vaiheessa päälle. Oli sellainen yleisesti väsynyt ja tyhjä fiilis.

Kuva: Snou Creative

– Pyöräilyosuudella oli sellainen fiilis, että voisin keskeyttää, mutta selvisin suomalaisella sisulla läpi siitä. Juoksureitin varrella oli myös paljon suomalaisia kannustamassa. Se auttoi jaksamaan, Sali kiitteli suomalaiskatsojia.

Sali myönsi, että hänen olisi pitänyt malttaa harjoitella kevyemmin ennen kilpailua.

– Oli hyvä päätös siirtyä tänne kolme viikkoa ennen kilpailua, mutta treenit menivät överiksi, kun ajoin pari kertaa koko kisareitin läpi viiteen tuntiin vuuhuu-meiningillä. Olisi ollut erittäin hyvä ratkaisu, jos olisin malttanut ottaa tietyt treenit täällä kevyemmin. Intouduin pikkuisen liikaa.

"Nyt tuntuu kyllä siltä, että en pysty lopettamaan tällaiseen suoritukseen"

Kahdessa edellisessä Havaijin kilpailussa Sali sijoittui viidenneksi.

– Koen, että olen paljon paremmassa kunnossa kuin viime vuonna. Jäin kuitenkin paljon kauemmas omasta potentiaalistani kuin aikaisempina vuosina. Kisa oli todella kovatasoinen. Uskon, että hyvänä päivänä olisin voinut olla kolmas tai jopa toinen.

Kisan voitti neljännen kerran peräkkäin Sveitsin Daniela Ryf, joka oli 28 minuuttia suomalaista nopeampi.

– Daniela teki ihan tajuttoman suorituksen, Sali äimisteli.

37-vuotias huippu-urheilija ei ole vielä täysin varma, jatkuuko ura vielä ensi kaudella, mutta polte kisan jälkeen oli todella kova.

– Nyt tuntuu kyllä siltä, että en pysty lopettamaan tällaiseen suoritukseen, mutta ihan sataprosenttista vastausta en vielä anna. Nyt edessä on ihan täydellistä lepoa, katsotaan sen jälkeen, mitä tehdään, Sali päätti.

Lue myös: