Suora

  • Anton Lundell: 17-vuotias maailmanmestari ja jääkiekkoammattilainen
  • Jääkiekon U18 MM: Puolivälieräottelu USA - FIN
  • Jääkiekon U18 MM, puolivälieräottelu USA - FIN
  • SM-liigan kolmas loppuottelu Kärpät-HPK
  • Jääkiekon Nordic cup: FIN - SWE
  • Jääkiekon Nordic cup, Suomi - Ruotsi
  • Urheiluruutu
  • Koostejakso - kauden parhaat palat

"Vahva meksikolainen olut yllätti" – olympiakisojen ensimmäisestä dopingkärystä 50 vuotta

Ruotsalainen Hans-Gunnar Liljenwall säilyy ikuisesti ensimmäisenä olympiakisoissa dopingtestissä kärynneenä urheilijana.

doping
Hans-Gunnar Liljenwallista tuli ensimmäinen olympikisoissa kärähtänyt urheilija.
Hans-Gunnar Liljenwallista tuli ensimmäinen olympikisoissa kärähtänyt urheilija.AOP

Ruotsalainen Hans-Gunnar Liljenwall edusti maataan Meksikossa 1968 jo toisissa olympiakisoissa. Hän oli hakenut kokemusta jo Tokiossa, jossa sijoittui lajissaan nykyaikaisessa viisiottelussa henkilökohtaisessa kilpailussa 11:s.

Joukkuekilpailussa Ruotsi oli 1964 neljäs ja hävisi vain niukasti mitalin. Neuvostoliitto oli ylivoimainen, mutta sekä hopeaa saanut Yhdysvallat kuin pronssille yltänyt Unkari olivat vain reilun sadan pisteen päässä.

Meksikosta nykyaikaisen viisiottelun henkilökohtaisen kilpailun voitti ruotsalaisen Björn Ferm. Myös joukkuepronssia oli tulossa kun Hans-Gunnar Liljenwall sijoittui kahdeksanneksi ja Hans Jacobsonkin sijoittui paremmin (17:s) kuin paras suomalainen Seppo Aho (19:s).

Vaan kuinkas sitten kävikään.

Nykyaikainen viisiottelu oli 50 vuotta sitten sangen eri laji kuin tänään. Tuolloin kisattiin viitenä päivänä eli esteratsastus oli ohjelmassa 13. lokakuuta ja sen jälkeen perättäisinä päivinä kilpailtiin miekkailu, ammunta, uinti ja maastojuoksu.

Esteratsastuksessa hevoset joutuivat koville, kun joutuivat kisaamaan niin aamupäivällä kuin illallakin, eikä vitsaa säästelty, kun jokainen yritti kiertää radan mahdollisimman nopeasti. Miekkailussa oteltiin kaikki kaikkia vastaan ja pahimmillaan sapelia heiluteltiin arvokisoissa jopa 14 tuntia ja 65 ottelua.

Pistoolilla ammuttiin kuviotauluun 4 x 5 laukausta, uima-altaassa kroolattiin 300 metriä ja lopullisesti sijoitukset ratkaistiin 4 kilometrin maastojuoksussa. Pistooliammunta oli siis ohjelmassa kolmantena päivänä, 15. lokakuuta, kahden fyysisesti rankan kilpailupäivän jälkeen ja yleinen tapa viisiottelijoiden keskuudessa oli, että ennen ampumasuoritusta hermoja rauhoiteltiin muutamalla oluella.

Sen oli kokenut hyväksi rentoutuskeinoksi myös tuolloin 27-vuotias Hans-Gunnar Liljenwall. Meksikon olympiakisoissa uutuutena olivat piristetestit, ja ne koituivat tällä kertaa Ruotsin ja erityisesti Hans-Gunnar Liljenwallin kohtaloksi.

Omien sanojensa mukaan Liljenwall rentoutti itseään muutamalla meksikolaisella oluella, mutta antoi kuitenkin näytteen, jonka alkoholipitoisuus oli 0,81 promillea, kun hyväksyttävä yläraja oli 0,4 promillea. Seuraukset olivat tylyt: Liljenwallin suoritus hylättiin ja samalla Ruotsi menetti jo saamansa pronssimitalin. Lisäksi Liljenwall säilyy ikuisesti ensimmäisenä olympiakisoissa dopingtestissä kärynneenä urheilijana.

Vielä vuonna 1968 hormoneja ei testattu, ja onkin tavallaan koomista, että kisoissa mitaleita saalisti lukuisia urheilijoita, jotka myöhemmin ovat avoimesti kertoneet hormonien käytöstään, suomalaisista kisoissa kultaa painonnostossa voittanut Kaarlo Kangasniemi ja keihäänheitossa toiseksi sijoittunut Jorma Kinnunen muun muassa.

Liljenwall yritti vielä mitalia Münchenistä vuonna 1972, mutta ei yltänyt 25:ttä sijaa korkeammalle. Joukkueena Ruotsi oli viides. Suomalaisille tuo Münchenin joukkuekilpailu on muuten menestys kun Risto Hurme, Veikko Salminen ja Martti Ketelä saivat joukkuepronssia Neuvostoliiton ja Unkarin jälkeen.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat