Suora

  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

Katsomokomennuksia ja selviytymistaistelua – moni suomalaispelaaja on ahtaassa raossa NHL-joukkueessaan

Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä listasi syystä tai toisesta hankalissa tilanteissa seuroissaan olevat suomalaispelaajat alkukauden osalta.

NHL
Julius Honka, Dallas Stars.
Julius Hongan osakkeet eivät ole kovin korkealla Dallasissa.Ronald Martinez / Getty Images.

Jos on Kristian Vesalainen saanut Winnipegissä kaudelleen nihkeän alun, niin samaa voi sanoa muutamasta muustakin NHL:n suomalaispelaajasta. Alla listattujen pelaajien tilanne seuroissaan ei näytä kovin hyvältä.

Markus Hännikäinen, Columbus Blue Jackets

Helsinkiläishyökkääjän tie on täysin tukossa Columbuksessa. On fyysisyyttä, luistelua, urheilullisuutta ja vähän kykyä pelatakin, mutta ovi ei aukea – päävalmentaja John Tortorellan luotto Hännikäiseen on tasan nolla.

Kolmen Blue Jackets -vuoden aikana tilille on kertynyt ainoastaan 47 NHL-ottelua. Esimerkiksi vuosi sitten Hännikäinen iski marraskuussa Floridan vieraskiertueella kahteen otteluun tehot 2+1, pelattuaan jälkimmäisessä (1+1) alle viisi minuuttia. Palkinnoksi tuli kuuden minuutin jääaika seuraavaan otteluun.

Vain raskas loukkaantumissuma avaisi oven järkevään rooliin, jos sekään. Toisaalta yksisuuntainen sopimus pitää Hännikäisen tiukasti NHL:n puolella, eikä AHL enää tälle mitään antaisikaan. NHL:n suhteen ongelmaksi alkaa nousta myös Hännikäisen 25 vuoden ikä. Suomalaislaituri ei ole mikään poika enää.

Sopimus päättyy kesällä 2019. Pitkä ja raskas kausi on taas kerran edessä.

Julius Honka, Dallas Stars

Moni kuvitteli valmentajanvaihdon auttavan "koirankopissa" viime kauden viettänyttä Julius Honkaa, mutta toisin kävi. Pattitilanne lahjakkaan suomalaispuolustajan ympärillä ei ole muuttunut tuoreen päävalmentajan Jim Montgomeryn alaisuudessa mihinkään.

Jyväskyläläisen tilannetta ei ainakaan helpottanut upeasti aloittaneen Miro Heiskasen ilmestyminen kuvioihin. Honka on pelannut kauden neljästä ottelusta toistaiseksi vain yhden, eikä tilanteeseen ole näillä näkymin luvassa dramaattista muutosta parempaan. Ei ainakaan ilman loukkaantumisia.

Hongan tilanne on kaikilta osin todella kummallinen. Stars seurasi Hongan kehittymistä AHL:ssä pitkään suurella tyytyväisyydellä, mutta NHL-maailmassa ovi on pysynyt tiukasti kiinni.

Hongalla on omat haasteensa kiekottomassa pelissä, mutta ne yksin eivät selitä vallitsevaa tilannetta. Kukaan ei tunnu Dallasissa edes tietävän, mitä heillä on Hongassa käsissään, koska pelaaja ei ole saanut missään vaiheessa rehellistä näyttöpaikkaa.

Toki nyt pakisto alkaa Heiskasen kautta olla tukossa – kahdessa ensimmäisessä parissa ei ole enää tilaa. Dallasissa ovi tuskin enää aukeaa, joten Hongan tapauksessa sopii odotella maisemanvaihdosta. Ottajia luulisi riittävän.

Roope Hintz, Dallas Stars

Hongan joukkuetoveri Roope Hintz kuului harjoituskauden suomalaisyllättäjiin. Hienosti harjoitusottelussa esiintynyt tamperelaishyökkääjä aloitti kauden ansaitusti ylhäällä.

Ensimmäiset ottelut ovat olleet kuitenkin nuorelle suomalaiselle kovaa koulua, ja edessä saattaa hyvinkin olla paluu AHL:ään. Kyyti on ollut Hintzin johtamalle nelosketjulle toistaiseksi kylmää lähes mitä tahansa joukkuetta vastaan.

Peli pyörii omassa päässä, ja kiekonhallinta- sekä maalipaikkatilastot ovat rumasti ”Hintzejä” vastaan. Aloitusympyrässäkin Hintz (40%) on saanut kovaa oppia. Kaikesta yllä mainitusta johtuen suomalaishyökkääjä seurasi viikonlopun voitokasta Anaheim-kamppailua katsomosta.

Jason Spezzan johtama uusittu nelosketju onnistui Anaheimia vastaan maalinteossa, mikä ei myöskään lupaa Hintzille hyvää. Myös Hintz, 21, on edelleen nuori pelaaja, joten hosuminen ei ole järkevää.

On fiksumpaa laittaa nuori keskushyökkääjä hetkeksi hakemaan suurempaa roolia ja itseluottamusta AHL:stä kuin pistää kokematon pelaaja kymmenen minuutin jääajoilla jatkuvaan selviytymistaisteluun kovassa NHL:ssä.

Antti Suomela.
Antti Suomela.Gavin Baker / Getty Images.

Antti Suomela, San Jose Sharks

Suomela on pidemmässä juoksussa edelleen jonkinlainen kysymysmerkki. Aloittanut NHL:ssä toki kohtalaisesti, mutta kuinka paljon pystyy vielä ruuviaan kiristämään?

Noin kymmenen minuuttia illassa pelaava Suomela on selvinnyt kuudesta ensimmäisestä ottelusta kuivin jaloin, mutta pelkkä selviytyminen ei Stanley Cupia tavoittelevassa joukkueessa riitä.

Onko Suomelasta kamppailemaan illasta toiseen liigan eliittisenttereitä vastaan? Ja samaan aikaan hyökkäyspäässä pitäisi pystyä tukemaan kärkiketjuja tehoin – etenkin, kun peluutuksessa hyvin suojeltu Suomela on ottanut 75 aloituksestaan ainoastaan yhdeksän omalta alueelta.

Saako Suomela vierellään pelaavaa Joonas Donskoita kiritettyä? Toistaiseksi pelaaminen on ollut selviytymistä. Kolmossentterin pitäisi pystyä kantamaan kymmentä minuuttia suurempaa roolia varsinkin kauden edetessä.

Toisaalta Suomela pelaa kokoa suuremmissa saappaissa Sharksin vaikean sentteritilanteen vuoksi. Jo lähtökohtaisesti San Jose oli keskikaistaltaan kysymysmerkki.

Kun Joe Thornton vielä loukkasi polvensa, jäljelle jäi käytännössä yksi leipänsä pidempään keskikaistalta tehnyt laatupelaaja, Logan Couture. Ykkösketjussa virkaa tekevänä sentterinä pelaa laitahyökkääjä Joe Pavelski. Tämä laittaa paineen paitsi Suomelalle, myös GM Doug Wilsonille.

Jos Suomela ei saa pian ketjuaan lentoon, Wilson hankkinee apua ulkopuolelta. Suomela on edelleen kehittyvä nuori pelaaja, mutta vaatimustaso Stanley Cupia tavoittelevan joukkueen kolmossentterin tontilla on korkealla. Siksi paljon pitää vielä tapahtua, mikäli espoolaislähtöinen jääkiekkoilija meinaa säilyttää positionsa läpi kauden.

Lue myös:

Kommentti: Vesalainen pulassa Winnipegissä – siirto AHL:ään on ainoa oikea ratkaisu ja vain ajan kysymys

Patrik Laine osui vihdoin, Ahon pisteputki jatkuu edelleen

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat