Kommentti: Teemu Pukin muodonmuutos on oiva osoitus Markku Kanervan "Rivelutionista"

Kreikka on Markku Kanervan miehistölle erinomainen mittari siitä, millä tiellä Suomi on, kirjoittaa Yle Urheilun Matti Härkönen.

Markku Kanerva on saanut Huuhkajien kurssin käännettyä ja kannattajien vankkumattoman suosion. Kuva: Jaakko Stenroos / AOP.

”Tahdon, rakastella Riveä.

Tahdon, rakastella Riveä.

Tahdotko, sinä Riveä?”

Näin Suomen jalkapallomaajoukkueen kannattajat hoilasivat päävalmentaja Markku ”Rive” Kanervan kunniaksi perjantaisen Kansojen liigan Viro-voiton jälkeen.

Huuhkajat otti Tallinnassa suomalaiselle jalkapallolle epätyypilliseen tapaan viime hetken voiton. Silti moni pessimistisempi on kysellyt: Onko Viron kaataminen jotain sellaista, että se antaa aihetta tällaiseen hehkutukseen? Onko todella tapahtumassa joku "Rivelution"?

Viro-ottelua pitää kuitenkin tarkastella osana suurempaa kokonaisuutta. Kansojen liigassa tulos oli jatkumoa aiemmille peleille. Kaikkien tuntema kaava on ollut se, että Suomi voittaa 1–0 ja maalintekijänä on Teemu Pukki.

Jos aikajännettä venytetään vielä enemmän, niin Suomen saldo Kanervan alaisuudessa on komeaa katseltavaa: 13 viime peliä, yhdeksän voittoa, kolme tasapeliä, vain yksi tappio ja maaliero 20-6.

Edellisen kerran Suomi on porskuttanut yhtä hyvällä saldolla Antti Muurisen alaisuudessa vuosina 2001–2002, kun 14 ottelusta Suomi hävisi vain yhden. Rehellisyyden nimissä Muurisella oli silloin käytössään Suomen kaikkien aikojen paras pelaajaryhmä.

Tällä hetkellä Suomen materiaali on paperilla huomattavasti rajallisempi, melkein rajallisempi kuin vuosikausiin. Suuria maailmantähtiä joukkueessa ei ole. Oikeastaan vain maalivahti Lukas Hradecky on sellainen, jonka moni Euroopan maa ottaisi välittömästi riveihinsä, jos se olisi mahdollista.

Toki myös muun muassa Paulus Arajuuri, Robin Lod, Tim Sparv ja Pukki ovat joukkueelle todella tärkeitä palasia. Silti tähän Suomen porukkaan pätee paljon käytetty sanonta: yksikään pelaaja ei ole joukkuetta suurempi. Tässä ryhmässä ei ole niin isoja pelaajia, joiden poissaolo murentaisi muiden itseluottamuksen.

Kanerva on valmennusryhmänsä kanssa saanut puhkuttua Huuhkajiin juuri itseluottamusta, taistelutahtoa ja sopivan määrän ilkeyttä. Ja vaikka pelitavallisesta onkin vielä paljon tehtävää, niin palapelin perustana toimivat kulmapalat, kuten tiivis koko joukkueen puolustaminen ja suoraviivaiset vastahyökkäykset, ovat havaittavissa tai ainakin hahmottumassa.

Kuva: Lehtikuva

Kreikka ensimmäinen kova testi

Kolmesta peräkkäisestä voitosta ja lohkon kärkipaikasta huolimatta lopputurnauspaikka ei vielä siinnä selkeänä horisontissa. Sinne on vielä pitkä matka. Tämän lisäksi jokainen tuleva askelma on aiempaa korkeampi.

Tänään Tampereen Ratinassa Kanervan miehistön kyvyt joutuvat tositestiin, kun vastaan asettuu Kreikka. Jos Viron hyökkääjät olivat nallipyssyosastoa, niin Kreikan hyökkäyspäässä Konstantinos-kaksikko FortounisMitroglou on täysin eri kaliiberia.

Kymppipaikalla häärivä huipputaitava Fortounis on loistava löytämään tilaa puolustuksen ja keskikentän välistä, ja on katalyytti kaikkeen hyvään, mitä Kreikan hyökkäyksissä tapahtuu. Kulmikkaan näköisesti liikkuva Mitroglou taasen on osoittanut muun muassa Kreikan, Portugalin ja Ranskan liigassa, että hän taitaa maalinteon ja on vaikeasti pideltävä.

Toisessa päässä kenttää Kreikan toppariparina pelaa Arsenalin Sokratis Papasthatopoulos ja AS Roman Kostas Manolas. Kaksikko kestää mainiosti vertailun moniin Euroopan huippumaihin nähden.

Huomionarvoista on myös Manolasin nopeus, sillä hän ei hevillä jää katselemaan Teemu Pukin perävaloja. Toppareiden aitauksessa tarvitaankin elintilan saamiseksi jo tunnettua ”Pahaa Pukkia” vielä entistä ilkeämpi Teemu Pukki.

Tavaramerkkitulos?

Teemu Pukin metamorfoosi onkin yksittäisenä asiana kuvannut erinomaisesti sitä, minkälaisen muutoksen Suomen maajoukkue on kokenut Kanervan alaisuudessa. Arasta pellavapäästä on tullut kalju karju, joka tuuppii vastustajia kentällä nurin ja nauraa vielä päälle.

Hans Backen komennossa oli vajottu jo siihen apatian pisteeseen, etteivät edes tappiot tuottaneet kannattajissa suurempaa alakuloa. Suhtautuminen oli lähinnä välinpitämätöntä. Nyt Suomi on teoriassa kolmen voiton päässä EM-lopputurnauspaikasta.

Maanantain ottelu Kreikkaa vastaan on vuosikymmeneen yksi Suomen maajoukkueen tärkeimmistä peleistä.

Etukäteen odotettavissa on erittäin tasainen ottelu. Siinä missä Suomen tavaramerkiksi on muodostunut 1–0-voitot, niin arvatkaapa, millä numeroin Kreikka on ottanut kolme edellistä voittoaan? Kyllä, 1–0.

Ottelun lopputuloksesta huolimatta Kanerva on saanut muutettua maajoukkueen ympärillä olleen apatian, jos ei nyt ihan euforiaksi asti, niin ainakin unelmaksi siitä, että ehkä vielä joku kaunis päivä...

Lue myös: