Suora

  • Uimahyppyjen MM, miesten 3 m:n loppukilpailu
  • Uimahyppyjen MM-kilpailut 18.7.
  • Urheiluruutu
  • Aviopari katoaa
  • Urheiluruutu

Andreas Romar lähtee laskemaan uransa parasta kautta – "Tällä hetkellä mennään vuosi kerrallaan"

Alppihiihtäjä Andreas Romar aloittaa maailmancupkautensa marraskuun lopussa. Romar panostaa syöksylaskuun ja toivoo kaudelta uransa parhaita tuloksia.

alppihiihto
Andreas Romar
Andreas Romar.EPA

Andreas Romar lähtee alkavaan alppikauteen haastajan roolissa. Harjoitukset on saatu tehtyä toivotusti, vaikka lumitilanne on ollut huono joka paikassa. Kuukauden leiri Chilessä onnistui, vaikka sielläkin lunta jouduttiin työntämään lisää syöksyrinteeseen.

– Lunta on ollut vähän kaikkialla ja kaikki ovat kärsineet siitä. On jouduttu laskemaan melkein kivikossa. Mutta meillä on mennyt ihan hyvin. Suksia ei ole mennyt liikaa rikki ja kaikki ovat pysyneet melkein ehjinä, Romar hymähti.

Romar on harjoitellut tästä kaudesta alkaen ruotsalaisten kanssa. Syyskuussa 2012 alkanut yhteistyö saksalaisten kanssa päättyi ja taloudellisesti oman valmentajan ja huoltajan palkkaaminen ei ollut enää mahdollista. Nyt viisi laskijaa jakaa kaksi valmentajaa ja kaksi huoltajaa. Romarin entinen valmentaja Mitja Zuban siirtyi Ruotsin vauhtijoukkueen päävalmentajaksi, joten Romar jatkaa tutuin opein.

– Taloudellisesti tämä oli ainoa ratkaisu, että pystyn jatkamaan huippu-urheilua tänä vuonna. Muita ratkaisuja ei ollut, Romar kertoi.

Andreas Romar
Andreas RomarAll Over Press / Timo Korhonen

– Ryhmähenki on tärkeä asia. Ryhmässä on viisi äijää ja kaikki puhuvat ruotsia. Se on minulle henkilökohtaisesti helpompaa, kun ollaan reissussa ja pystyy puhumaan toisella kotimaisella päivittäin. Eikä tarvitse saksaa kuunnella koko ajan, Romar naurahti.

Tavoitteena uran parhaat laskut

Viime kauden Romar pääsi kisaamaan ehjänä. Hän ylsi syöksyssä kaksi kertaa ja alppiyhdistetyssä kerran maailmancupin pisteille. Olympiakisat Pyeongchangissa sujuivat mollivoittoisesti, paras sijoitus oli alppiyhdistetyn 24. tila. Tällä kaudella tavoitteet ovat jälleen korkeimmalla kuninkuuslajissa, syöksyssä.

– Lähdetään parantamaan viime vuodesta. Ollaan pyritty siihen, että palataan siihen mitä tehtiin aikoinaan, vuosina 2012–2014. Mennään paljon suurpujottelun kautta, että saadaan sitä eteenpäin ja sitä kautta myös vauhtia tekemiseen. On lähdetty ihan perusjutuista. Pyritään teknisesti laskemaan oikein ja sitä kautta saamaan se vauhti esiin, Romar pohti.

– Tavoite on päästä finaaleihin. 25:n joukkoon pääseminen on realistista ja siihen tähdätään. Yritetään parantaa uran parhaita tuloksia. Maailmancupin syöksyssä 14:s sija on paras tulokseni ja sitä lähdetään kohentamaan.

Vuosi kerrallaan

Romarilla on jo pitkä ura takana. 29-vuotias suomalainen debytoi maailmancupissa vuonna 2007. Uran paras vuosi oli 2013, silloin Romar saavutti MM-syöksylaskussa Suomen historian parhaan sijoituksen sijoittuen viidenneksi. Alppiyhdistetyssä Romar oli MM-nelonen. Loukkaantumisten sävyttämä ura jatkuu nyt pala kerrallaan.

– Kyllähän tässä mennään vuosi kerrallaan tällä hetkellä. Paikat ovat siinä kunnossa, että pystyn laskemaan ja harjoittelemaan, mutta se on vuosi kerrallaan ja mietitään uudestaan ensi keväänä mitä tehdään. Pitkä ura on jo takana, 12 vuotta tässä sirkuksessa on pitkä aika. Katsotaan keväällä, mitkä on fiilikset.

Romarin maailmancupkausi starttaa marraskuun lopussa Lake Louisessa. Miehen asenne on kunnossa ennen tärkeän kauden alkua.

– Joka kisaa lähdetään voittamaan. Jos päätät, että olet kakkonen, niin olet jo puoli sekuntia perässä. Lähdetään voittamaan ja katsotaan kuinka pitkälle se riittää, Romar päätti.

Lue myös:

Samu Torsti haluaa vakiinnuttaa paikkansa maailmancupissa: "Paikka finaaleihin vähimmäistavoite"

Alppihiihdon kärki on karun kapea – taustalla kuplii lupaavasti

7 lajia, 400 kisaa, 600 tuntia – talvilajit palaavat Ylelle maailman laajimmalla talviurheilutarjonnalla

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat