1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jalkapallo

Huuhkajat lentää myötätuulessa, mutta Markku Kanervan mukaan analyysit paljastavat vielä kehitettävää – yllättävä onnistuja sai päävalmentajan silti jo myhäilemään: "Hän ei turhia hötkyile"

Suomen jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Markku Kanerva ei vielä ilakoinut, vaikka Huuhkajien lohkovoitto näyttää jo lähes varmalta.

Markku Kanerva iloitsi valmennusryhmänsä kanssa Suomen neljännestä voitosta Kansojen liigassa. Kuva: Lehtikuva

Päävalmentaja Markku Kanerva saapui Kreikkaa vastaan pelatun voittoisan Kansojen liigan ottelun jälkeen kameroiden eteen hymyillen, vaan ei riemusta kiljahdellen. Näin siitäkin huolimatta, että voiton myötä Suomen lopputurnauspaikka C-liigassa näyttää jo lähes varmalta.

Joukkueelle riittää Kreikkaa ja Unkaria vastaan pelattavista otteluista yksikin piste lohkovoiton varmistamiseen. Niukimmillaan jopa yhden maalin tappio vieraskentällä Kreikassa tai kreikkalaisten pistemenetys Viroa vastaan vie Huuhkajat jatkopeleihin.

Maanantai-iltana suomalaiset eivät vain selviytyneet, vaan myös hallitsivat. Huuhkajien luotsi oli luonnollisesti tyytyväinen, kun Suomi nappasi turnauksessa ensimmäisen kahden maalin voittonsa.

– Pelaajat osoittivat jälleen voitontahtoa. Kreikan tason huomioiden tämä oli arvokas voitto meille, Kanerva sanaili tuoreeltaan.

– Peli oli tilastojenkin valossa hyvin kontrollissa. Olisimme toki voineet tappaa pelin aikaisemminkin, valmentaja jatkoi.

Glen Kamara ja Pyry Soiri vastasivat Suomen maaleista Kreikkaa vastaan. Kuva: Lehtikuva

Kanervan puheet eivät olleet sanahelinää, sillä esimerkiksi avausmaalin tehneelle Pyry Soirille avautui toisella puoliajalla myös toinen aivan avoin tekopaikka. Tehokkuutta tärkeämpää Suomelle oli kuitenkin se, että puolustuspelaaminen osoitti iskukykynsä myös Kreikan kaltaista huippumaata vastaan.

– Tulokset näyttävät, että puolustuspelaaminen on tasapainossa, ja koko joukkue osallistuu siihen. Se antaa toki hyökkäyspelaamisellekin hyvät lähtökohdat riistopelaamisen muodossa, Kanerva muistutti.

– Edelleen korostan sitä, että analyysin kautta löydämme parannettavaa. Vielä emme ole saavuttaneet mitään, mutta unelma elää ja Huuhkajat lentävät myötätuulessa, päävalmentaja painotti.

Kanerva joutui tekemään vaihdon jo avauspuoliajalla, kun Teemu Pukki loukkaantui. Vaihdoksen myötä Kanervalla oli takataskussaan vähemmän taktisia vaihtoehtoja ottelun myöhempiä hetkiä varten.

– Onneksi kyse ei ole käsittääkseni sen pahemmasta vammasta. Temehän (Pukki) on ollut ilmiliekeissä, joten säälihän se on. Joukkue kuitenkin osoitti, että ei sota yhtä miestä kaipaa. Sieltähän löytyi sitten vähän yllättäviäkin maalintekijöitä, Kanerva myhäili.

Sanoillaan maajoukkuekäskijä viittasi tietenkin Soiriin ja etenkin avauskokoonpanoon nostettuun Glen Kamaraan. 22-vuotias keskikenttäpelaajan onnistuminen voi osoittautua Huuhkajille erittäin arvokkaaksi jatkon kannalta.

– Meillä on hyvä tilanne, kun keskikentälle on kovaa kilpailua. Haimme tänään Kamaran muodossa vähän enemmän tuoreita jalkoja ja kamppailuvoimaa, luotsi luonnehti.

– Hän ei turhaan hötkyile pallon kanssa. Sanoin hänelle jo ennen peliä, että hyökkäyksiä voi tukea rohkeasti. Sitä odotin jo hieman aiemmin, mutta hyvä kun näin tapahtui lopussa, Kanerva selvitti.

Lue lisää:

Huuhkajien uudet sankarit ottivat ilon irti voitosta – "Meille on tärkeää päästä juhlimaan fanien kanssa"

Suomi tarrasi tiukasti kiinni lohkovoittoon – Pukin loukkaantuminen ei haitannut, kun Soiri ja Kamara osuivat

Suomi voitti Kreikan Soirin ja Kamaran maaleilla – näin ottelu eteni