Suora

  • Urheiluruutu
  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Henri Kontisen ranking on romahtanut, mutta yhteistyö Peersin kanssa jatkuu – "Tiedämme miten hyvää tennistä pystymme pelaamaan yhdessä"

Henri Kontinen ja John Peers aloittavat tammikuussa neljännen vuotensa yhdessä. Tällä viikolla kaksikko pelaa Tennisliigaa Helsingissä.

urheilu
Henri Kontinen, John Peers.
Henri Kontinen, John Peers.AOP

Huhtikuussa 2017 Henri Kontinen nousi tenniksen nelinpelin maailmanlistan ykköseksi. Kaikki merkit viittasivat siihen, että hän pysyisi ykkösenä tai lähellä sitä pitkään. Kontinen ja John Peers olivat voittaneet muun muassa Australian avoimet ja ATP-finaaliturnauksen Lontoossa. He olivat myös selvästi nuorempia kuin lähes kaikki muut nelinpelin maailman huiput.

Nyt tilanne on toinen. Kontinen oli toistaiseksi viimeisen kerran ykkösenä lokakuun lopussa 2017 alkaneella viikolla. Sen jälkeen listasijoitus on ollut tasaisessa pudotuksessa. Tällä viikolla suomalainen on sijalla 15.

Kontisen ja Peersin kausi 2018 on ollut vaisu. Kauteen mahtuu muutamia huippuhetkiä, kuten Toronton Masters-turnauksen ja Lontoon Queen's Clubin perinteisen ruohoturnauksen voitot. Enimmäkseen vuotta ovat kuitenkin värittäneet todella monet tappiot heti kisojen avauskierroksilla. Myös Grand Slam -turnaukset menivät pahasti alakanttiin.

Silmiinpistävää on se, että valtaosa tappioista on tullut erittäin niukasti. Nelinpelin pistelasku no-ad-scoreineen ja match-tiebreakeineen johtaa siihen, että ottelun ratkaisut ovat usein parista pisteestä kiinni. Silloin kun on paljon voittoja alla, tiukat ottelut kääntyvät voitoiksi. Kun taas on tappioita takana, itseluottamus kärsii ja tiukat taistelut kääntyvätkin vastustajalle. Tähän tilanteeseen Kontinen ja Peers ovat ajautuneet tänä vuonna.

– Olemme pelanneet aika hyvällä tasolla. Emme vain ole voittaneet tiukkoja otteluita. Tuntuu siltä, että olemme olleet hyvin lähellä päästä samanlaiseen hyvään putkeen kuin edellisinä vuosina, Peers totesi.

– Grand Slameissa ei tullut sellaista menestystä mitä olisimme halunneet. Tänä vuonna emme ole hoitaneet tiukkoja paikkoja yhtä hyvin kuin aiemmin. Kun on itseluottamusta, tiukat ottelut kääntyvät kotiinpäin. Jos häviää muutaman, seuraavia on vaikea kääntää voitoksi. Tiedämme, että jossain vaiheessa se kääntyy toiseen suuntaan. Tässä on vielä vähintään kaksi, toivottavasti kolme kisaa jäljellä. Toivottavasti saamme hyvän lopetuksen kaudelle, Kontinen sanoi.

Kahdella tai kolmella turnauksella Kontinen viittaa siihen, että Kontinen ja Peers pelaavat ainakin vielä ensi viikolla Wienissä ja seuraavalla viikolla Pariisin Masters-turnauksessa. Kolmas turnaus olisi Lontoon ATP-finaaliturnaus – jos kaksikko sinne pääsee. Lontooseen pääsee kauden kahdeksan parasta paria. Kontinen ja Peers ovat parien listalla tällä hetkellä kymmenentenä. Edeltä jää kuitenkin yksi tai kaksi paria pois loukkaantumisten vuoksi.

Heikommat tulokset ovat saaneet aikaan spekulaatioita siitä, pitäisikö paria vaihtaa. Kontinen ja Peers aloittivat yhteistyönsä vuoden 2016 alussa. Tiistaina he kertoivat, että jatkavat yhdessä myös ensi vuonna. Se vaikutti olleen heille varsin helppo päätös. Ratkaisu perustuu siihen, että kaksikko tietää mihin he pystyvät yhdessä. Parhaimmillaan, esimerkiksi vuoden 2016 lopussa, Kontinen ja Peers ovat esittäneet aivan ylivoimaista nelinpeliä. Se taito ei ole hävinnyt mihinkään.

Kontinen tiivisti asian myös niin, että hän ja Peers eivät ole huonompia tennispelaajia kuin viime vuonna, pikemminkin parempia.

– Aasiassa puhuttiin nopeasti, että jatketaan ensi vuonna, Kontinen totesi.

– Tiedämme miten hyvää tennistä pystymme pelaamaan yhdessä. On vain ajan kysymys, milloin se näkyy jälleen tuloksissa. Odotamme luottavaisena jälleen hyvää vuotta, Peers sanoi.

Kontisen ja Peersin kohdalla puhutaan usein siitä, että kaksikon persoonallisuudet ovat erilaiset. Peersin mukaan se on vain hyvä asia.

– Se on hyvä sekoitus. Olen vähän vakavampi ja Henri on vähän rennompi ja viihdyttävämpi pelaaja kentällä. Meillä on hyvä kemia, ja se on yksi syistä, miksi olemme menestyneet hyvin.

Tennisliigan tapahtumassa paljon maailman huippuja

Kontinen ja Peers olivat tiistaina Tennisliigan lehdistötilaisuudessa. Keskiviikkona ja torstaina kaksikko edustaa HVS:ää liigaotteluissa. Vuosi sitten vastaava tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran.

– Viime vuodesta on positiiviset muistot. Nyt on tuplasti hauskempaa, kun saamme pelata kaksi ottelua. Davis Cupit ovat oikeastaan ainoat mitä olen pelannut Suomessa viime vuosina. Tämä on hauskaa ja vähän erilaista, Kontinen sanoi.

Kontisen mukaan se oli itse asiassa Peers, joka alkoi puhua siitä, että tänä vuonna voitaisiin tulla uudestaan Suomeen.

– Viime vuonna täällä oli oikein mukavaa. Ajattelin, että se on Henrille hyvä mahdollisuus päästä pelaamaan Suomessa. Australiassa pelaamme kuukauden joka vuosi, Peers kertoi.

Tänä vuonna mukaan tuli myös toinen nelinpelin huippupari, hollantilainen Jean-Julien Rojer ja romanialainen Horia Tecau. Kaksikko on voittanut muun muassa Wimbledonin 2015 ja US Openin 2017. Helsingissä Tecau pelaa Sata-Tenniksen riveissä Harri Heliövaaran parina. Rojer edustaa Grani Tennistä ja pelaa Jürgen Zoppin parina.

Kokenut Rojer kertoi oman näkemyksensä siitä, millaisia vastustajia Kontinen ja Peers ovat.

– He ovat vaarallinen pari. Kun he pelaavat hyvin, he ovat todella hyviä. He ovat yksi harvoja paria, jotka voivat "lyödä mailan pois kädestäsi", eli he ovat voimapelaajia. He syöttävät hyvin ja palauttavat hyvin ja ovat taitavia mailan kanssa. Tulokset riippuvat heistä, eivätkä niin paljon vastustajista. He varmasti yrittävät päästä sille tasolle niin usein kuin mahdollista.

Lue myös:

Kontinen ja Peers jatkavat yhdessä myös ensi kaudella

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat