SM-liigan työjuhta Jari Sailio löysi peli-ilon aseiden paukkeen keskeltä Kazakstanista – pellon reunaan teurastettu lammas antoi esimakua villistä kaudesta

Jari Sailio oli syksyllä 2013 uransa vedenjakajalla. Nyt hän on kaksinkertainen Suomen mestari. Yle Puheen Jääkiekkokierroksella käsitellään keskiviikkona liigan ikävimpiä vastustajia.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Jari Sailio
Tomi Hänninen

Jari Sailio oli kävelemässä harjoituskeskuksesta jäähallille, kun hän huomasi, että läheisen pellon reunalla nyljettiin lammasta.

SM-liigassa kahdeksan kautta pelannut hyökkääjä vietti toista päiväänsä kazakstanislaisessa Temirtaun kaupungissa. Paikallinen seura oli hankkinut Suomessa voimahyökkääjänä tunnetun laiturin iskemään tehopisteitä, mutta vielä ensimmäisenä viikonloppuna Sailio ei ollut menossa pelaamaan.

Ensin piti totutella uuteen ympäristöön.

– Lammas teurastettiin siihen. Vähän mietin, että mihin olen tullut, Sailio muistelee Yle Urheilun haastattelussa.

– Sitten kun mentiin lounaalle, ei jäänyt epäselväksi, että mitä oli (ruokana). Mutta maassa maan tavalla.

Tampereen kokoinen kaupunki lievästi sanottuna nojasi terästeollisuuteen. Sailion mukaan ympäristö oli karua.

– Tuntui, että lumikin satoi mustana. Oli se aika epäsiisti (kaupunki), Sailio kertoo.

– Välillä jengillä oli aseet mukana. Se, että kuului aseiden ääniä, oli ihan normaalia.

Ennen syksyä 2013 Sailiolla olisi ollut mahdollisuus tarttua jonkin liigaseuran tarjoukseen. HPK:ssa ja Bluesissa maineensa luonut laituri oli pelannut HIFK:ssa 31 sarjaottelua ja seitsemän pudotuspeliä, mutta hyökkääjä huomasi, että polkee jääkiekkoilijana paikallaan.

– Tuntui, ettei "hoki" mennyt eteenpäin. Meinasi vähän maistua puurolta, Sailio muistelee Yle Urheilun haastattelussa.

– Ajattelin, että nyt pitää tehdä joku isompi liike.

Manööveri vei voimahyökkääjän aina Keski-Aasiaan saakka. Vastineeksi seikkailunhalusta tarjottiin mielin määrin peliaikaa ja kopallinen uusia kokemuksia.

– Dahlmanin Toni minut sinne vähän houkutteli. Kun lähdin, niin "Dalla" sanoi vaan, että ota iso ripaus positiivista asennetta mukaan. Että kyllä me saadaan hieno kausi, Sailio kertoo.

– Tiesin, että otan ison riskin. Että pääsenkö enää liigaan takaisin? Sailio kertoo.

Sailiota seitsemän vuotta vanhempi Dahlman oli lähtenyt kaukomatkoille jo aiemmin. EBEL-liigan jälkeen hyökkääjä oli ehtinyt pelata jo kauden Arystan Temirtaussa yhdessä Teemu Elomon kanssa.

Lopulta kumpikin pelaaja paukutti sesongin läpi mairittelevalla tehopistesaldolla. Sailio nakutteli 23 otteluun yhteensä 10 maalia ja 14 syöttöä.

Hyökkääjä palasi seuraavaksi kaudeksi Espoon Bluesiin. Siirto Kärppiin koitti espoolaisittain murheellisen kauden 2015–2016 päätteeksi.

– Alkoi niin sanotusti silmä palaa Kazakstanin kauden jälkeen.

Sailion rooli voimahyökkääjänä ja vastustajan ärsyttäjänä on tunnettu läpi liigan. Yle Urheilun joukkueiden kapteeneille tekemässä kyselyssä Sailion, Miska Humalojan ja Otto Karvisen muodostama vitja valittiin koko pääsarjan ikävimmäksi vastustajaksi kaukalossa.

Viime vuosikymmenen puolivälissä läpimurtonsa SM-liigaan tehnyt Sailio arvelee, että kehitys kiekkoilijana tyssäsi osin juuri varhaiseen nousuun liigapelaajaksi.

Haaveet toteutuivat nopeammin kuin nuori pelaaja oli osannut uskoakaan.

– Oliko vähän, että mielenkiinto lopahti siinä jossain kohtaa. Etten painanut niin paljon hommia kuin olisi pitänyt. Mutta ne ovat menneitä, Sailio pohdiskelee.

– Ehkä kehitys olisi jossain vaiheessa voinut jatkua eteenpäin, en tiedä. Tässä ollaan.

Yle Puheen Jääkiekkokierros kello 18.02 alkaen. Isäntänä Jaakko Parkkinen ja asiantuntijana Juha Lind. Sailion lisäksi lähetyksessä kuullaan muun muassa Jarkko Ruudun ja Jari Levosen haastattelut.

Lue myös:

Oulun Kärpistä löytyy vastustajille painajaismaisin hyökkäysvitja – "Koko ajan joku puremassa jalkaan"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat