Suora

  • Tanssin Grand Slam, lattarit
  • Urheiluruutu
  • Yleisurheilun GP
  • Koripallomaaottelu Suomi - Venäjä
  • Stella Hagelstam haluaa olympiaratsastajaksi ja tehdä edesmenneen äitinsä ylpeäksi

Maailman tärkein turhin asia ja turhin tärkein asia – Ville Niemisen valmennusfilosofia on miestä itseään

Ville Nieminen kuvailee Pasi Nurmista termeillä näkijä, tekijä ja palava pensas.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Ville Nieminen
Ville Nieminen.Tomi Hänninen

– Mitä teet, jos et tiedä mitä teet? No et yhtään mitään! Silloin on hankalaa tehdä virheitä. Siinä teille mietelause, kaikuu Pasi Nurmisen jylhä basso Lahden jäähallissa, kun Pelicansin liigamiehistö hioo kuvioitaan kuntoon seuraavan päivän liigaottelua varten.

Nurmisen ääni ja viisaudet ovat tulleet viime vuosina taatusti tutuksi jo monelle Pelicansin kokeneelle pelimiehelle. Tänä syksynä Lahden mieskuoroon on kuitenkin liittynyt uusi baritoni, jolta viisautta ei puutu häneltäkään. Tapparan miehenä yleisesti tunnettu Ville Nieminen valmentaa ensimmäistä kauttaan päävalmentajana jääkiekon SM-liigassa.

– Tämä jääkiekko on maailman turhin tärkein asia ja tärkein turhin asia. Se näyttelee meidän kaikkien elämässä niin suurta roolia, että sen täytyy herättää positiivisia tunteita. Haluan nähdä kaukalossa iloa ja asioita, jotka tuovat sisältöä jokapäiväiseen elämäämme, raottaa Nieminen valmennusfilosofiaansa.

Niemisellä ja Nurmisella yhteistä historiaa

Toimittajallakin menee hetkeksi suu suppuun, kun yritän miettiä lauseen sisältöä. Ei kuitenkaan hätää, myös Nurminen on jäänyt monesti sanattomaksi Niemisen ääneen pohdiskelun edessä.

– Jollain maajoukkuereissulla, ehkä Salt Lake Cityn olympialaisissa, muistan istuneeni Niemisen vieressä bussissa ja ajatelleeni, että mitähän toi kaveri oikein höpisee? Eikä kyse ollut siitä, etten ymmärtäisi Tampereen murretta, Pelicansin osaomistaja ja apuvalmentaja Nurminen nauraa.

Miehillä on siis yhteistä historiaa monen vuoden takaa. Mutta miksi Nieminen tuli Lahteen?

Pasi Nurminen
Pasi Nurminen.Tomi Hänninen

– Persoona sopii Lahden Pelicansin brändiin. Ei ole mikään hiljainen hissukka, ja välillä vähän räiskähtelee. Sanotaan, että tuskin olisi seinäruusu koulun discossa, Nurminen veistelee.

Seinäruusuksi Nieminen ei halua taatusti valmennuspiireissäkään jäädä. Niemisen pelaajaura päättyi Raumalla vietetyn kauden 2014–15 jälkeen. Siitä hän hyppäsi suoraan Lukon kanssa yhteistyötä tekevän mestisseura KeuPa HT:n valmentajaksi. Keuruulaisten kausi päättyi puolivälierissä Jukureita vastaan. Seuraavalla kaudella Jukurit pelasi jo SM-liigaa, ja mikkeliläisten penkin päässä nähtiin Risto Dufvan oppipoikana muuan Ville Nieminen.

– 2010-luvulla silmäni ovat olleet auki valmentamisen ja ryhmädynamiikan suhteen. Minulla on oikeastaan kolme valmentajaa, joilta olen erityisesti imenyt oppia tähän tehtävään.

– Yksi niistä tietenkin Tapparan Jukka Rautakorpi, jolla oli suuri merkitys pelaajana ja urheilijana sekä uran alku- että loppuvaiheessa. Risto Dufvalta olen oppinut erityisen paljon ihmisenä sekä valmentajana. Kolmantena haluan nostaa Bob Hartleyn, joka valmensi minua sekä AHL:ssä, että NHL:ssä Coloradossa. Kun lähtee nuorena poikana yksin ulkomaille, on hyvin herkässä tilassa, Nieminen muistelee.

"Realismin ja intohimon täytyy lyödä kättä"

Keväällä 2001 Nieminen pääsi Hartleyn alaisuudessa nostamaan jokaisen jääkiekkoilijan unelmaa, Stanley cupia. Suomen mestaruus Niemiseltä jäi pelaajana puuttumaan. Hopeaa hänellä kuitenkin on, aivan kuten Pelicansillakin.

– Toki myönnän menestyspaineet, mutta realismin ja intohimon täytyy lyödä kättä. Olemme Pelicansin kanssa vasta tarinan alkutaipaleella, ja nautitaan maisemista. Joukkue on asettanut minimitavoitteekseen kuudennen sijan, mutta mennään nyt hiljakseen eteenpäin. Kun hiljaa hivuttautuu liigan kärkeen, ja on ollut huipulla riittävän pitkään, voi lopulta joku vuosi onnistua, Nieminen näkee.

Ville Nieminen
Tomi Hänninen

Vaikka Lahti mielletään tätä nykyä hiihdon ja mäkihypyn lisäksi myös kiekkokaupungiksi, ei Päijät-Hämeessä ole päästy juhlimaan mestaruuksia. Lahden Reippaan edeltäjäseura, Viipurin Reipas, vei toki nimiinsä lajihistorian ensimmäisen Suomen mestaruuden 90 vuotta sitten. Pelicans on yltänyt SM-hopealle vuonna 2012.

Tämän vuoden joukkue on sopiva sekoitus kokemusta ja nuoruuden intoa. Muun muassa toisen polven kiekkoilija, Juha Ylösen 19-vuotias poika Jesse, on saanut Niemiseltä heti vastuuta ja iskenyt pari maaliakin. Nimenomaan nuorten pelaajien nostaminen seuraavalle tasolle on se, mitä seura toivoo Niemiseltä.

– Toki päävalmentajalle kuuluu myös tulosvastuu, mutta kyllä hänen täytyy pystyä viemään loistavia nuoria miehiämme eteenpäin. Siinä Ville on hyvä. Yksikään kivi ei jää kääntämättä, kun puhutaan yksilön eteenpäin viemisestä, Nurminen kiittelee.

Millainen valmentaja Nieminen itse haluaa olla?

Niemisen omasta peliurasta on toisaalta riittävän pitkä, mutta myös lyhyt aika. Viimeisinä vuosinaan hän koulutti ja valmensi pelaamisen ohella muun muassa nuorta Aleksander Barkovia.

Yhä edelleen monella on muistissa Floridan kapteenin legendaarinen kommentti: ”Ville Nieminen on sanonut, että jos haluat pitsaa, mene pitseriaan. Jos haluat maaleja, niin mene maalille”. Kuulostaa yksinkertaiselta.

Mutta millainen valmentaja Nieminen itse haluaa olla?

– Haluan olla huumorintajuinen, mutta vaativa. Ihmistä ymmärtävä. Ennen kaikkea haluan säilyttää huumorintajun, enkä vaipua kyynisyyteen, Nieminen miettii.

Kausi on vielä pitkä ja huumori saattaa välillä olla koetuksella. Kaikki tietävät kuinka tuulinen ammatti kiekkovalmentajan ammatti on.

– Sen kanssa eletään. Se on raadollista, mutta myös kiehtovaa. Kukaan ei ole vielä potkuilta säästynyt. Jokainen päivä tehdään kuitenkin työt niin hyvin kuin mahdollista, ja joku muu tulee sitten kertomaan, kun ei enää tarvitse jatkaa, Nieminen toteaa.

Osaomistaja Nurminen uskoo, että hänellä ei ole Niemiselle kerrottavaa vielä pitkään aikaan. Vaikkakin Nieminen kuvailee Nurmista termeillä näkijä, tekijä ja palava pensas.

– Pelicansin identiteettiin kuuluu taistelu ja kovaa pelaaminen. Ihan niin kuin kontaktipeli kuuluu suomalaiseen jääkiekkoon. Olen tyytyväinen ilmeeseen, millä olemme saaneet tämän junan liikkeelle. Uskon, että meillä on tässä sellainen arvaamaton joukkue. Lahti on ollut aina inhottava paikka pelata, ja sellaisena haluamme sen myös pitää, lahtelaistunut tamperelainen päättää.

Yle Puheen Jääkiekkokierros perjantai-iltana kello 18.02.

Lue lisää:

Liigan päävalmentajaksi kasvanut Ville Nieminen käskyttää nyt Pelicansia: "Uudet ihmiset ja uusi ympäristö opettavat enemmän kuin ehkä luulisi"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat