Suora

  • Uinnin MM
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Uinnin MM, aamun kilpailut

Haku kritisoidun Kemppaisen seuraajaksi päättyy perjantaina – kaksi urheilujohtamisen konkaria on kiinnostunut huippupestistä

Kari Niemi-Nikkola ja Asko Härkönen eivät ole vielä hakeneet SUL:n uudeksi valmennusjohtajaksi.

yleisurheilu
Kari Niemi-Nikkola.
Kokenut urheilujohtaja Kari Niemi-Nikkola ei ole vielä tehnyt päätöstä siitä, että hakeeko hän avoinna olevaa Suomen Urheiluliiton valmennusjohtajan paikkaa.Lehtikuva

– Yleisurheilussa ja taloudessa tulos ratkaisee. Nyt ei ole menty eteenpäin. Koska urheilijoita ei voi muuttaa, muutoksen täytyy tapahtua johtoportaassa.

Näin sanaili Yle Urheilulle aitajuoksutähti Oskari Mörö, kun Suomen Urheiluliiton hallitus oli siirtänyt Jorma Kemppaisen sivuun valmennusjohtajan pestistä.

Uuden valmennusjohtajan haku päättyy perjantaina. Mahdollisina niminä suomalaisen yleisurheilun huippupaikalle on esitetty kahta kokenutta urheilujohtajaa, Kari Niemi-Nikkolaa ja Asko Härköstä. Kumpikaan konkareista ei vielä vahvistanut Yle Urheilulle, että olisivat jättäneet hakupapereita.

Molemmat ovat kuitenkin vakavasti harkinneet työn hakemista.

– Yleisurheilu on itsellenikin hyvin rakas laji. Tilanne on haasteellinen, eikä todellakaan sellainen, mikä sen pitäisi olla. Kurssin reivaaminen ei onnistu poppakonsteilla, Niemi-Nikkola kuvailee.

– Voisin kuvitella, että tärkeimpiä tehtäviä olisivat valmennuksen osaamisen kehittäminen ja siten nuorten lahjakkuuksien kansainvälisen tason valmennuksen varmistaminen, Härkönen luettelee.

Niemi-Nikkola muistetaan erityisesti kymmenen vuotta kestäneestä ajanjaksosta Suomen Olympiakomitean valmennuksen johtajana. Vuodesta 2014 asti Niemi-Nikkola on ollut Opetus- ja kulttuuriministeriön liikuntayksikön Nuoriso- ja liikuntapolitiikan ylitarkastajana. SUL:ssa hän on ollut hallituksen jäsenenä.

Härkönen taas on yhä SUL:n hallituksen jäsen. Urheilujohtajana hän on meritoitunut esimerkiksi Olympiakomitean kehityspäällikkönä. Härkönen on työskennellyt Kisakallion Urheiluopiston rehtorina vuodesta 2014 asti.

Jorma Kemppainen
SUL:n valmennusjohtajan paikka tuli avoimeksi, kun paljon kritiikkiä saanut Jorma Kemppainen siirreettiin syyskuussa tehtävästä sivuun.Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Nykyinen työ on molemmille suurin syy sille, miksi he eivät ole vielä päättäneet hakea SUL:n valmennusjohtajan paikkaa.

– Työn jättäminen kehittyvässä urheiluopistossa on se suurin asia, mikä mietityttää, Härkönen kertoo.

– Minulla on ihan mielekäs ja haasteellinen työ tällä hetkellä. Loppuun asti varmasti mietin asiaa, Niemi-Nikkola sanoo.

Luottamuksen voi saavuttaa vain keskustelemalla

Jorma Kemppaisen tunnetuimpiin kritisoijiin kuulunut kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä haluaa uudelta johtajalta avoimempaa kommunikointia urheilijoiden suuntaan.

– Pitää tietää, ketkä urheilijat ovat kunnossa ja mitä heille kuuluu, Mäkelä korosti aiemmin Yle Urheilulle.

Asko Härkösen mukaan luottamus urheilijoiden suuntaan voidaan saavuttaa vain keskustelemalla.

– Urheilijat ovat avaintekijöitä. Luottamuksen voi saavuttaa vain olemalla heidän kanssaan paljon tekemisissä ja kuuntelemalla heitä, Härkönen muistuttaa.

Asko Härkönen.
Asko Härkönen haluaa saavuttaa urheilijoiden luottamuksen keskustelemalla.YLE

Kari Niemi-Nikkola ei pelkää ulkoisia paineita, joita työ valmennusjohtajana toisi väistämättä mukanaan. Hänen mukaansa osa Kemppaisen saamasta kritiikistä ei ollut aina aiheellista. Yleisurheilun haasteissa ei ole Nikkolan mukaan kyse vain Kemppaisen tekemisistä.

– Olin neljä vuotta liiton hallituksessa ja valmennusvaliokunnan vetäjänä. Tiedän, mitä haasteita työssä kohtaa. Yleisurheilun isoimmat haasteet syntyvät joukkuelajien suosion luomasta paineesta ja modernin ajan muiden harrasteiden viedessä nuorisoa muihin puuhiin.

– Nuorten intohimo ja palo lajia kohtaan on sytytettävä seuratoiminnassa niin varhain, että myöhemmin tarvitsee vain kaitsea oikeaan suuntaan, Niemi-Nikkola huomauttaa.

Strategia on jalkautettava paremmin

Härkönen pitää SUL:n nykyistä strategiaa kaupunkivalmennuskeskuksineen oikeana, mutta suuntaviivat tulisi jalkauttaa arkeen paremmin.

– Esimerkiksi koulun ja urheilun järkevä yhdistäminen on oltava sillä tasolla, että urheilu mahdollistuu siten, miten se kansainväliselle huipulle pyrittäessä pitää olla.

Niemi-Nikkolakin haluaisi ensimmäisenä arvioida liiton tavoitteiden ja toimenpiteiden konkretiaa. Hänen mukaansa liiton strategiassa on tehty selkeitä linjauksia huippu-urheilun kehittämisen suunnista. Nyt on vain aika katsoa, missä on onnistuttu – ja missä taas tarvitaan rivakampia liikkeitä.

– Hienoilla periaatteilla ei tee mitään, ellei niitä vie käytäntöön. Siinä ollaan muutostyössä vielä aika vaiheessa, Niemi-Nikkola alleviivaa.

– Toinen kulma on se, että mikä tilanne on liiton ja urheilijoiden sekä seurojen yhteistyössä. Se täytyy selvittää ja tarvittaessa parantaa sekä suoraviivaistaa. Vuorovaikutusta ja yhteispeliä on lisättävä, hän korostaa.

Lue lisää:

SULia ryöpyttänyt Kristiina Mäkelä haluaa valmennusjohtoon taitavan keskustelijan, Oskari Mörö selkeyttä leirityksiin – "Pitää ymmärtää, että olemme yhtä tiimiä"

Maajoukkueen menestys nollissa, ilmapiiri huolestuttaa urheilijoita, lajipiireissä on jopa vihamielistä suhtatumista liittoon – SUL:n uutta valmennusjohtajaa odottaa epäkiitollinen tehtävä

Jorma Kemppaisen tuleva työ SUL:ssa vielä hämärän peitossa – "Kun tekee paljon, niin sattuu virheitä"

SUL:n valmennusjohtaja vaihtuu – Jorma Kemppainen muihin tehtäviin liitossa, ei kommentoi muutosta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat