17-vuotias keihästoivo Topias Laine aikoo jonain päivänä olla aikuistenkin huipulla – "Pitkämäen kulta sytytti tähän hommaan"

Toisen polven keihäänheittäjä sai kipinän keihäänheittoon kuusivuotiaana Tero Pitkämäkeä katsellessaan.

Topias Laine. Kuva: Yleisurheilu.fi

Topias Laine, 17, teki suomalaista urheiluhistoriaa myöhään tiistai-iltana Suomen aikaa, kun hänestä tuli maan ensimmäinen nuorten olympiakisojen kultamitalisti.

Kaksiosaisen keihäskisan voittanut Laine kiskaisi jälkimmäisessä osassa ennätyksensä 78,85 ja juhli ylivoimaista voittoa Buenos Airesissa Argentiinassa.

– Ensimmäisessä kisassa sain jo hyvää tuntumaa heittoon, muttei ihan osunut vielä nappiin. Vähän pääsin takaa-ajoasemasta ja nälkää voittoon oli. Sain heiton kohdalleen ja meni juuri nappiin, Laine kertoi Yle Urheilulle.

– On ollut pitkä ja rankka kausi. Kun se huipentui näin, niin siitä jäi tosi hyvä fiilis.

Yle Urheilun asiantuntija Jarkko Finni arvioi Lainetta nykyaikaiseksi nopeajalkaiseksi keihäänheittäjäksi. Myös Laine itse tiedostaa vahvuutensa ja toisaalta kehityskohtansa.

– Juoksutaustan myötä nopeus on minun juttuni. Ensi kaudeksi isoin kehityskohde on saada lisää voimaa, kun tulee miesten väline.

– Fyysiset ominaisuudet kehittyvät pitkään, eli matkaa sinne aikuisten huipulle on, mutta olen valmis tekemään töitä sen eteen.

Tavoitteena päästä aikuistenkin huipulle

Ensi kesänä 18 vuotta täyttävä Laine aikoo jatkossakin jatkaa pikajuoksua keihäänheiton ohella, jotta nopeusominaisuudet kehittyvät keihästäkin varten. Nuorten olympiakulta tuo Laineelle nimeä keihäshullussa Suomessa, mutta pellavapäinen nuorukainen ei tunnusta kokevansa paineita.

– En ole vielä niin tunnettu, että olisi hirveästi luotu paineita. Meillä on hienot keihäsperinteet ja on hienoa päästä jatkamaan niitä.

Laine on toisen polveen keihäänheittäjä. Hänen isänsä Yki Laine heitti 80-luvulla maaottelutasolla ja oli Kalevan Kisoissa pronssilla. Isän ennätys on 79,70, joten Topiaksen esikuvaa ei tarvitse kovinkaan kaukaa hakea.

– Oma faija kun on entinen heittäjä, niin hän on varmaan saanut lajiin mukaan. Ja Tero Pitkämäki on yksi sellainen, jota olen katsonut. Osakan kisa ja Pitkämäen kulta sytyttivät tähän hommaan, Helsingin Kisa-Veikkojen kisailija sanoo.

Pitkämäki voitti ainoan MM-kultansa Osakassa vuonna 2007, jolloin Topias Laine oli kuusivuotias.

Lainetta haastatteli Erkka Mikkonen.

Lue myös: