Suora

  • Taitoluistelun MM: miesten lyhytohjelma
  • Planica, miesten lentomäen karsinta
  • Mäkihypyn MC: Planica, lentomäen karsinta
  • Oslo, naisten pikakilpailu
  • Jääkiekkokierros
  • Taitoluistelun MM, parien vapaaohjelma

Kommentti: Kiitos olympiakomitea! Suomen yleisurheilulla on vielä toivoa

Jos nuorten olympiakisojen suhteen olisi toimittu kuten Urheiluliitto oli päättänyt, 13 nuorta yleisurheilijaa olisi jäänyt ilman tärkeää ja innostavaa kansainvälistä kokemusta, kirjoittaa Yle Urheilun Petri Hänninen.

yleisurheilu
Jessica Kähärä
Korkeushyppypronssia voittanut Jessica Kähärä ja muut nuoret suomalaisurheilijat saivat Buenos Airesin kisoista arvokasta kokemusta.Vesa Pöppönen / AOP

Buenos Airesissa järjestetyissä nuorten olympialaisissa kilpailtiin 32 eri lajissa. Suomi lähetti paikalle 25 urheilijan joukkueen. Kaikki nuoret ovat syntyneet 2000-luvulla.

Suomi saavutti yleisurheilussa upeasti kaksi mitalia ja useita pistesijoja. Kultamitalin toi keihäänheittäjä Topias Laine ja pronssia nappasi korkeushyppääjä Jessica Kähärä.

Suomen Urheiluliitto linjasi jo vuonna 2014, että yleisurheilijoita ei lähetetä nuorten olympialaisiin Nanjingiin. Eikä lähetetty. Sama käsittämätön linjaus koski myös Buenos Airesin kisoja. Mutta tällä kertaa Suomen olympiakomitea käveli SUL:n päätöksen yli ja lähetti paikalle 13 yleisurheilijaa.

Kiitos olympiakomitea!

– Meillä on monia hyviä esimerkkejä siitä, että matkalla olympialaisiin niin nuorten Euroopan olympiafestivaalit, universiadit kuin nuorten olympialaisetkin antavat erittäin hyvää kokemuspohjaa, linjasi Olympiakomitean Leena Paavolainen Yle Urheilun jutussa.

Olen täysin samaa mieltä.

Jos ymmärsin oikein, SUL-päättäjien mielestä nuorten olympialaiset ovat Suomen nuorille "liian isoja kisoja", jotka haittaavat nuorten kehitystä.

Mitähän tähän sanoisivat 17-vuotiaana kaksi aikuisten EM-kultaa viime kesänä voittanut kestävyysjuoksija Jakob Ingebritsen Norjasta tai 18-vuotiaana seiväshypyn Euroopan mestaruuden vienyt Ruotsin Armand Duplantis?

Olivatkohan Berliinin EM-kisat heille liian isot? Eikö olisi kannattanut odottaa vielä viisi vuotta ja katsoa vasta sitten tuleeko sitä menestystä? Näin meillä Suomessa halutaan tehdä. Ja valitettavasti seuraukset näkyvät.

Suomessa huudetaan monesti sitä "vanhaa totuutta", ettei liian nuorena saa urheilla liian paljon. Kun katselee tämän päivän nuoria, niin välillä tuntuu, että sitä vaaraa ei ole.

Uskon kuitenkin, että tälläkin hetkellä useampikin nuori urheilijan alku jossain päin Suomea treenaa todella kovaa ja unelmoi arvokisamenestyksestä. Heitä pitää kannustaa.

Hirvittää itseäkin, kun kuulee niistä hurjista harjoittelumääristä, mitä lajeissaan menestyneet takavuosien urheilijat ovat tehneet jo varsin nuorina. Mutta on selvää, ettei pleikkaria pelaamalla pääse huipputuloksiin.

Jos haluaa menestyä, kovat fyysiset pohjat on luotava jo mielellään peruskouluiässä. Tai viimeistään heti sen jälkeen, toki lajista riippuen. Kun sitten hieman vanhempana aletaan harjoitella todella kovaa, silloin keho kestää paremmin. Toki on muistettava pitää joku järki päässä ja myös kehoa huoltavaa treeniä täytyy tehdä runsaasti.

Joka tapauksessa on varmaa, että tulevaisuuden arvokisoista ei irtoa mitaleita helpolla - olit sitten ollut mukana nuorten arvokisoissa tai et. Mikäli kuitenkin olet päässyt maistamaan isojen kisojen ilmapiiriä jo ennen aikuisten sarjaa, mahdollisuudet paranevat kenties ripauksen.

Nuorten arvokisat kansainvälisine ilmapiireineen, calling-roomeineen, aikatauluineen, pitkine bussimatkoineen ja innostavine muistijälkineen ovat tärkeää pääomaa tulevaisuuden varalle.

Näillä "liian isoja kisoja meidän nuorille" -päätöksillä ei todellakaan rakenneta suomalaiselle yleisurheilulle kirkkaampaa tulevaisuutta. Onneksi sentään olympiakomiteassa ollaan hereillä.

Lue myös:

SUL ei olisi lähettänyt yleisurheilijoita nuorten olympialaisiin – Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö päätti toisin

17-vuotias keihästoivo Topias Laine aikoo jonain päivänä olla aikuistenkin huipulla – "Pitkämäen kulta sytytti tähän hommaan"

Nuorten olympialaisissa kultaa heittänyt Laine on nykyaikainen keihäänheittäjä ja 100 metrin SM-kakkonen tältä vuodelta

Keihäslupaus Topias Laine heitti historiallisesti kultaa nuorten olympialaissa

Jessica Kähärä hyppäsi pronssisijalle nuorten kesäolympialaisissa Buenos Airesissa

EM-mitalisti Jessica Kähärä, 16, on yleisurheilun monilahjakkuus, joka ei vielä edes tiedä parasta lajiaan: "Lähdin hakemaan kisoista finaalipaikkoja"

Suosittelemme

Tuoreimmat