Suora

  • Yleisurheilun GP-sarja, Lapinlahti
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Uimahyppyjen MM, naisten 3 m:n alkukilpailu

Ykkösessä edessä kutkuttava kärkikamppailu, KPV palauttaisi voitolla Veikkausliigan Kokkolaan: ""Viilinki" on niin korkealla kuin ikinä voi olla"

HIFK kohtaa lauantaina KPV:n Helsingissä jalkapallon Ykkösen kärkikamppailussa. Jos KPV voittaa, palaa se pääsarjaan lähes 30 vuoden tauon jälkeen.

jalkapallo
KPV:n valmentaja Jarmo Korhonen
KPV:n Jarmo Korhonen luotsaa joukkueensa tärkeään vieraspeliin Helsingissä.Juha Kemppainen / Yle

Jalkapallon Ykköstä on jäljellä kaksi kierrosta, ja toiseksi viimeisellä kierroksella lauantaina katseet kääntyvät erityisesti Töölön jalkapallostadionille. Sarjassa tällä hetkellä karsijan paikalla toisena oleva HIFK saa vieraakseen pisteen edellä olevan Kokkolan Pallo-Veikot, jolla on voitolla mahdollisuus varmistaa liiganousu lähes 30 vuoden tauon jälkeen.

Ottelun panos on valtava, ja se on ollut havaittavissa joukkueiden harjoituksissa pelin alla.

– On sen pitkin viikkoa ja viime viikollakin jo aistinut, että sellaista pientä varovaisuutta ja odottelua on. Kukaan ei ole halunnut ainakaan itseään tässä kohtaa teloa. Jokainen tietää, että iso peli on kyseessä, mutta etenkin meidän kokeneet pelaajamme ovat olleet tällaisissa tilanteissa aiemminkin, HIFK:n debytanttipäävalmentaja Teemu Kankkunen kertoo Yle Urheilulle.

– Kyllähän “viilinki” on niin korkealla kuin ikinä pystyy olemaan, mutta joukkueen tila on sellainen äärettömän määrätietoinen, levollinen ja keskittynyt, kokenut KPV-valmentaja Jarmo Korhonen sanoo.

Lauantain ottelu on kauden kolmas keskinäinen. Kesäkuussa HIFK voitti kotona 2–0, ja Kokkolassa pisteet jaettiin elokuussa helsinkiläisten loppuhetkien maalin ansiosta 2–2. Molemmat tietävät, kuinka vaarallinen vastustaja on kyseessä.

– Siellä on joukkue täynnä ammattilaisia maailman vähän joka kolkasta. Se on hyvä joukkue, jossa on hyviä pelaajia ja hyvin he ovat homman saaneet toimimaan. Me olemme siinä mielessä haastajia, että meillä on pääsääntöisesti amatöörijoukkue, jonka pelaajat käyvät päivätöissä. Sillä ei kuitenkaan ole väliä, kun pilliin puhalletaan ja peli alkaa, Kankkunen toteaa.

– Kyllä tässä ovat kauden kaksi parasta joukkuetta vastakkain. Molemmilla on ollut omat vähän heikommat jaksonsa, mutta molemmista on myös näkynyt sellainen tietynlainen määrätietoisuus. Oikeutetusti olemme siinä asemassa, että ratkomme sen suoran nousijan keskenämme, Korhonen jatkaa.

Tasapelikin kelpaa kokkolalaisille

Viisi voittoa putkeen ottanut KPV on sarjassa keulapaikalla, ja sille kelpaisi mainiosti Helsingistä tasapelikin. Viimeisellä kierroksella HIFK matkustaa AC Kajaanin vieraaksi, ja KPV kohtaa kotona Kokkolassa FC KTP:n.

Kankkusen mukaan ottelu ratkeaa klassisesti pieniin asioihin.

– Äärimmäisen tiukka pelihän siitä tulee. KPV ei halua hävitä, ja me haluamme voittaa. Molemmat perustavat pelinsä hyvään puolustamiseen, ja se voi ratketa johonkin pieneen asiaan. Se kumpi pystyy pitämään oman pelisuunnitelmansa ja käyttää mahdollisesti aukeavat tilanteet paremmin hyväkseen, on vahvoilla, Kankkunen povaa.

– Tietenkin HIFK tarvitsee sen voiton, ja kaikki muut tulokset ovat heille huonoja. Se sanelee hieman heidän tekemistään. He ovat tarvittaessa valmiita varmasti ottamaan riskejä, ja siinä on se toinen puoli, että se voi avata meille mahdollisuuksia. Alku on varmaankin aika tunnusteleva, mutta eiköhän siitä ihan vauhdikas ottelu saada aikaan, Korhonen pohtii.

Toiseksi Ykkösessä jäänyt joukkue kohtaa liigakarsinnoissa jonkun kolmikosta TPS, SJK ja IFK Mariehamn. Liigaan nouseminen on molempien tavoite, ja etenkin Kokkolassa sen eteen on panostettu rahallisestikin voimakkaasti jo vuosia. Edustusjoukkueen manageri Matti Laitinen jatkoi taustapanostuksiaan vielä yhdellä lisävuodella, mutta mikäli nousua ei nyt tule, hanoja ollaan vetämässä kiinni ja nousun jahtaaminen saattaa olla vielä hankalampi urakka tulevina vuosina.

Otto-Pekka Jurvainen ja Pekka Sihvola kuuluvat HIFK:n kokeneeseen kaartiin. (Arkistokuva.)
Otto-Pekka Jurvainen ja Pekka Sihvola kuuluvat HIFK:n kokeneeseen kaartiin. (Arkistokuva.)Tomi Hänninen

HIFK:lle nousu ei ole pakkomielle

Syksyllä 2009 liigapaikasta karsinnoissa taistellut KPV on pelannut viimeksi pääsarjassa ensimmäisellä Veikkausliiga-kaudella 1990. Nyt jalkapallokuume on nousussa, ja Korhosen mukaan sen huomaa kaupungilla. Joukkueen tueksi Töölöön on tulossa satoja kannattajia.

– Kyllä sen näkee, että ihmiset ovat heränneet ja he ovat innokkaasti mukana. Hihasta on nyitty ja toivotettu onnea tähän peliin. Ihmisiä kiinnostaa ja hyvä niin, sillä faneillehan me pelaamme.

– Liiganousu on jokaisen meidän unelmana, ja se on kirkkaana mielessä. Sen eteen on tehty rajusti töitä, ja on selvää, että se olisi seuralle, kaupungille ja alueelle iso juttu. Peli on kuitenkin peliä ja koskaan ei tiedä, mitä tapahtuu.

Omalta fanipäädyltään myös vahvan tuen jälleen saava HIFK putosi Veikkausliigasta kauden 2015 päätteeksi, ja esimerkiksi HJK on avoimesti myöntänyt, miten tärkeää olisi saada Stadin derbyt takaisin liigan sarjaohjelmaan. Kankkunen sanoo, että nousua haetaan, mutta pakkomielle se ei ole.

– Totta kai kun siihen on nyt sauma, sitä haetaan ja sitä toivovat niin seura, joukkue, valmennus, taustat kuin kannattajatkin. Ei maailma kuitenkaan siihen kaadu, vaikkei sitä nyt tulisikaan. Ykkönen on taloudellisesti vaikea sarja, ja rahaa tulee toimintaan vähemmän.

– Kokonaiskuvassa kauteen täytyy silti tähän asti olla tyytyväinen, sillä meillä taitaa olla kolmanneksi pienin budjetti sarjassa ja olosuhteemme ammattilaisjoukkueisiin nähden ovat huomattavasti heikommat. Perheellisten ja töissäkäyvien pelaajien kanssa on aikamoista taiteilua, ja tiettyjä vapauksia on ollut pakko antaa.

Ykkösen lauantain kierroksen ottelut käynnistyvät samanaikaisesti kello 14. Kärjen lisäksi myös häntäpäässä riittää pelattavaa, sillä molemmat kakkosdivariin putoajat ovat vielä avoinna.

Säilymässä tällä hetkellä oleva AC Kajaani pelaa putoajan paikalla olevan JJK:n vieraana, ja kahden pisteen päässä olevat jyväskyläläiset tarvitsevat ottelusta mielellään voiton. Pisteen JJK:ta perässä oleva Klubi 04 on pakkovoiton edessä Valkeakoskella Hakan vieraana.

Ykkösen ottelut toiseksi viimeisellä kierroksella:

HIFK-KPV

JJK-AC Kajaani

EIF-AC Oulu

FC KTP-FF Jaro

FC Haka-Klubi 04

Lue myös:

Huuhkajien faneille sataa ylistystä asiantuntijoilta: ”Se oli jotain sellaista, mitä en ole urani aikana usein nähnyt”

Venäläisseura suljettiin jalkapallon eurokilpailuista

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat