Suora

  • Uinnin MM, aamun kilpailut
  • Uinnin MM
  • Uinnin MM

16-vuotias suomalaislupaus sai vanhempansa tyhjentämään autotallinsa ja tilalle syntyi oma jalkapallohalli tekonurmella – Annika Huhta teki jo läpimurtonsa liigassa, nyt edessä on MM-jahti

Suomen 2001 syntyneiden maajoukkue aloittaa ikäluokan MM-turnauksen marraskuun puolivälissä Uruguayssa. Vuotta myöhemmin syntynyt Annika Huhta uhkuu näyttöhaluja huikean kauden jälkeen.

jalkapallo
Annika Huhta maajoukkuepaidassa.
Taru Nyholm / Palloliitto

Viitisen talvea sitten vielä alakouluikäinen Annika Huhta sai idean. Perheen kahden auton tallista voisi tulla orastavalle jalkapallolupaukselle harjoitustila talvikuukausiksi.

Eli tekonurmi autotalliin ja autot pihalle!

– Äiti ei aluksi innostunut. Mutta iskä oli, että tämähän on huikea idea, Huhta kertaa.

Läheiselle jalkapallokentälle Espoon Örkkiniittyyn tehdään talvisin jää luistelijoita varten, joten harjoitteluolosuhteita oli haettava vähintään Laaksolahden hallilta saakka.

Aina ei ollut tilaa, toisinaan ovista ei päässyt sisään.

Vuosi idean esittämisen jälkeen ei halleja enää tarvinnut lähteä koluamaan.

– Se oli joululahja. Siellä vietin seuraavat kolme kuukautta.

Annika Huhta pelaa autotallissaan
Yle

Ei paluuta

Naisten liigan yläloppusarjan viimeistä edellinen ottelua FC Hongan ja HJK:n välillä ratkotaan Tapiolan luonnonnurmella. Klubi jahtaa ensimmäistä mestaruuttaan 13 vuoteen ja taistelu kärjessä on tiukkaa. Voittopisteet olisivat äärimmäisen arvokkaita.

Huhdan uran ensimmäinen 90-minuuttinen liigassa on edelliseltä ottelukierrokselta Jyväskylän Pallokerhoa vastaan, siinä pelissä 16-vuotias iski samalla avausmaalinsa pääsarjatasolla. Hän on jälleen avauksessa.

Päävalmentaja Joonas Rantanen on sijoittanut lukiolaisen omalle pelipaikalleen keskikentän hyökkäävään rooliin. Huhtaa ei "suojata" peluuttamalla häntä laidalla, jossa virheet harvoin maksavat yhtä paljon kuin keskellä kenttää.

Ensimmäisellä puolikkaalla Huhta väläyttelee, mutta tuntuu pääsevän ytimeen vasta tauon jälkeen. Autotallissa hiottuja taitoja nähdään, kun HJK menee 2-1-johtoon 52. minuutilla.

HJK:n Annika Huhta kamppailee pallosta FC Hongan Kaisa Rankin kanssa.
Jussi Nukari / Lehtikuva

Huhta on liikkunut Hongan puolustukseen syntyneeseen aukkoon ja Linda Ruutu tavoittaa joukkuetoverinsa pystysyötöllä. Hongan Linda Nyman ryntää paikkaamaan, mutta on myöhässä.

Klubin tulokas lähettää Naisten liigan viime kauden parhaaksi keskikenttäpelaajaksi valitun Nymanin ensin väärään suuntaan ja pitää pintansa, kun tämä yrittää kammeta riistoon olka olkaa vasten.

Huhta asettaa pallon kuin tarjottimelle noin 20 metriin. Ruutu laukoo alakulmaan.

Sopeutuminen liigatasolle vaikuttaa olevan hyvässä vauhdissa.

– Olen tottunut siihen, että (minulla) on tosi paljon vapauksia kentällä. Nyt peliin on pitänyt suhtautua eri tavalla. Roolini on ollut tiukempi sen suhteen, mitä tehdään sekä hyökätessä että puolustaessa, Huhta pohtii.

– Vaikka ominaisuudet riittäisivät teknisesti, niin nyt on pitänyt oikeasti ajatella joka pelissä ja treeneissä paljon jo eteenpäin.

Huhdan kehittäminen ja kehittyminen jalkapallossa on ollut määrätietoista. Ensin isän valvovan silmän alla Espoon Ponnessa ja myöhemmin Tikkurilan Palloseurassa, josta matka jatkui Klubiin.

Isä, Pekka Huhta, mainitsee, että on Annika ehtinyt nuorempana harrastaa tanssiakin. Pelaaja hymähtää, kun asian ottaa puheeksi.

– Olin kyllä tosi pieni silloin, kun kävin vähän jollain tanssitunneilla.

Jalkapallo vei nopeasti ja Huhta on tottunut koviin harjoitus- ja pelimääriin. Joukkueet ympärillä ovat yleensä olleet vanhempaa ikäluokkaa.

– Iskä vei minut kentälle ensimmäisiin treeneihin. Muistan, että jotkut tytöt keräsivät kukkia ja tekivät hiekkakakkuja. Minä olin heti, että ei, nyt pitää pelata ja tehdä kunnolla, Huhta muistelee.

– Sille tielle vain jäi. Ei sieltä ollut enää paluuta.

"Nyt on meidän vuoro"

Tänä talvena aika autotallissa saattaa jäädä vähiin. Syksyllä Huhta aloitti opiskelun Pohjois-Haagan yhteiskoulun urheilulukiossa.

Klubin harjoitukset tulevat koulupäivän päälle. Espoon perukoilta bussilla matkustavan Huhdan päivät venyvät koulun kanssa yli 12-tuntisiksi.

– Lähden seitsemän aikaan aamulla ja tulen illalla yhdeksän aikaan kotiin. Se on ollut ehkä enemmän henkinen painolasti, että pitää koko ajan suorittaa ja mennä paikasta A paikkaan B, Huhta sanoo.

– Silloin kun tekee asiat, tekee ne täysillä. Mutta pitäisi löytää sellaisia omia hetkiä, että pystyy rauhoittumaan päivän aikana.

Sitten on tietysti maajoukkuekauden päätavoite, Uruguayn MM-kisat, jotka pelataan keskellä pimeintä marraskuuta.

Suomi lähtee kisoihin itseluottamusta uhkuen. EM-kisojen kolmossija ylitti odotukset ja syksyn MM-turnaukseen valmistavassa ottelussa kaatui Saksa 3–2.

Huhta nakutteli keväällä Liettuan EM-turnauksessa neljä maalia ja osui myös Saksaa vastaan.

Annika Huhta kamppailee pallosta ottelussa Portugalia vastaan.
Taru Nyholm / Palloliitto

Jos joukkue lähti Liettuaan vielä kokeilemaan, mihin pystyy, nyt jokainen tietää, että mahdollisuudet ovat rajattomat.

– On sellainen olo, että antakaa meidän näyttää. Että tulkaa vaan katsomaan, me näytetään. Nyt on meidän vuoro.

Nuoressa joukkueessa on jo paljon liigatason pelaajia, maalivahdeista lähtien. Jos urat etenevät samaan malliin, ryhmässä voi olla ydin A-maajoukkueen seuraavalle sukupolvelle.

Ainakin Huhta uskoo siihen.

– Ajatellaan vaikka viiden vuoden päähän, niin luulen, että tästä joukkueesta on runko seuraavaan maajoukkueeseen, toivottavasti A-maajoukkueeseen asti. Tässä on niin huikeita yksilöitä. Luulen, että tämä vie tosi pitkälle.

– Sitten kun näitä ikäluokkia tulee paljon, niin maajoukkue totta kai uudistuu, ja tulee uusia nuoria pelaajia, jotka tuovat erilaista pelityyliä ja pelitapaa. Luulen, että se alkaa jossain vaiheessa kantaa maajoukkuetta.

"Ovia on auki"

Autotallin seinien jytinästä on tullut Huhdan perheelle kotoisaa taustaääntä. Pekka Huhdan mukaan jyskeestä voi jopa tunnistaa, millä tuulella tytär kulloinkin on. Ajatus perheen ainoan lapsen lähestyvästä lähdöstä maailmalle on haikea.

Vaikka pelaaja on vasta 16-vuotias ja peliura on vielä oraalla, kiinnostusta riittää jo eri puolilla maailmaa.

Huhta on käynyt näyttämässä taitojaan Yhdysvalloissa ja vieraillut saksalaisen Hoffenheimin organisaatiossa. Kiinnostusta olisi muualtakin Saksasta.

Opiskelujen hoitaminen olisi kuitenkin tärkeää. Kiirettä maailmalle ei vielä ole.

– Sanotaan, että sitten kun on paras Suomessa ja Naisten liigassa, niin sitten on ehkä aika mennä eteenpäin. On hienoa, että ovia on auki ja olen käynyt katsomassa erilaisia kulttuureja ja pelitapoja ympäri maailmaa.

Espoolainen autotalli saadaan todennäköisesti alkuperäiseen käyttöön muutaman vuoden sisällä.

– Sitten kun aika tulee, niin kyllä Yhdysvallat houkuttelee. Siellä tehdään asioita älyttömän hyvin koulun ja futiksen yhdistämiseksi, Huhta pohtii.

– Naispelaajana kuitenkin toivoo, että pystyy tekemään tästä leipäammatin jossain määrin muutaman vuoden päästä.

Lue myös

Suomen U17-maajoukkue sai unelmalohkon MM-kisoihin, päävalmentaja Saloranta uskoo häikäisevään joukkueeseensa: "Voi olla, että marras-joulukuussa Uruguayn suunnalta kuuluu kummia"

Tyttömaajoukkueen sensaatiomainen MM-kisapaikka irtosi kovan taistelun jälkeen – "Ei olisi ikinä uskonut, että olemme Euroopan kolmanneksi paras maa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat