Suora

  • Elävä arkisto esittää

Nyrkkeilyä uhkaa yhä putoaminen olympialaisista, mutta laji halutaan Tokioon, vaikka se vaatisi liiton romuttamista: "Meillä on puhdas pesä"

Kansainvälisen olympiakomitean mukaan ei ole välttämätöntä, että olympiaturnauksen järjestäisi nykyinen kattojärjestö.

nyrkkeily
Mira Potkonen
Margit Kincses

Kansainvälisen nyrkkeilyliitto AIBA:n ei välttämättä tarvitse vastata Tokion 2020 kesäolympialaisten nyrkkeilyturnauksen järjestämisestä. Kansainvälinen olympiakomitea KOK on väläyttänyt mahdollisuutta sille, että nyrkkeily voisi säilyä olympialaisissa ilman nykyistä kattojärjestöään.

Suomen nyrkkeilyliiton varapuheenjohtaja ja AIBA:n kansainvälinen valvoja Anna Laukkanen ei näe nykyisen liiton romuttamista mahdottomana, vaikka olympiadi on jo puolivälissä.

– Kyllä me uskomme, että nyrkkeily on mukana olympialaisissa – oli se sitten AIBA:n hallinnoimana tai ei. Urheilijat ja valmentajat ovat ainakin mukana turnauksessa, nyrkkeilyn Tammer Turnauksessa Yle Urheilulle asiaa selvittänyt Laukkanen korostaa.

AIBA on ollut jo pitkään myrskyn silmässä muun muassa sen hallinnon korruptioskandaaleista johtuen. KOK ilmoitti jo viime talvena, että nyrkkeilyä uhkaa jopa putoaminen pois olympiaperheestä. Tässä kuussa KOK on osoittanut paheksuvansa kattojärjestön puheenjohtajavaalin järjestelyjä.

AIBA ilmoitti nimittäin aiemmin, että sen väliaikainen puheenjohtaja Gafur Rahimov on ainoa ehdokas puheenjohtajaksi Moskovassa järjestettävässä valintakokouksessa. Tästä johtuen KOK ei päästänyt uzbekistanilaista Argentiinassa järjestettyihin nuorten olympialaisiin.

Rahimov on KOK:n hampaissa, sillä mies kuuluu Yhdysvaltain pakotelistalle. Maan viranomaisten mukaan Rahimovilla on suorat yhteydet kansainväliseen järjestäytyneeseen huumerikollisuuteen.

Mira Potkonen
Mira Potkonen voitti ottelunsa Tammer Turnauksen finaalissa.Lotta Loikkanen

Rahimovin vastaehdokkaaksi ilmoittautui kazastanilainen Serik Konakbajev. AIBA kuitenkin hylkäsi Konakbayevin ehdokkuuden, koska hän toimitti hakulomakkeensa päivää vaadittua määräaikaa myöhemmin. Kazakstanilainen on vienyt asian Urheilun kansainvälisen vetoomustuomioistuimen CAS:in käsiteltäväksi.

Ratkaisu kiistaan saadaan kuitenkin vasta kuun vaihteessa. AIBA:n Moskovan valintakokous taas pidetään marraskuun alussa.

– Aikataulu jää todella lyhyeksi. Siksi molemmille mahdollisille ehdokkaille on annettu lupa kampanjoida jo nyt, Laukkanen kertoo.

Konakbajevin takana on 34 maata, joista yksi on Suomi. KOK:n uhkaus nyrkkeilyn olympiastatuksen kumoamisesta linkittyy nimenomaan Rahimovin jatkamiseen puheenjohtajana.

– On mahdotonta sanoa, että miten vaali vaikuttaa tilanteeseen KOK:n silmissä. KOK on ilmoittanut, että se reagoi asiaan vasta AIBA:n valintakokouksen jälkeen, Laukkanen selvittää.

Suomalaiset taistelevat korruptiota vastaan

Koko kattojärjestön uudelleenorganisoituminen olisi toimena niin radikaali, että Laukkanen ei osaa arvioida tarkemmin sen toteuttamista. Suomalaisen mukaan täysremontti on kuitenkin mahdollinen, mikäli osaavat toimihenkilöt löydetään vanhasta organisaatiosta.

– Haluan silti uskoa, että pelkkä johdon vaihtaminen riittää. Liitossa on jo tahtotila muuttaa asioita. Työtä on silti vielä paljon edessä. Uskon, että saamme asiat kuntoon, kun tehtävät ovat oikeiden ihmisten käsissä.

Samoilla linjoilla on myös Euroopan nyrkkeilyliiton hallituksen jäsen Maxim Certicovtev. Moldovalainen toimi Tammer Turnauksessa AIBA:n teknisenä valvojana. Hänen mukaansa skandaalit eivät tee hyvää minkään urheilulajin maineelle.

– Toivottavasti pystymme valintakokouksen jälkeen parantamaan askel askeleelta nyrkkeilyn asemaa, Certicovtev sanoo.

– Olen varma, että nyrkkeily pysyy olympiaperheessä ja on mukana Tokiossa, hän painottaa.

Potkonen ja Gustafsson
Vielä ei ole varmaa, että pääsevätkö Mira Potkonen ja Elina Gustafsson tavoittelemaan mitaleita myös Tokiosta.Lehtikuva

Rio de Janeiron olympialaisissa vuonna 2016 Suomen ainoan mitalin voittanut Mira Potkonen ei ole seurannut lajinsa kattojärjestön kaoottista vuotta.

– En halua itseäni sillä stressata. Voin vain toivoa, että asiat saadaan järjestykseen, ja me urheilijoina pääsemme olympialaisiin, jos olemme paikkamme sinne ansainneet, Potkonen sanoi.

Anna Laukkasen mielestä Suomen nyrkkeilyliitossa tehdään kaikki voitava, jotta kohut lajin ympärillä laantuisivat.

– Kampanjoimme kansainvälisesti kaikkea huonoa hallintoa ja mahdollista korruptiota vastaan. Suomessa asiat ovat hyvin, meillä on puhdas pesä. Muista lajiliitoista en osaa sanoa.

AIBA:n muutoshaluista kertoo ainakin se, että sen hallitukseen tulevat nyt ensimmäistä kertaa kiintiöt naisedustajille. Laukkanen pitää uudistusta tärkeänä, vaikka ei itse asetukaan ehdokkaaksi hallitukseen.

– Näkisin, että jo näillä toimilla saadaan aikaan isoja muutoksia liiton ajatusmaailmaan, Laukkanen uskoo.

Lisätty kello 20:02 Potkosen kommentit ja tieto Suomen kannasta puheenjohtajavalintaan.

Lue lisää:

Kansainvälinen nyrkkeilyliitto leikkii edelleen tulella KOK:n kanssa – puheenjohtajakamppailua puidaan jo Urheilun kansainvälisessä vetoomustuomioistuimessa

”Herttileijaa, älkää viekö minun kisoja” – Suomen olympiamitalitoivot ovat tottuneet sekoiluun, mutta menestyslaji uhkaa edelleen pudota Tokiosta

Potkonen oli Tammer Turnauksen ainoa suomalaisvoittaja – harmitteli lyhyeksi jäänyttä ottelua: "Käännyin ympäri ja pyyhe oli jo kehässä"

Suosittelemme

Tuoreimmat