Kommentti: Michael Schumacherin todella hurjan ennätyksen rikkominen kertoo siitä, miksi Kimi Räikkönen on yhdelläkin mestaruudella F1-legenda

Moni kritisoi syksyn Sauber-päätöksen jälkeen, että Kimi Räikkönen ei lopeta F1-uraansa huipulla, eikä huippukuljettajana. Austinin klassikkovoiton jälkeen voi kuitenkin ajatella aivan täysin eri tavalla, kirjoittaa Yle Urheilun Roope Visuri.

Formula 1
Kimi Räikkönen ja Lewis Hamilton
Lewis Hamilton saa vielä odottaa maailmanmestaruusjuhliiaan – kiitos Kimi Räikkösen.AOP

Ferrarin Kimi Räikkönen rikkoi Yhdysvaltojen GP:n osakilpailuvoitollaan lukuisia ennätyksiä. Hän ensinnäkin nousi uransa 21. osakilpailuvoitollaan kovimmaksi suomalaiseksi osakilpailuvoittajaksi ohi Mika Häkkisen. Räikkönen ja Häkkinen jakoivat ennätystä ennen 20 osakilpailuvoitollaan.

Toinen ennätys kertoo kuitenkin todella paljon menneellä viikolla 39 vuotta täyttäneen Räikkösen urasta. Hän päihitti seitsemänkertaisen F1-mestarin Michael Schumacherin ennätyksen uran ensimmäisen ja viimeisimmän GP-voiton välillä. Schumacherilla tuo aika oli 14 vuotta yksi kuukausi ja yksi päivä. Räikköselle tuli nyt Austinin voiton myötä mittariin 15 vuotta 6 kuukautta ja 28 päivä.

Lukema on todella hurja, mutta mitä tällainen kertoo sitten Räikkösestä?

Ainakin sen, että suomalaiskuljettaja on pystynyt todella raa’assa urheilulajissa pitkään huipulla. Lisäksi tällä kaudella Räikkönen on näyttänyt vielä entistä kovemmalta kuin aiemmin. Voittoa voi pitää kuluneen urheilusanonnan mukaan todellakin enemmän kuin ansaittuna.

Se oli myös oiva näpäytys Räikköstä kovasti kritisoiville.

Moni Räikkösen kriitikko tylytti reilu kuukausi takaperin Räikköstä, kun suomalaiskonkari ei saanut jatkaa Ferrarilla ja päättikin jatkaa uraansa Sauberilla. Kovimpien vastaanhuutelijoiden mukaan päätös osoitti sen, että Räikkönen ei lopeta uraansa huipulla, eikä välttämättä myöskään huippukuljettajana.

Täytyy silti muistaa, että Räikkönen on palannut terävimpään kärkeen, vaikka viettikin välivuosia rallissa. Se on itsestäänkin kova suoritus, joka jää kritiikissä hyvin vähälle huomiolle.

Lisäksi Räikkönen kuitenkin välivuosista huolimattakin nousee todennäköisesti kahden tulevan kauden aikana eniten F1-kisoja ajaneeksi kuljettajaksi. Tämän kaiken päälle Schumacherin ennätyksen rikkominen tuo väistämättä mieleen hieman erilaisen suhtautumistaan.

Mitä jos ajattelisi, että nämä kaikki itsessään toisivat statuksen sitten aikanaan lajin legendana? Mitä, jos kaikkea ei mitattaisi pelkillä voitoilla?

Jos arvostettaisiinkin Räikkösen pitkää ja huimaa uraa, eikä katsottaisi pelkkiä voittomääriä. Kyllä Räikkönen F1-legendan arvonimen ansaitsee, vaikka mestaruudet jäävätkin mitä todennäköisimmin yhteen.

Nopeatempoisessa ja äkkipikaisessa F1-maailmassa olisi syytä arvostaa viime aikojen pitkäjänteistä työtä, joka Räikkösestä viimeisinä Ferrari-kuukausina huokuu.

Lue lisää:

Kimi Räikkönen antoi voiton hetkellä muistutuksen siitä, mikä kuljettajalle on oikeasti tärkeää – viileä suomalainen sivalsi arvostelijoita

Ferrarin tallipäällikkö peitteli liikutustaan Räikkösen voitosta todella harvinaisella tavalla: ”Minulla ei ole koskaan näitä päässäni”

Räikkösen voitto sai tallitoveri Vettelin todella ristiriitaisiin tunnelmiin: ”Olisi pitänyt olla parempi päivä”

Ällistyttävän kilpailun ajanut Räikkönen otti voiton vastaan tyynesti, mutta myhäillen – "Olen paljon iloisempi kuin toiseksi sijoittuessani"

113 kisan pitkä odotus on ohi! Kimi Räikkönen voitti Yhdysvaltojen GP:n todellisessa F1-klassikossa

Räikkönen voitti uskomattoman F1-kisan – näin Kimin pitkä odotus päättyi Yhdysvaltojen GP:ssä

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat