Suora

  • Urheiluruutu
  • Dota 2: The International

Vatsatautista Northugia on tuskin siirretty suomalaisten hotelliin – vuoristo-olosuhteissa sairastumisessa piilee vaara

Suomen joukkueen tietojen mukaan vatsatautiin sairastunutta Petter Northugia ei ole siirretty heidän kanssaan samaan hotelliin.

hiihto
Val Senales
Useat hiihtomaailman kovimmista urheilijoista leireilevät tällä hetkellä Italian Val Senalesissa.Aftonbladet / IBL Bildbyrå

Vatsatautiin Italian Val Senalesin vuoristoleirillä sairastunut Petter Northug eristettiin pois Norjan maajoukkueen hotellista. Uutisoimme aiemmin monen norjalaismedian tavoin, että Northug olisi siirretty samaan hotelliin muun muassa Suomen joukkueen kanssa.

Suomen joukkueen tietojen mukaan Northug ei kuitenkaan ole heidän kanssaan samassa hotellissa, eikä kukaan ole nähnyt norjalaista hotellin tiloissa.

Joukkueen leirillä oksennustautiin liittyy riski joukkueen sisällä leviävästä taudista, mutta vuoristo-olosuhteissa tautiin sairastumisessa piilee myös omat riskinsä. Korkealla paikalla infektioista palautuminen on haastavampaa kuin lähempänä merenpintaa.

– Korkeassa ilmanalassa sairauksista palautuu hitaammin, koska elimistö on jo lähtökohtaisesti kovilla ilman matalan happipitoisuuden ja ilmanpaineen sekä ilman kuivuuden vuoksi. Vatsatautiin sairastuessa nestehukkariski on erityisen suuri, Suomen olympiakomitean vastuulääkäri Maarit Valtonen toteaa.

Valtosen mukaan Suomen joukkueen urheilijat lähtevät aina palautumaan sairasteluista matalalle, jotta parantuminen tapahtuu nopeammin.

– Joka tapauksessa leiri-olosuhteissa urheilijalle on aina ikävä asia sairastua, kun leiri keskeytyy, oli sitten matalalla tai korkealla. Tietenkin on myös iso riski, että tartuttaa joukkutovereita.

– Esimerkiksi norovirus tarttuu hyvin ärhäkästi joukkueen sisällä. Joukkueessa pitää reagoida hyvin nopeasti, ettei useampi henkilö sairastu, Valtonen toteaa.

Urheilijalle leirin keskeytyminen on Valtosen mukaan kuitenkin suurempi ongelma kuin vatsatautiin sairastuminen vuoristossa.

– Vatsataudin vaikutukset jäävät yleensä kohtuullisen lyhytaikaisiksi, kun malttaa antaa elimistölle sen tarvitseman levon.

Lue myös:

Vatsatautiin sairastunut Northug siirrettiin samaan hotelliin Suomen hiihtomaajoukkueen kanssa – hotellissa myös Norjan yhdistetyn joukkue

Northug sai Imatralla Iivo Niskasen päänahan – norjalaiskonkarin katse yhä tiukasti henkilökohtaisessa MM-kullassa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat