Suora

  • Urheiluruutu

Petra Olli aloittaa tällä viikolla MM-kisoista uransa kaksi tärkeintä vuotta, mutta mitaleista taistellaan nyt ”väärässä” sarjassa: ”Mietitään painon pudottamista ensi vuonna”

Petra Olli lähtee terävässä kunnossa Budapestin MM-kisoihin. Sarjana on kuitenkin Ollin normaalin painoluokan, 62-kiloisten sijaan 65-kiloisten sarja. Ensimmäinen vastus Bulgariasta on tuntematon.

paini
Petra Olli
Petra OlliLehtikuva

Suomen painitähti Petra Olli, 24, myöntää ennen Budapestin MM-kisoja nykytilanteensa. Tällä viikolla Unkarista käynnistyvät painiuran kaksi tärkeintä vuotta.

Silmissä siintävät Tokion olympialaiset vuonna 2020. Vielä Budapestissa ei jaeta olympiapaikkoja toisin kuin ensi vuoden MM-kisoissa, mutta Olli pitää kisoja hyvänä mittarina tulevaisuutta ajatellen.

– Totta kai aina MM-kisoissa lähdetään kirkkainta mitalia hakemaan. Tämä on tämän vuoden tärkein tähtäin. Tätä varten on hiottu kuntoa, kolme vuotta sitten MM-hopeaa 58-kiloista ottanut Olli sanoo Yle Urheilun haastattelussa.

Olli kuitenkin kilpailee Budapestissa niin sanotusti ”väärässä” sarjassa eli 65-kiloisissa. Näin Olli teki myös keväällä kultajuhliin päättyneissä EM-kisoissakin. Tokiossa ei kuitenkaan kisata 65-kiloisissa, vaan siellä olisi 62-kiloisten sarja. Mielenkiintoisen luokkaratkaisun taustalla nyt Budapestin MM-kisoihinkin ovat kesällä valmentaja Ahto Raskan kanssa käydyt keskustelut harjoitusleirin ja Puolan turnauksen jälkeen.

– Ahton kanssa puhuttiin, että 65-kiloisiin on hyvät painot. Ahto sanoi, että haluanko keskittyä harjoittelemaan kovaa ja järkevästi vai pudottaa painoa. Ahto sanoi, että jos rupeaisin pudottamaan painoa 62-kiloisiin, niin harjoittelu kärsisi paljon. Ahto sanoi, että mene Petra 65-kiloisiin ja mietitään painon pudottamista ensi vuonna. Sanoin, että hyvä näin, Olli avaa.

Olli sanoo silti, että 62-kiloisten sarja on hänelle oikea.

– Minulla ei ole mitään huolia tämän 65-kilon painoluokan kanssa. Ensi vuoteen on tietyt suunnitelmat ja tarkat tiedot, että 62-kiloisissa pitää useampi kisa käydä. Viimeistään ensi kevään EM-kisoissa pitää olla omassa sarjassa, Olli pohtii.

Käsi hyvässä kunnossa

Viime EM-kisojen jälkeen puhutti paljon myös Ollin terveystilanne. Venäjältä tuli uran toinen EM-kultamitali, mutta vihoitelleen kyynärpään kanssa oli jopa kauhukuvana leikkaus. Tarkempien jälkeen sitä ei kuitenkaan tarvittu. Nyt Olli kertoo MM-kisojen kynnyksellä, että käsi on kunnossa.

Petra Olli, arkistokuva
Petra Olli, arkistokuvaEPA

– Fysioterapeuttien, hierojien ja ja kaikkien kanssa on pidetty käsi siinä kunnossa, missä sen pitääkin olla MM-kärkisijoista taistellessa. Mutta eiköhän fysioterapeutti-valmentaja-lääkäri Raska teippaa sen kuitenkin varuilta matolle. Sitten on ihan sataprosenttisessa kunnossa, Olli avaa.

Historian kirjoissa Ollin tilanne on mielenkiintoinen. Hän on täysi-ikäisenä paininut viidessä EM- tai MM-turnauksessa. Joka kerta lappajärveläinen on yltänyt mitaliotteluihin. Ollin mukaan hän pystyy nostamaan omaa rutiinitasoa kohti maailman kärkeä arvokisoissa.

– Arvokisoihin valmistaudutaan pitkällä aikatähtäimellä ja niihin herkistellään. Ehkä siinä saa latausta, tasaisuutta, kovuutta ja sisua tuotua esiin, Olli mietttii mielenkiintoisesta tilastosta.

Avausvastustajista ei juurikaan tietoa

Avauskierroksen vastustajana on bulgarialainen Sofia Georgieva.

– Petra ei ole aiemmin kohdannut häntä. Tiedän, että hänellä on alle 23-vuotiaiden EM-hopea tältä vuodelta, Raska sanoo.

Ahto Raska.
Yle

Voitolla Ukrainan Ilona Prokopevniuk tai Indian Ritu Ritu tulisivat seuraavalla kierroksella Ollia vastaan. Raskan mukaan kumpikin heistä on myös tuntemattomia.

– Se on hyvä asia. Täytyy sitten katsoa netistä enemmän näitä urhelijoita, Raska miettii.

Mahdollisessa välierässä vastaan asettuu todennäköisesti 23- ja 20-vuotiaiden maailmanmestari Japanin Ayana Gempei.

– Petra on paininut häntä vastaan treeneissä. Jos japanilainen tulee vastaan, niin osaamme kyllä taktikoida. Siinä ei tule ongelmaa, Raska kuvailee.

Raskan mukaan hänen suojattinsa on vaikuttanut Budapestin harjoituksissa todella hyvältä.

– Petra on ollut tosi terävä, Raska tiivistää lupaavan tilanteen kisojen aattona.

Petra Ollia ja Ahto Raskaa haastatteli Jarkko Ala-Huikku.

MM-painien tiistain mitalisessiosta alkaa lähetys Areenassa kello 17.40. Lähetys TV2:ssa käynnistyy kello 18.00.

Lue myös:

Painitähdet Arvi Savolainen ja Elias Kuosmanen jahtaavat Tokion olympiapaikkaa toisiaan kirittäen: “On vain hyvä, että haastajia ja halukkaita voittajia riittää”

Petra Olli mitalijahtiin Budapestiin – tässä Suomen MM-kisajoukkue

Petra Ollille kakkossija Puolassa, Suomen miespainijoille kaksi pronssia

"Luojan kiitos ei tehty hätiköityä päätöstä" – Petra Ollin kauhuskenaario vaihtui menestysodotuksiin MM-kisoissa

Petra Olli paini Euroopan mestaruuteen – valmentajan haasto ratkaisi dramaattisilla loppuhetkillä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat