Uran päättyminen on urheilijalle usein shokki – kaksi suomalaista huippuammattilaista kertoo, miltä pelko lopettamisesta tuntui: ”Sairaalavuoteella valahdin ihan valkoiseksi”

Eero Ettala ja Robin Hull puhuivat Urheiluhullut-ohjelmassa avoimesti siitä, kuinka vaikealta ajatus uran päättymisestä voi urheilijasta tuntua.

Eero Ettala tietää, ettei urheilu-ura kestä ikuisesti. Kuva: AOP

– Muistan, kun sain ensimmäisen kerran diagnoosin vuonna 2007. Polven eturistiside oli mennyt poikki. Siinä sairaalavuoteella valahdin ihan valkoiseksi. Ajattelin, että ura oli nyt tässä, Eero Ettala kertoo.

Lääkäri rauhoitteli Ettalaa ja kertoi, että hänen uransa lumilautailijana jatkuu suurella todennäköisyydellä leikkauksen jälkeen. Ja niin myös tapahtui. Ettala kävi leikkauksen jälkeen läpi puolen vuoden rankan kuntoutuksen ja palasi sen jälkeen rinteeseen.

– Omalla tavallaan oli hyvä käydä loukkaantuminen silloin läpi. Osasi arvostaa omaa uraa sen jälkeen, kun tuntui että se vietiin jo pois, mutta sitten omalla raskaalla työllä sen sai takaisin, lajin kansainvälisiin pioneereihin kuuluva Ettala kertoo.

Ensimmäinen iso loukkaantuminen ei jäänyt viimeiseksi. Ettalan, 34, polvi on leikattu peräti kahdeksan kertaa.

– Sen (ensimmäisen loukkaantumisen) jälkeen olen mennyt vuosi kerrallaan. Katsonut että miten kroppa kestää ja sponsorit tukevat. Olen koko ajan valmistautunut siihen, että tämä tulee jossain vaiheessa loppumaan, eikä kestä ikuisesti, hän kertoo.

Suomen kaikkien aikojen menestynein snookerpelaaja, uraansa yhä jatkava Robin Hull, ehti jo kertaalleen lopettaa pelaamisen vuonna 2008. Tuolloin Hullin terveysongelmat alkoivat korvatulehduksesta, jonka jälkisairautena tulivat hermosto-oireet ja sydämen rytmihäiriöt.

– Silloin päätös lopettamisesta tuli siitä, että pelästyin. Olin Englannissa tehohoidossa vähän aikaa. Nuorena ajattelin, että nyt viikateäijä vie. Ja se jätti aika syvän arven, Hull kertoo.

– Siihen asti en ollut miettinyt mitään muuta kuin pelaamista. Se oli kaikki kaikessa. Siviiliminäni määräytyi sen mukaan miten pelit menivät. Jos pelasin hyvin, olin hyvä jätkä. Se (lopettaminen) tuntui aivan ”alienilta”. Kuin olisi ollut toisella planeetalla, Hull kuvailee.

Pari vuotta myöhemmin Hull jatkoi menestyksekästä uraansa. Vuonna 2016 hän kuitenkin alkoi kärsiä oireista, joiden syyt on nyt saatu diagnosoitua.

– Kyse on hermostosairaudesta. Sen kanssa nyt diilataan. Se on vaivannut vuoden, puolitoista. Totta kai se ketuttaa, ottaa päähän. Laitan sata pinnaa peliin, mutta sitten lähden kilpailemaan 40-pinnaisena.

Hullin, 44, uran jatkuminen on taas vaakalaudalla. Kymmenen vuoden takaiset rankat kokemukset ovat kuitenkin auttaneet uusien vaikeuksien käsittelyssä.

– Vuoden 2008 jälkeen olen osannut valmistautua siihen, että mitä tapahtuu sitten, kun ura päättyy. Olen henkisesti siihen valmis.

Hull ja Ettala pitävät ensisijaisen tärkeänä sitä, että urheilijat uskaltavat puhua avoimesti vaikeuksistaan ja uran jatkumisen epävarmuudesta.

– Monet juniorit näkevät vain sen kiillotetun kuvan urheilusta. Pallot menevät pussiin ja lumilautailija tekee hienoja temppuja. On hyvä avata myös niitä negatiivisia asioita, jotta ne eivät tule kenellekään yllätyksenä, Ettala sanoo.

Robin Hull ja Eero Ettala keskustelivat Urheiluhullut-ohjelmassa laajasti siitä, kuinka huippu-urheilijan ura on jatkuvaa rajalla olemista. Kuuntele koko lähetys Yle Areenasta. Urheiluhullut kuullaan joka maanantaina suorana lähetyksenä Radio Suomessa kello 18.05. Ohjelman juontaa toimittaja Jussi Paasi.

Lue myös: