Kommentti: Mikko Rantanen hiipi kuin varkain NHL-huipulle, jossa hän takoo suomalaisittain harvinaislaatuista tulosta

Sata tehopistettä on Coloradon Mikko Rantaselle realismia alkaneella kaudella, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

NHL
Mikko Rantanen.
Mikko Rantanen.Getty Images

Tapa, jolla Coloradon Mikko Rantanen, 21, on vuoden aikana noussut suomalaisen huippujääkiekon kuumimmaksi nimeksi, sopii hyvin sympaattisen turkulaispelaajan pirtaan. Vaikka Rantanen on tunnustettu poikkeukselliseksi lahjakkuudeksi jo pitkään, kovimmissa otsikoissa tämä ei ole juurikaan päässyt paistattelemaan.

Rantanen on hiipinyt eturiviin aina jotenkin varkain.

Rantanen, joka nousi TPS:n liigajoukkueen mukaan jo 15-vuotiaana kaudella 2012–13, kasvoi monien yllätykseksi joukkueen avainpelaajaksi alle kahdessa vuodessa. Itse asiassa Rantanen kantoi Tepsissä A-kirjainta rinnassaan jo ennen ajokortti-ikää kaudella 2014–15.

Viimeisellä liigakaudellaan Rantanen oli heikon TPS:n luotettavin ja tasaisin pelaaja.

Mikko Rantanen
Tomi Hänninen

Samaisella kaudella Suomen nuorten maajoukkue lähti Kanadan Montrealissa ja Torontossa järjestettyihin nuorten MM-kisoihin kovin odotuksin johtajinaan Kasperi Kapasen ja Artturi Lehkosen kaltaiset ykköskierroksen varaukset. Totaalisen penkin alle menneen turnauksen ykköspelaajaksi nousi kuitenkin monien yllätykseksi 18-vuotias Rantanen.

Rantanen (4+0) oli lopulta Suomen paras maalintekijä ja pistemies.

NHL-maailmassa Rantanen on hiipinyt eturiviin samalla tavalla.

Vaikka keskustelu on pyörinyt loputtomiin etenkin pienillä numeroilla varattujen Patrik Laineen ja Jesse Puljujärven ympärillä, Rantanen onkin yllättäen ollut kahden vuoden takaisesta nuorten MM-kultajoukkueesta se pelaaja, joka on noussut kenties lähimmäksi aivan absoluuttista NHL-huippua, kun puhutaan puhtaasti kovan numerotuloksen tekemisestä päivittäistasolla.

Vaikka talven 2016 nuorten kotikisat muistetaan nimenomaan Laineen, Puljujärven ja Sebastian Ahon muodostamasta PuLaAho-ketjusta, Rantasella oli tuolloinkin vahvasti lusikkansa MM-kultasopassa. Harva muistaa, että Rantanen vei Suomen loppuottelussa johtoon kolmannen erän lopulla, jos kohta Venäjä vielä ottelun tasoittikin.

Nuoret Leijonat kuvassa
Tomi Hänninen

Tai harva muistaa, että Rantanen alusti välieräottelussa Ruotsia vastaan molemmat Suomen osumat.

Turkulainen hämmensi tuolloinkin vakuuttavalla tavalla taustalla.

Hiljalleen totuus alkaa kuitenkin valjeta myös suurelle yleisölle.

Vaikka etenkin Laine on – täysin aiheesta – kerännyt NHL:ssä kovimmat suomalaisotsikot, Rantasen nimi puskee jatkuvasti vahvemmin läpi myös suurelle yleisölle. Tällä päivämäärällä Rantanen jakaa NHL:n pistepörssin kärkisijaa yhdessä Toronton Auston Matthewsin kanssa.

Turkulaishyökkääjä on tälläkin kaudella hirmuisessa lyönnissä yhdessä Nathan MacKinnonin ja Gabriel Landeskogin kanssa.

Ja nyt on syytä muistaa, ettei kyse ole muutaman viikon mittaisesta suonenvedosta. Viime kaudella 84 (29+55) täppää taululle iskenyt Rantanen on kausien 2017–18 ja 2018–19 osalta NHL:n yhdeksänneksi tehokkain pelaaja sadalla (33+67) tehopisteellään. Samaan sataan pisteeseen ovat yltäneet muun muassa Stanley Cup -voittajat Aleksander Ovetshkin ja Phil Kessel.

Mikko Rantanen juhlii maalia.
AOP

Rantasen menoa katsellessa on hurjaa ajatella, että nuori suomalaishyökkääjä operoi edelleen alle 900 000 jenkkitaalan tulokassopimuksella. Alkaneen kauden tahti (9 ottelua, 4+12=16) lupaa turkulaislaiturille huimaa yli 140 pisteen saldoa. Vaikka tahti vähän hyytyisikin, sata pistettä on Rantaselle tällä kaudella täyttä realismia.

Mainittakoon tässä kohtaa, että tulokasdiileillä sataan pisteeseen ovat 2000-luvulla yltäneet ainoastaan Connor McDavid, Jevgeni Malkin, Aleksander Ovetskin ja Sidney Crosby. Suomalaisessa jääkiekkohistoriassa sataan ovat yltäneet ainoastaan Jari Kurri ja Teemu Selänne. Viimeksi mainittu viimeisen kerran kaudella 1998–99.

Nämä faktat antavat Rantasen menolle perspektiiviä – tällaista suomalaiskyytiä on ollut tarjolla harvoin.

Rantanen on kasvanut kaikessa hiljaisuudessa modernin NHL:n valovoimaiseksi ja monipuoliseksi voimahyökkääjätähdeksi. Härkämäisen vahvalla, mutta toisaalta erinomaisesti liikkuvalla Rantasella on poikkeukselliset taitotasot ja ennen muuta terävä pelipää.

Mikä tärkeintä, turkulaispelaajalla ei ole pelipäivinä vapaapäiviä. Huippuluokan suoritus napsahtaa tiskiin jokaisena iltana tehtaan takuulla.

Ja siksi Rantanen kantaa tulevaisuudessa maajoukkueessa C-kirjainta.

Viimeistään silloin myös suuri yleisö tulee ymmärtämään turkulaispelaajan suuruuden.

Lue myös:

NHL:n suomalaistykki jyrää sekä koti- että vieraskaukalossa – Mikko Rantanen jo yhdeksän ottelun pisteputkessa: "Tämä on meille iso juttu"

Huikeassa pisteputkessa oleva Rantanen pamautti kaksi maalia, nousi pistepörssin kärkinimen rinnalle

Kommentti: Patrik Laineella on potentiaalia tykittää 50 maalia NHL:ssä, mutta Winnipegin seurajohto hikoilee taas saman ongelman kanssa

Mikko Rantanen on oppinut NHL:ssä härskiyttä ja itsekeskeisyyttä, jotka nostivat hänet liigan tehokkaimmaksi suomalaistähdeksi: "Aluksi tuli sokkina, kuinka kovaa pelipaikoista taistellaan"

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat