Suora

  • March Madness: Oregon - Wisconsin 22.3.
  • March Madness: North Dakota Bisons - Duke 23.3.
  • Taitoluistelun MM: jäätanssin vapaatanssi
  • Taitoluistelun MM: miesten vapaaohjelma
  • Urheilustudio
  • Mäkihypyn MC: Planica, joukkuemäki (selostamaton)
  • Mäkihypyn MC: Tshaikovski, naisten kilpailu
  • Planica, miesten joukkuemäki
  • Tukholman Dota 2 -major: Pudotuspelit

KalPa kärvistelee kuuden ottelun tappioputkessa – kapteeni Jokinen kieltää kriisin: "Viime vuonna olimme oikeasti aika syvissä vesissä"

Kuopiossa on hiottu yksityiskohtia paikoilleen, jotta pitkä tappioputki kääntyisi viimeinkin parempaan.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Tommi Jokinen
Tommi JokinenTomi Hänninen

Viime kaudella SM-liigan runkosarjassa kuudenneksi yltänyt KalPa on ajautunut nyt kuuden ottelun tappioputkeen. Tappioista kolme on tullut peräti neljän maalin erolla vastustajaan.

Alkukausi oli kuopiolaisilla myös viime kaudella takkuinen. Kun kaudesta oli takana kolmannes, KalPa oli ottanut vain seitsemän voittoa.

Vaikka viime viikot ovat olleet tuloksellisesti synkkiä, joukkueen kapteeni Tommi Jokinen uskoo, ettei voittoihin ole pitkä matka.

– Emme ole kriisissä. Viime vuonna olimme mielestäni oikeasti aika syvissä vesissä ja silloin tuntui välillä siltä, että onko tästä mitään ulospääsyä. Nyt henkisesti tuntuu ihan erilaiselta, Jokinen sanoo Yle Urheilun haastattelussa.

Päävalmentaja Sami Kapanen kokee, että peli ei ole kehittynyt alkukaudesta riittävästi. Pelitavan iskostaminen joukkueeseen on ollut alkukauden aikana hankalaa, koska suuri osa KalPan avainpelaajista on ollut ja on edelleen sairastuvalla. Vaihtuvuutta kokoonpanossa on ollut paljon.

– Peli ei ole lähtenyt eteenpäin, ja sitä kautta olemme ajautuneet tiettyihin haasteisiin. Meidän pitää pystyä vain nostamaan tasoa, Kapanen sanoo.

Sami Kapanen kuvassa
AOP

Helppoa kelkan kääntäminen ei ole, mutta toisaalta yksi voitto voi olla ratkaiseva koko kauden kannalta. Esimerkiksi viime kaudella KalPa pääsi todelliseen lentoon vaikean alkukauden jälkeen, kun se otti yhdeksän perättäistä voittoa.

Kapanen myöntää, että joukkueen selässä on kuitenkin jo pieni apina tappioista.

– Se näkyy ehkä eniten siinä, että kun tulos ei ole ollut oikeanlainen, joukkue näyttää väsyneeltä. Se on henkistä väsyä. Kun asiat eivät mene oikealla tavalla ja tulee vastoinkäymisiä, jalka painaa monesti monta kertaa enemmän.

"Menestyjät ja voittajat katsovat yleensä tulevaisuuteen"

Tärkeiksi kehityskohdiksi Kapanen nostaa esimerkiksi vaihdot, puolustuspelin ja tasaisemman suorittamisen läpi ottelun. Jo alkukaudesta KalPalla oli hankaluuksia tietyillä osa-alueilla, mutta joukkue pystyi silti raapimaan voittoja.

Nyt Kuopiossa on hiottu ongelmakohtia jäällä ja katsottu tilanteita tarkasti videolta, jotta oikeat ratkaisut tulisivat pelin tuoksinnassa selkärangasta.

– Suunta kääntyy pienillä asioilla. Esimerkiksi vaihtojen on oltava järkeviä. Niiden aikana täytyy pysyä kiekossa, jotta tuoreet pelaajat pystyisivät aloittamaan hyökkäämällä, eivätkä joutuisi käyttämään energiaa kiekon takaisin saamiseksi. Tällaiset asiat vaikuttavat ottelun kulkuun yllättävän paljon.

Kolmatta kauttaan KalPassa pelaava kapteeni Jokinen on luottavaisella mielellä tulevasta. Hän painottaa, että voittoja tulee vain työnteon kautta. Vanhoja on turha muistella.

– Menestyjät ja voittajat katsovat yleensä tulevaisuuteen, eivätkä kaivele menneisyyttä.

Jaakko Rissanen, KalPa
Jaakko Rissanen palasi KalPaan viiden vuoden sopimuksella.Vesa Pöppönen/AOP

Kokeneena pelaajana Jokinen yrittää näyttää esimerkkiä kentällä nuorille pelaajille, jotka ovat mahdollisesti ensi kertaa näin kovassa paikassa urallaan.

Myös keskustelu kaukalon ulkopuolella on tappioputken aikana tärkeää.

– Pitää pumpata renkaita ja jutella muiden kanssa. Minulla ei ole taikaliemiä, vaan olen sellainen, että lähden posin kautta lähestymään hommaa. Olen yrittänyt tsempata äijiä ja jättää kaikkeni kentälle joka ilta.

Helpotusta KalPa saa pelaajapuolelle tiistai-iltana, kun kokoonpanoon palaa kaksi keskushyökkääjää: sekä Jaakko Rissanen että Ville-Vesa Vainiola pelaavat Ilvestä vastaan. Lisäksi ykkösketjun laidalla viilettää huilin jälkeen Frank Gymer.

Myös hyökkääjä Alexander Ruutun odotetaan palaavan jo tällä viikolla kokoonpanoon. Kapasen mukaan hänet nähdään peleissä kuitenkin viimeistään ensi viikolla.

Jokista ja Kapasta haastatteli Kari Salmela.

Lue myös:

Tappioputkessa painivan KalPan sentteripula hellittää viimein: Rissanen ja Vainiola palaavat kokoonpanoon

KalPan jättäneen maalivahdin tie vie Saksan liigaan

KalPa-hyökkääjälle kolmen ottelun pelikielto päähän kohdistuneesta taklauksesta

Suosittelemme

Tuoreimmat